Diplomatul european a amintit, într-un interviu pentru Europa Liberă, că această cerere a fost exprimată clar în declaraţia comună a şefei diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, și comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, dar şi în rezoluţia Parlamentului European.

„Modul non-transparent în care a fost luată decizia și modul în care decizia luată a fost în contradicție cu situaţii similare din Republica Moldova din alegerile din trecut creează foarte multe semne de întrebare despre imparțialitatea și independența justiției. Şi asta stă și la baza cerinței de a îmbunătăți lucrurile și sigur că și la baza acestei cerințe de a găsi soluții pentru situația creată, în sensul în care dreptul cetățenilor și votul lor, și voința lor vor fi respectate”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul UE a respins criticile autorităţilor de la Chişinău care susțin că noua suspendare a asistenţei macrofinanciare pentru Moldova ar fi „un ajutor” pentru opoziţie ca să câştige alegerile parlamentare de la toamnă.

„În primul rând, Uniunea Europeană se așteaptă ca justiția din Republica Moldova să fie independentă şi imparțială, funcțională și profesională, transparentă și echitabilă. Acesta trebuie să fie și scopul reformei prin care trebuie să treacă sectorul, dar și modul în care funcționează justiția în Republica Moldova. Respectul pentru principiile statului de drept este și principiul de bază în relația noastră de asociere, este spus și în Acordul de Asociere, deci nu a fost posibil și nu e posibil să existe intervenție în funcționarea independentă a justiției”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău.

„În ceea ce privește comunicarea pe care am avut-o eu cu partenerii din Republica Moldova, asta a avut loc în contextul discuțiilor de dinainte, în care partea moldovenească și-a exprimat interesul de a obține prima tranșă din ajutorul macrofinanciar înainte de vară. Au avut loc multe discuții în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor tehnice și, în condițiile în care s-a creat situația după invalidarea rezultatelor alegerilor din Chișinău, în contextul gravității ei și contradicției cu principiile și cu precondițiile politice pe care le-a semnat Republica Moldova în noiembrie anul trecut în urma unei înțelegeri, eu am continuat să-mi asum rolul de comunicare activă și deschisă cum am făcut și înainte de a informa partenerii moldoveni care sunt șansele și riscurile în general în relațiile noastre sau în situații concrete.

Asta am făcut și în acest sens. Deci subliniez: este vorba de posibilitatea de a obține ajutorul macrofinanciar înainte de vară, pentru că există procedurile despre care se știe și despre care eu pot să informez. Şi acest rol eu mi-l voi asuma și de acum înainte. Sigur că am fost uimit și surprins neplăcut de modul în care am auzit că se interpretează comunicarea aceasta și intenția de a ajuta partenerii noștri”, a mai spus Peter Michalko.

Sursa:jurnal.md