Ambasadorul UE în RM: Recomandările Comisiei de la Veneţia NU au fost respectate; Modul în care este investigată frauda bancară – testul de voinţă politică în lupta anticorupţie

Imagine implicită

Autorităţile de la Chişinău nu au respectat recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce ţine de modificarea Codului Electoral, iar modul în care este investigată frauda din sistemul bancar reprezintă testul de voinţă politică privind lupta cu fenomenul corupţiei, în special la nivel înalt. Sunt declaraţiile ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Poziţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte modificarea Codului electoral, care a avut loc anul trecut, nu s-a schimbat. În opinia noastră, recomandările Comisiei de la Veneţia nu au fost respectate. Poate unele dintre ele au fost, dar cu siguranţă nu în măsura în care ar fi posibil să spunem că ele au fost respectate ca atare şi aceasta a şi dus la poziţia comună a trei instituţii ale Uniunii Europene: Consiliul, Comisia şi Parlamentul, care au întrodus această precondiţionare politică în asistenţa noastră”, a declarat  Peter Michalko, într-un interviu acordat agenţiei IPN, amintind că acesta a şi fost motivul pentru care a fost suspendată asistenţa macrofinanciară din partea UE pentru Moldova.

„Poziţia respectivă s-a regăsit după aceasta în unul din paragrafele Memorandumului de înţelegere priivind asistenţa macrofinanciară care spune că asistenţa este şi condiţionată de către respectarea standartelor democratice, a principiilor şi mecanismului politic multipartidist şi drepturilor omului, cu atenţie specifică pentru aplicarea legislaţiei electorale. Aceasta este şi un fel de exprimare a importanţei pe care o acordă UE valorilor pe care se bazează relaţia noastră şi care este pentru noi un element de bază în relaţia noastră”, a adăugat Peter Michalko.

Referindu-se la eforturile pe care Chişinăul le face în lupta anticorupţie, ambasadorul european a menţionat că testul principal de voinţă politică în acest sens îl va constitui modul în care este investigată frauda bancară.

„În ultimul an s-a făcut mult pentru construirea şi susţinerea structurilor anti-corupţie. Acum vorbim despre eficienţa şi funcţionarea lor în modul care trebuie, căci corupţia trebuie eliminată la toate nivelurile, nu doar la cele de jos. Pentru aceasta este nevoie de voinţă, inclusiv politică, iar testul principal în acest sens cred că îl constituie acum modul în care este investigată frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova şi unde aşteptam ca să fie aduşi la răspundere cei care sunt vinovaţi şi să fie şi recuperate resursele care pot încă sa fie găsite”,  a menţionat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Sursa:jurnal.md