Americanii și europenii o spun: Cu Plahotniuc și Filat, Moldova nu are șanse să ajungă în UE, de Alex COZER

Imagine postare

18Miercuri, aflat într-o vizită la București, vicepreședintele american Joe Biden avertiza în legătură cu pericolele pe care le aduce fenomenul corupției pentru un stat.

”Corupția este cel mai mare pericol pentru securitatea națională a unei țări”, spunea al doilea om în statul american, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu președintele și premierul României. Și o spunea într-un stat în care un premier, foști miniștri, judecători, procurori și oameni de afaceri care se credeau odată intangibili, stau la pușcărie de ani grei. O făcea dând un mesaj, că România este pe calea cea bună, drum care trebuie urmat.

Moldova, o țară condusă de corupție

Întâmplător sau poate nu, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, aflată joi la Chișinău, vorbea exact de același fenomen. Oficialul european a avertizat chiar că drumul țării noastre spre UE poate fi barat de corupție.

Și nu e deloc întâmplator că doi importanți oficiali, aflați în aceeași perioadă la București și Chișinău vorbesc despre corupție. O fac pentru că au văzut bine ce s-a întâmplat în Ucraina, acolo unde un președinte corupt, într-un stat afectat de corupție până-n măduva oaselor, a adus țara vecină în pragul unui război civil, cu posibilități destul de reduse de a mai reveni vreodată la o normalitate deplină.

Cine încearcă să se amăgească de faptul că situația de la noi e mai bună decât în Ucraina, ori e naiv, ori e sluga actualei guvernări. În Moldova, la fel ca în Ucraina, judecătorii au case și mașini pe care, din salarii, nu ar putea nici în trei vieți să le agonisească. În Moldova, la fel ca în Ucraina, avem o poliție mega-coruptă, la care, cu bani, poți să rezolvi aproape orice problemă. Avem organe de anchetă care urmăresc penal doar pe ”cine trebuie”. Structurile de forță, cele ce tocmai trebuie să asigure securitatea și dezvoltarea unui stat, sunt mega-corupte.

Și deocamdată nu avem niciun semn că lucrurile s-ar putea schimba în bine. Să nu-mi vorbiți despre cei câțiva polițiști demiși în acest an. Polițiști demiși am avut și-n anii trecuți, care apoi au revenit la muncă, prin decizii de judecată cumpărate, și chiar au fost prinși din nou luând mită.

Să nu-mi vorbiți nici de acel judecător condamnat pentru o ipotetică mită de 200 de dolari. Acea condamnare tocmai dovedește cât de corupt este acel sistem. Pentru că judecătorul cu 200 de dolari trăiește într-o casă mai mult decât modestă, la zeci de km de Chișinău, cu o soție aflată la munci peste hotare. Iar acel om a fost condamnat tocmai de indivizii din Chișinău ce se lefăiesc în castele de lux, ale căror câțiva metri pătrați valorează cât toată casa ”judecătorului corupt condamnat”.

Cu Filat și Plahotniuc, Moldova nu are șanse de integrare europeană

Anul trecut, chiar pe vremea aceasta, Filat era demis din funcția de premier pentru grave acte de corupție. Atât de grave erau acele acte încât Curtea Constituțională i-a interzis lui Filat să mai ocupe această funcție. Și…?

Este acum Filat la pușcărie? Este acum Filat plimbat prin sălile de judecată? Este măcar urmărit penal? Sigur că nu.

Iar paradoxul e că în toată povestea cu demiterea lui Filat pentru corupție, absolut toată lumea are dreptate. Are dreptate Filat, au dreptate cei ce l-au demis și are dreptate și Curtea Constituțională. Pentru că așa se întâmplă în țările corupte.

Cei ce l-au demis au dreptate, pentru că Filat a fost un premier corupt. Ceea ce am auzit în acele conversații telefonice cu șeful FISC-ului e doar vârful aisbergului.

Filat are dreptate când spunea că cei ce l-au demis sunt corupți și când contesta hotărârea Curții Constituționale, lăsând de înțeles că a fost o decizie luată de niște judecători care au ascultat indicațiile altora.

Și culmea, Curtea Constituțională are dreptate, pentru că nu există absolut nicio logică în revenirea unui premier în funcție la doar câteva săptămâni, după ce a fost demis pentru corupție.

Doar că, dacă nu erau împinse din spate de alte decizii corupte, nu se ajungea niciodată la asta.

E lesne de înțeles de ce acum în loc ca Filat să fie plimbat prin judecătorii sau chiar să stea la mititica, el umblă prin ”Parisuri” și ”Americi”. Pentru că Plahotniuc, omul care l-a demis, omul care i-a interzis să mai fie vreodată premier, îl lasă să fie liber. Îl lasă să conducă părticica sa de Moldovă, pentru ca, la rândul său, el să conducă partea sa (cea mai mare).

Și iată că am ajuns și la Plahotniuc. Demis și ăsta din funcția de vicepreședinte al Parlamentului pentru atât de multe încât nici nu aș avea suficient timp să le enumăr. Interpol, atacuri raider, Pădurea Domnească, trafic de influență și câte și mai câte stau și în cârca acestuia. Doar că s-a retras omul în liniște și-și continuă de coțcării.

Atât de sfidător a ajuns în puterea și controlul pe care-l deține în această țară, încât și-a mutat toate televiziunile sub același acoperiș, parcă dând de înțeles tuturor cât de puternic este și că nimeni nu ar trebui să se pună cu dânsul. Să mai aduc aminte că este interzis prin lege ca același om să dețină 5 televiziuni?

Ucraina nu ne va mai împinge din spate spre UE

Moldova a obținut unele mici succese în apropierea sa de UE. Dar luna de miere în care s-a aflat țara noastră se va încheia ușor-ușor după semnarea celor două Acorduri, la 27 iunie. Să nu uităm că aceste acorduri, țările balcanice le-au semnat la mijlocul anilor 2000. Și iată-le aflate nicăieri și la 10 ani de la semnarea lor. Și acolo au fost și funcționari de rang înalt condamnați, și economia este una mult mai dezvoltată decât a noastră și reformele se implementează cu totul altfel

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă foarte bine că în continuare nu va mai exista o Ucraină instabilă care să ne împingă din spate, din frica europenilor de a nu se întâmpla la fel și la noi. De acum înainte singuri trebuie să dovedim că merităm să ne apropiem de valorile civilizației, democrației și prosperității.

Ministrul german de externe, Walter Steinmeier a spus foarte clar, Uniunea Europeană nu se va extinde până când statele candidate nu vor fi cu adevărat pregătite. Iar un stat condus din umbră de doi indivizi mega-corupți nu doar că nu e pregătit, nu e nici măcar stat candidat.

Probabil că lumea se va întreba ce e de făcut. Vin niște alegeri. Asigurați-vă că mega-corupții comuniști și ultra-corupții de astăzi vor primi un vot de blam. Și nu vorbiți despre faptul că nu există alternative. Alternativele nu le văd doar fricoșii și cei care nu vor să le vadă.

Și încă ceva, dovediți singuri, prin propriul exemplu, că meritați să fiți europeni!

sursa: independent.md