Amenzi pentru călătoria fără bilet

Imagine postare

cropped-servicii-1024x768De la 800 până la 1200 de lei, aceasta va fi amenda pentru șoferii sau taxatorii de pe rute interurbane care nu eliberează bilete de călătorie. Proiectul de lege a fost aprobat astăzi în prima lectură de Parlament.

„Ministerul Transportului consideră problema călătoriei fără bilet una foarte gravă, însă actualul mecanism de sancționare este unul greșit. Responsabilitatea eliberării biletului pe traseu îi revine șoferului sau taxatorului, deci trebuie sancționate nemijlocit persoanele care fac această încălcare, nu întreprinderea”, afirmă responsabilii de la Ministerul Transporturilor.

Proiectul mai prevede majorarea amenzilor pentru pasageri. Astfel, călătorii prinşi fără bilete în transportul rutier, feroviar şi naval vor fi amendaţi de la 400 şi până la 600 lei, iar cei din microbuze şi troleibuze riscă să fie amendaţi cu 400 de lei.

Calculele estimative arată că, doar pe rutele interne, zilnic, din Chişinău în jur de 600-800 de călători se folosesc de serviciile de transport ilicit.

Totodată, menționăm că Ministerul Transporturilor a anunțat că începînd cu luna noiembrie se vor scumpi călătoriile interurbane de la 38 la 48 de bani per kilometru.

În cadrul unei analize la întreprinderea „Gările şi Staţiile Auto”, s-a constatat că prejudiciul lunar cauzat de la transportarea ilicită a pasagerilor pe aceste rute este mai mult de 1 milion de lei.