Analişti politici: Noua majoritate parlamentară, formată cu şantaj; CC trebuie să ofere explicaţii privind legalitatea acesteia

Imagine implicită

ora expertizei 11 ianuarie 2015Noua majoritatea parlamentară a fost creată după o schemă bine cunoscută, iar o mare parte dintre deputaţii care au declarat că vor susţine învestirea viitorului guvern au fost şantajaţi. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV. Analiştii politici au mai afirmat că o majoritate parlamentară funcţională nu se formează după principiul aritmetic.

„Continuu să insist că majorităţile nu se formează aritmetic, din deputaţi, grupuri sau din tot felul de construcţii făcute ad-hoc în parlament – gen PSD, ci se formează după standardele sistemului nostru politic, în care partidele participă în alegeri, apoi trec în Parlament. Atunci când aduni transfugi şi traseişti poţi să formezi cel mai mare partid din Parlamentul Republicii Moldova, însă atunci constatăm că de fapt, procesul politic din ţara noastră a degradat în aşa măsură, încât alegerile în formula actuală îşi pierd orice sens, deoarece după alegeri în Parlament pot fi constituite orice fel de majorităţi”, a declarat editorialistul Victor Ciobanu.

„Era un lucru previzibil. Orişice scindări se fac înainte de momentul potrivit, atunci când sunt necesare voturi. Acum a ajuns momentul X în care era nevoie de această susţinere. Eu am scris după căderea Guvernului Streleţ – iată aşa se va încropi majoritatea de adunătură şi am numit-o chiar „soleancă rusească” din transfugi de la PLDM. Ce a fost ingenios din punctul de vedere al arhitecţilor – este plecare masivă din PCRM şi construirea aşa-numitei PSD. Şi vreau să spun că niciodată în Republica Moldova ideile social-democrate nu s-au bucurat de atâta popularitate ca în ultimele zile. Vedem că degrabă doar social-democraţi o să avem în Parlament”, a mai spus Ciobanu.

În aceeaşi ordine de idei, Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, a menţionat că decizia deputaţilor PLDM nu a fost o surpriză, iar o bună parte dintre cei care au decis să voteze pentru viitorul guvern au făcut acest lucru doar pentru că sunt şantajaţi.

„Nu este o surpriză că cei de la PLDM erau gata să se despartă, dar şi se cunoştea şi o mare parte din listă. Pe unul dintre ei nu l-am cunoscut şi este vorba despre Gheorghe Mocanu, care pretindea la un moment anumit să iasă cu cortul în Piaţă, iată s-a dus şi s-a vândut. Juravschi, aţi văzut cum a trădat şi a trădat pentru că are unele dosare penale. O bună parte dintre ei au plecat sub şantajul unor dosare penale”, a explicat acesta.

Referindu-se la acest subiect, istoricul Octavian Ţîcu a declarat că schema după care a fost formată această majoritate este trecută, iar acest an este anul de apogeu al influenţei lui Plahotniuc.

„Eu cred că va fi o repetare a scenariului 2013, atunci când în circumstanţe similare, victima a fost sigur alta, a fost scindat PL şi care a dus de la înstrăinare partidului de la putere şi la crearea unei noi majorităţi care a guvernat în linişte până în 30 noiembrie 2014, realizând cele mai mari porcării – furtul miliardului şi concesionarea Aeroportului. Prin urmare, aceasta este o schemă trecută, iar acum este anul de apogeu al influenţei lui Plahotniuc în Republica Moldova. An în care a reuşit înstrăinarea lui Filat şi dezarticularea totală a PLDM-ului pe care l-a urmărit de foarte mult timp. PL are o gravă problemă de moralitate, atât Mihai Ghimpu, cât şi întregul partid pentru că nu va putea să se justifice în faţa electoratului. Desigur, are de justificat călcatul pe greblă, pentru că atunci, din cauza intransigenţei sale a fost înstrăinat, iar acum a avut o altă lecţie şi dincolo de dorinţa de a rămâne la putere este şi evitarea alegerilor, deoarece va avea loc o deplasare a electoratului”, a comentat Octavian Ţîcu.

„Majoritatea parlamentară are la bază două subiecte: normalitatea mecanismului democratic, care se justifică prin prisma reprezentativităţii pentru că votul delegat se face în baza unui program şi ideologii. Această reprezentativitate nu a fost respectată atunci când s-a creat această majoritate parlamentară care poate fi justificată doar juridic, însă Curtea Constituţională trebuie să dea multe explicaţii privind legalitatea acestei majorităţi”, a conchis Ţîcu.

Amintim că aseară, Marian Lupu a declarat că a fost creată o majoritate parlamentară formată din 56 de deputaţi PL, PD, cei 14 transfugi din PCRM şi opt liberal-democraţi.
Sursa:jurnal.md