Analist român: Declarația Parlamentului privind retragerea trupelor ruse este egală cu zero. Critici dure la adresa premierului Tudose

Imagine implicită

Declarația adoptată, vineri, de Parlamentul Republicii Moldova referitoare la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării este egală cu zero, a declarat, fostul consilier prezidențial de la București Iulian Fota.

„Declarația este făcută să acopere impasul pe care Republica Moldova îl are în relația cu Bruxelles-ul din cauza modului în care se implementează, se modifică sistemul electoral. Pe formatul pe care-l va avea, sistemul electoral omoară șansele așa-numitor poziții democratice de a avea vreo influență în jocul politic. Din punct de vedere electoral, Republica Moldova a fost pusă toată în brațele socialiștilor, care probabil că vor avea un rezultat copleșitor — specialiștii estimează cam 60%.

Ca să acopere acest impas, pentru că Occidentul și Uniunea Europeană sunt foarte deranjați de faptul că așa-numiții proeuropeni și prodemocrați din Republica Moldova nu au ținut cont de observațiile și sfaturile venite dinspre Vest, au creat momentul acesta, care nu are niciun fel de semnificație din punct de vedere politic sau strategic. Declarația este egală cu zero”, a afirmat Iulian Fota pentru Agerpres.

Totodată, acesta a semnalat faptul că declarația vine într-un moment nepotrivit, dată fiind vizita premierului Mihai Tudose la Chișinău.

„Faptul că declarația este dată în ziua în care premierul Tudose este la Chișinău nu este o întâmplare. Și aici sunt două variante: fie ai noștri au știut, și aici ar fi bine să ne explice și nouă cineva, pentru că riscăm să ne contrapunem Uniunii Europene, sau ai noștri au fost puși în fața unui fapt împlinit și asta arată o lipsă de respect a autorităților de la Chișinău față de noi.

Avem două situații la fel de proaste: ori o complicitate cu Dodon, ceea ce ar fi cel mai greu de înțeles și ar însemna că România s-ar plasa mai degrabă pe partea lui Dodon decât pe partea UE, fie o lipsă gravă de respect a lor față de noi, dacă l-au invitat pe premier acolo neinformându-ne ce pun la cale și punându-l în fața unui fapt împlinit”, a explicat Fota.

Vineri, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, cu votul a 61 de deputați, o declarație privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Sursa:independent.md