Analist politic de la București, despre excluderea Partidului Patria din cursa electorală: „Este un abuz juridic”

Imagine implicită

hurezeanu emilAnalistul politic de la București Emil Hurezeanu consideră o mișcare greșită scoaterea din cursa electorală, pe ultima sută de metri, a partidului prorus Patria, de la Chișinău, avertizând că Rusia s-ar putea servi de un astfel de pretext pentru nerecunoașterea alegerilor legislative din 30 noiembrie.

„Deci e o formă, dacă vreți, abuzivă, arbitrară și pompieristică de a împărți șansele, de a răpi șansele unui partid, oricât de puțin simpatic ți-ar fi, oricând de prorus ar fi”, a declarat Emil Hurezeanu la Digi24.

Poate fi o scânteie, admite Emil Hurezeanu. Analistul consideră că este posibil ca Rusia să fi avut în vedere chiar astfel de incidente. „Dacă votul va fi proeuropean, s-ar putea ca Rusia să însceneze provocări sau să răspundă, pornind mai ales la incidente de genul ăsta, pe care le-a și avut în vedere. Un astfel de incident, cu o evoluție de scandalizare pe care a avut-o acest partid Patria, eșuată într-un astfel de abuz judiciar care s-a consumat cu excluderea din cursă poate fi folosit ca exemplu, ca model de Rusia pentru nerecunoașterea alegerilor, pentru susținerea unui anti-Maidan, de exemplu, un ruso-Maidan. Frustrații și debusolații de inspirație rusă, prorușii vor avea motive și să nu recunoască alegerile, dacă nu le va conveni”, a avertizat jurnalistul.

El atrage atenția că trebuie să se țină cont de corectitudinea politică, cea care ,i-a făcut pe americani să protesteze față de scoaterea din cursa electorală a acestui partid. „Și probabil și Uniunea Europeană va veni cu un astfel de mesaj”, crede analistul.

Emil Hurezeanu consideră că și organele de securitate ale Moldovei au o responsabilitate. Fără îndoială, ştiau mai de mult că partidul este finanțat de Moscova, dar au reacționat târziu.

„De altfel, e evident, nu ştiu cine mai citeşte cu ochelari roz evoluțiile din Republica Moldova. Evident că există o aripă proeuropeană sau proccidentală implicit, indirect însă, finanțată de Uniunea Europeană și de România, și o aripă, care se numește în mod paradoxal Patria – patria cui? A lui Lenin? A lui Lermontov – partidul ăsta al lui Usatîi care era finanțat de Rusia. Cine finanțează ce?”, spune Emil Hurezeanu.

Jurnalistul afirmă că procesul, care a avut „trăsături feudale” destul de transparente, „e o formă abuzivă, arbitrară și pompieristică de a împărți șansele, de a răpi șansele unui partid, oricât de puțin simpatic ți-ar fi, oricând de prorus ar fi”.

Sursa: independent.md