Analist român: „Va trece cel puțin o generație pînă cînd atît Republica Moldova, cît și România vor avea o justiție independentă”
Analistul politic român, Bogdan Chirieac despre Summitul de al Vilnius
Republica Moldova are mult mai multe resurse decît avea România atunci cînd a început parcursul european, în 1995. Acest lucru nu trebuie să dezamăgească, dimpotrivă, fiindcă fundamental, cultural, etnic, Republica Moldova este parte a Uniunii Europene. Chiar dacă a fost smulsă de istorie, dusă în alt spațiu, R. Moldova trebuie să fie în Europa.
Cu siguranță Rusia nu ar renunța la fîșia ceea de teren, care au numit-o Republică Transnistriană. Va fi probabil o enclavă în sudul Europei, așa cum este Kaliningrad. Problema trebuie s-o rezolve Republica Moldova, fiindcă Rusia nu va face nimic, deoarece îi convine. Republica Transnistriană constituie o presiune asupra Chișinăului, practic un teritoriu care oficial face parte din R. Moldova, dar în realitatea Chișinăul nu o controlează, ceea ce este de neacceptat, inclusiv pentru regimul vizelor pentru cetățenii moldoveni.
Vasile Năstase către Bogdan Chirieac referitor la sistemul judecătoresc: Știm că au fost condamnări serioase la nivel de prim-ministru, ministrul Agriculturii, șeful Statului Major al Armatei Române, inclusiv oameni de afaceri, vrem să știm cîtă presiune a existat pentru aceste condamnări din partea UE și cîtă voință politică a fost pusă în ele.
Bogdan Chireac: Uniunea Europeană ne-a cerut să avem o justiție independentă, și-o să v-o ceară și vouă. Astăzi, justiția nu este independentă de politic, dimpotrivă, există părți ale justiției total dependente de comanda președintelui Traian Băsescu. Nu dorim asta în Republica Moldova. Va trece cel puțin o generație pînă cînd atît Republica Moldova, cît și România vor avea o justiție independentă.
Vasile Năstase: După parafarea Acordului, în parcursul european, o să avem o presiune pozitivă din partea europenilor pentru a scăpa de acest sistem judecătoresc corupt și aservit unei oligarhii?
Bogdan Chirieac: Cu siguranță. Veți și dumneavoastră Mecanismul de Cooperare și Verificare, pe care-l are și România și Bulgaria, inclusiv legislația pe care va trebui s-o adoptați pentru independența justiției. Rezultatele nu sunt spectaculoase și vor fi de durată, iar ceea ce spuneți dumneavoastră este o chestiune tipică fostelor Republici Sovietice. Nu știu cîți bani are Bruxelles ca să vă sprijine în acest domeniu, de aceea Bucureștiul va trebui să intervină, cu toate că nici România nu o duce pe roze. Va trebui să rezolvăm problema gazelor și a energiei, ca să nu vă deranjeze Rusia. Și în România se așteaptă un „război civil” în următoarele alegeri.
Alexei Tulbure către Bogdan Chirieac: Ținînt cont de performanțele Georgiei, în Republica Moldova, dar și în România, vorbim de o voință politică atunci cînd vorbim de reformarea sistemului de drept?
Politicianul aflat la putere nu-și mai dorește justiție independentă, așa cum o vrea politicianul din opoziție. Suntem de același sînge și vă spun că n-o sa aveți progrese spectaculoase, așa cum nici România nu a avut progrese în ceea ce privește crearea unei justiții independente. Avantajul R. Moldova este că țara este mai mică, mai puțină populație. Trebuie să scadă importanța serviciilor secrete rusești în R. Moldova.
Sursa: jurnaltv.md