Analist politic: Republica Moldova arată deja ca o casă de nebuni în fața europenilor

Imagine implicită

victor ciobanuDeși Parlamentul European a decis să suspendeze ajutorul financiar în valoare de 100 de milioane de euro, asta nu va împiedica PD, principalul partid de la guvernare, care s-a aliat cu PSRM, să voteze proiectul de lege pentru modificarea sistemului electoral în unul mixt.

Mai mult, nici măcar un aviz negativ din partea Comisiei de la Veneția nu îl va opri pe oligarhul Vladimir Plahotniuc să își ducă la bun sfârșit planul de modificare a sistemului electoral. De această părere este analistul politic Victor Ciobanu.

Analistul anunță că precedentele guverne ale Republicii Moldova au făcut o rezervă de circa 2 miliarde de lei, echivalentul a 100 milioane de euro, iar finanțarea amânată de europeni ar fi venit ca un „bonus” pentru actuala guvernare. În aceste condiții, sancțiunea Parlamentului European nu îi va împiedica pe deputați să ducă la bun sfârșit schimbarea sistemului electoral.

„Precedentele guverne au făcut o rezervă de circa 2 miliarde de lei. Paradox sau nu, dar acești bani echivalează cu 100 de milioane de euro. Finanțarea PE ar fi venit ca un bonus. Amânarea finanțării nu îi va opri. Eu cred că ei vor vota proiectul votului mixt”, a declarat Ciobanu în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Totodată, acesta spune că nici un eventual aviz negativ al Comisiei de la Veneția nu va împiedica actuala guvernare să modifice sistemul electoral.

„Deja arătăm ca o casă de nebuni în fața europenilor. Deși Comisia de la Veneția va scrie cuvinte dure în acel raport, o vor face diplomatic. La Chișinău însă lucrurile vor fi interpretate. Se va spune că, Comisia a venit cu anumite recomandări și vor merge înainte pe asta. Instituțiile europene au relații colegiale cu Republica Moldova și nu pot adopta decizii politice dure. Indiferent de ce va spune Strasburgul și Bruxellesul, guvernarea va vota modificarea sistemului electoral”, a punctat analistul politic Victor Ciobanu.

Parlamentarii europeni au amânat plata pentru asistența acordată Moldovei după ce mai multe grupuri politice și-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluțiile politice din țară. Decizia a fost luată azi, în prezența mai multor deputați ai Partidului Democrat din Moldova care s-au aflat la Parlamentul European încercând să-i convingă pe reprezentanții partidelor de centru-dreapta – PPE și ALDE – să renunțe la propunerea de amânare a ajutorului financiar pentru Moldova.

Amintim că, încă la 3 mai, PPE și ALDE, două cele mai mari grupuri în Parlamentul European, au semnat o declarație comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat (PD) privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal. Atunci cele două formațiuni au avertizat democrații moldoveni că ori tentativă de a aduce o astfel de schimbare fără susținerea completă a opoziției și a societății civile va îndemna PPE și ALDE să ceară ca toate finanțările europene să fie oprite.

Sursa:independent.md