armand gosu roLiderul Platformei DA, Andrei Năstase, prin atitudinea de care a dat dovadă în cadrul întâlnirilor cu demnitarii străini, i-a „obligat” pe a aceștia să conștientizeze că Republica Moldova nu este o „poveste de succes” ci mai degrabă un coșmar, susține analistul politic român Armand Goșu.

El spune că prin atitudinea sa tranșantă în discuțiile cu diplomații străini la Chișinău și i-a ostilizat pe aceștia.

„Andrei Năstase a înțeles foarte bine acest lucru – împotriva lui s-a creat o coaliție solidă, nu e doar Plahotniuc aici. Andrei Năstase și-a ostilizat inclusiv ambasadele occidentale, foarte influente în Moldova, spunându-le în față ambasadorilor adevăruri dureroase. Că ar trebui să se simtă responsabili pentru dezastrul politic, social, economic, moral în care se află Republica Moldova. Știu de la diplomați străini acreditați la Chișinău că era extrem de tranșant și chiar dur în discuțiile cu ambasadorii străini. Mai știu că la București, Guvernul, MAE, SIE, SRI, Administrația prezidențială, se uită la Năstase exclusiv prin ochelarii lui Plahotniuc. Năstase a acuzat nu o dată România că poartă o mare responsabilitate pentru crearea regimului oligarhic din Moldova și pentru sprijinirea, până astăzi inclusiv, a lui Plahotniuc, cetățean român de alfel, cu mai multe identități, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra naturii protecției de care se bucură Plahotniuc la București”, a declarat Goșu în cadrul unui interviu pentru Tribuna.

Analistul român susține că Andrei Năstase a făcut acest lucru perfect conștient, reușind astfel să arate adevărata stare de lucruri din Moldova.

„Năstase a făcut acest lucru conștient de faptul că toate aceste cancelarii, toți acești demnitari străini, odată ostilizați, vor acționa activ împotriva lui. În același timp, prin atitudinea sa fermă, i-a obligat să reevalueze situația din Moldova, să vadă că nu-i o „poveste de succes” ci un coșmar. Reevaluarea situației din Moldova se datorează încrâncenării lui Năstase, nu lui Dodon, Usatâi sau Maia Sandu. Majoritatea diplomaților străini vin la Chișinău ca să doarmă, să admire un picior fin, să guste un vin bun…. Năstase le-a stricat vacanța. Desigur că-l urăsc pentru asta”, a subliniat Armand Goșu.

În opinia sa, Andrei Năstase s-a retras din cursa electorală pentru ca Republica Moldova să mai poată avea un viitor.

„Miza retragerii lui Năstase este dublă. Da, ar trebui să crească șansele candidatului opoziției anti-oligarhice și democratice de a accede în turul doi, pe de o parte. Pe de altă parte, retragerea lui Năstase strică jocurile celor care sperau că vor destabiliza politic Moldova, folosindu-se de protestele împotriva fraudării alegerilor prezidențiale”, a mai spus analistul de la București.

Sursa:independent.md

(30 accesari)