Analist român: Bucureştiul are pârghiile de influenţă pentru a-l scoate pe Plahotniuc din joc; Aceasta ar însemna sfârşitul scenariului de coşmar din RM

Imagine implicită

Armand GosuScenariul de coşmar din Republica Moldova poate fi terminat doar atunci când Plahotniuc va fi scos din joc, iar acest lucru îl poate face România. Bucureştiul are pârghia. Despre aceasta a scris analistul politic român Armand Goşu într-un articol despre situaţia din Republica Moldova.

„Cum s-ar putea ieşi din acest scenariu de coşmar? Prin extragerea lui Plahotniuc din joc. Bucureştiul are levierul. Dosarul penal instrumentat de Parchet pentru dublă identitate”, a notat expertul.

Totodată, Goşu susţine că trebuie destrămate şi reţelele de puteri ale controversatului om de afaceri, care ţin în captivitate întreaga republică. „După care, destrămarea reţelelor de putere ale lui Plahotniuc care ţin captiv un stat întreg”, subliniază analistul român.

„Restul variantelor, cum că oligarhul ar putea face reforme, anti-corupţie, ar aduce banii furaţi înapoi şi investiţii străine, ar ridica spectaculos nivelul de trai din Moldova, toate sunt aşteptări stupide, ale unor oameni care nu înţeleg ce se petrecere la frontiera estică a României”, adaugă Armand Goşu.

În context, expertul explică de ce Occidentul este cointeresat de stabilitate în Republica Moldova. „Rusia primeşte o piesă mică, dar importantă pe tabla de şah în meciul cu Occidentul, tocmai acum, când fiecare tabără îşi lustruieşte turele, caii, nebunii, pionii pentru partida decisivă, a cărei pregătire e deja confirmată de întâlnirea Nuland – Surkov din Kaliningrad. Rusia joacă global, a anexat Crimeea, destabilizează Ucraina prin Donbass, pare că ignoră sancţiunile Occidentului, dar gâfâie sub povara prăbuşirii preţului barilului de ţiţei, deschide un nou front în Siria, de astă dată sub pretextul războiului antiterorist, aruncă în aer relaţia cu cel mai important partener din zonă, Turcia: mizează pe refugiaţi pentru a şubrezi coerenţa europeană dintre Grupul de la Visegrad şi motorul franco-german al UE. Din această cauză, Vestul nu-şi permite să piardă nici o poziţie la marginea estică a lui, de unde şi preferinţa lui pentru stabilitate, sacrificând standardele democratice şi riscând să rămână fără simpatia moldovenilor. La care oricum, n-au timp să se gândească, au alte crize pe cap. Chiar dacă-i ameninţă un Maidan pe dos, în spatele căruia se vede silueta lui Putin”, a precizat Goşu.

Sutsa:jurnal.md