Analişti, după declaraţiile killerului Proca: „Dacă Plahotniuc era nevinovat, atunci i-ar fi lăsat pe anchetatorii britanici să-şi facă treaba”

Imagine implicită

Dacă Vladimir Plahotniuc era cu adevărat nevinovat, atunci i-ar fi lăsat pe anchetatorii britanici să-şi facă treaba în dosarul privind tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Opiniile au fost exprimate de invitaţii emisiunii „60 de minte „ de la Jurnal TV. În acelaşi timp, avocata Ana Ursachi a declarat că dezvăluirile killerului Vitalie Proca urmează să ajungă şi la urechile parlamentarilor europeni, dar şi ale membrilor Consiliului Europei. 

„Consiliul Europei va primi informaţii mai clare despre latura juridică, ei fiind direct interesaţi de reforme şi evitarea abuzurilor de mecanismele Interpol, iar Parlamentul European cred că va trebui să cunoască de azi înainte că nu poate sub nicio formă să mai accepte la întâlniri oficiale persoane afiliate lui Vladimir Plahotniuc”, a declarat avocata Ana Ursachi.

Denunţul lui Vitalie Proca împotriva lui Vladimir Plahotniuc ar putea provoca un val de reacţii în Occident, afirmă avocata Ana Ursachi.

„Reacţiile abia vor urma, una din ele este cea legată de Interpol pentru că acum este foarte clar că cel puţin în cazul lui Usatîi avem de-a face cu un abuz foarte clar Interpol, ori notiţa roşie obţinută la adresa lui Renato Usatîi a avut la bază o învinuire falsă”, a mai spus apărătorul.

Analiştii politici prezenţi în studio au încercat să presupună ce motive ar fi putut sta la baza tentativei de asasinat asupra lui Gherman Gorbunţov.

„Banca i-a fost luată lui Gorbunţov de un om foarte apropiat de Vladimir Plahotniuc, deja era un atac raider. Mai mult, în atacul acesta raider a fost implicat Iaralov, mâna dreaptă a lui Plahotniuc. Aici nu-s motive? Mai mult, sunt informaţii că Gorbunţov cu Plahotniuc au spălat tare mulţi bani. Gorbunţov se consideră regele spălătoriei murdare. Gorbunţov cunoaşte implicarea lui Plahotniuc şi celor din jurul lui Plahotniuc în mai multe chestii, el cunoaşte foarte multe lucruri”, a menţionat analistul politic Alexei Tulbure.

Invitaţii s-au arătat nedumeriţi că procurorii nu au reacţionat la fel de prompt în urma dezvăluirilor făcute de Proca, aşa cum au făcut-o atunci când a depus mărturii Gorbunţov.

„Se deschide un dosar pe declaraţia victimei. Gorbunţov este victimă şi acordă un interviu, procuratura reacţionează imediat. Cine este mai credibil, victima sau killerul, cine arată la comanditar? Victima poate să bănuiască că a fost comandat de cutare sau cutare. Reacţia Procuraturii care este? Fără a se sesiza tot atât de prompt, trebuia să iasă cu acelaşi dosar pornit”, a afirmat comentatorul politic Victor Ciobanu.

În opinia unor analişti politici, reacţia şefului PD la învinuirile care i s-au adus a fost una cel puţin stranie.

„În mod normal Plahotniuc trebuia să iasă în faţa camerelor, să adune toate televiziunile lui şi încă 10 toate câte sunt, să spună eu dezmint cu vehemenţă sau ce i-o fi scris pe prompter. Bomba cu ceas a fost pornită deja sub această guvernare, mai exact sub Plahotniuc”, a mai spus Victor Ciobanu.

„Orice ocupaţie publică cere o reputaţie curată, dacă tu ai reputaţia unui hoţ, unui raider, asasin, un om care este legat de lumea criminală. Noi am văzut că despre asta a vorbit şi Proca. Să fi fost Plahotniuc nevinovat el ar fi lăsat anchetatorii britanici să-şi facă treaba. Nu, ei deschid aici dosar anume cu scopul să denatureze tot acest proces”, a conchis Alexei Tulbure.

Emisiunea ” 60 de minute ” este difuzată la Jurnal TV în fiecare vineri, de la ora 20.00.

Sursa:jurnal.md