Ancheta în dosarul BRD se extinde. Omul de afaceri Remus Truică este audiat

Imagine implicită

Remus TruicăNoi audieri în dosarul creditelor frauduloase de la BRD. 27 de persoane au fost citate să dea explicaţii în această anchetă. Printre aceștia se numără și omul de afaceri Remus Truică, soția acestuia, dar şi persoane din conducerea băncii.

Procurorii vorbesc despre credite în valoare de peste 40 de milioane de euro, ce au fost contractate începând din 2008 și până în prezent, la BRD.
Creditele ar fi fost luate fără ca persoanele respective să aibă dreptul să obțină sume de bani atât de mari.

Omul de afaceri Remus Truică ar fi obținut milioane de euro de la BRD, pe baza unor garanții fictive și a unor terenuri ce ar fi fost supraevaluate.

Banca a acordat acei bani însă nu a reușit să recupereze ratele, pentru că nu au fost niciodată plătite.
În acest dosar sunt implicați Remus Truică, șoferul său – Cristian Aparaschivei – care a obținut credite de 7 milioane de euro, Sorin Roșca Stănescu, Adrian Sârbu, cei doi fiind audiați săptămâna trecută în acest dosar, fostul vicepreședinte al BRD Sorin Popa, dar și multe alte persoane.

Credite uriașe pentru investiții fantomă

Ancheta a început încă din anul 2013. Atunci procurorii s-au autosesizat cu privire la modul în care omul de afaceri Remus Truică, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, împreună cu şoferul său au obţinut credite de peste 40 de milioane de euro.
În octombrie şi decembrie 2014, trei funcţionari din cadrul BRD Dorobanţi au făcut denunţuri şi le-au povestit anchetatorilor despre cum reuşea milionarul şi apropiaţii săi să obţină ilegal sume uriaşe.

Procurorii spun că omul de afaceri s-a folosit de şapte intermediari: Ştefan Muntean, Anastasia Coconete, poliţistul Ionuţ Nicoreşteanu, Nicolae Ciumeti, George Lişu, şi soţii Georgiana şi Constantin Pop, toţi din cercul său de prieteni.
Un audit intern al specialiştilor BRD din Paris arată exact circuitul banilor. În 2009, Ştefan Muntean a fost convins de Remus Truică să ceară un credit de 3 milioane de euro. A ipotecat mai multe terenuri din Snagov al căror preţ a fost supraevaluat de la 58.000 de euro la 11 milioane de euro.

La câteva zile după ce a primit suma de la bancă, Ştefan Muntean a virat 645.000 de euro către Cristian Aparaschivei, şoferul lui Remus Truică.

Anastasia Coconete, o femeie de 73 de ani, a fost trimisă şi ea la bancă. A reuşit să contracteze un credit tot de 3 milioane de euro. Jumătate din această sumă a fost transferată, prin intermediul fiului său, tot către omul de afaceri din Snagov. Nicio rată nu a fost achitată către BRD.

Poliţistul Ionuţ Nicoreşteanu, fost angajat al Direcţiei de Protocol din cadrul Ministerului de Interne, a luat şi el un credit de 3 milioane de euro de la aceeaşi sucursală bancară a BRD. În proporţie de 94 la sută l-a transferat către şoferul lui Remus Truică.
Bani de la bancă au mai luat Nicolae Ciumeti, George Lişu, dar şi soţii Georgiana şi Constantin Pop. În total 7 milioane de euro. Toţi au ajuns în conturile unor firme controlate de Remus Truică.

Nu este singura metodă prin care omul de afaceri în complicitate cu unii şefi ai băncii au dat tun după tun. Ancheta făcut de procurorii DIICOT arată că acesta se afla în spatele a patru firme care au cerut de la bancă finanţare pentru a-şi dezvolta afacerile. Paravan a fost şi de această dată Cristian Aparaschivei.

Şoferul lui Remus Truică a cerut de la bancă un împrumut pentru un bussines exclusivist. Voia să construiască iahturi, iar pentru asta avea nevoie de 3 milioane de euro. Pentru asta a depus la bancă acte pentru garanţii inexistente, dar cu toate astea banii i-au fost rapid viraţi în conturi.

Investiţia nu a fost realizată, se arată într-un raport al băncii. Garanţiile depuse de Cristian Aparaschivei au fost insuficiente pentru ca banca să recupereze suma împrumutată. Aceasta nu a fost sigura idee de afaceri care a existat doar pe hârtie.
Un off shore din Cipru al cărui administrator era tot şoferul lui Remus Truică a cerut sprijin băncii pentru o afacere unică în ţara noastră. Transformarea aerului în apă potabilă cu ajutorul unor echipamente din Franţa. Şi această idee a primit finanţare trei milioane de euro, fără prea multe întrebări.

Pentru că ratele nu au fost achitate, angajaţii BRD au început să facă verificări şi au descoperit că, la doi ani de la contractarea creditului, planul de investiţii anunţat de firmă nu a fost realizat. Iar echipamentele necesare nu au fost cumpărate. Iar neregulile nu s-au oprit aici
Un alt împrumut, de un milion şi jumătate de euro, a fost acordat de bancă pentru modernizarea unei platforme industriale din Brăila. Specialiştii băncii au avertizat că afacerea este proastă pentru că firma în numele căreia şoferul lui Remus Truică a solicitat acestă sumă mare era una nouă, deschisă în plină criză finaciară.

Ilegalităţile nu au putut fi ascunse când a venit controlul de la Paris. Inspectorii BRD din Franţa au aflat că cel care se afla în spatele aprobărilor peste capul tuturor comisiilor de analiză-risc este Sorin Popa, fost vicepreşedinte al instituţiei.
Totuşi, potrivit unor surse judiciare, o parte dintre dosare ar fi fost aprobate şi telefonic chiar de la şefii lui Sorin Popa de la sediul central din Franţa.

Până să fie descoperită, afacerea a fost extrem de profitabilă pentru toţi cei implicaţi în reţea. De exemplu, unul dintre angajaţii sucursalei bancare din cartierul Primăverii ar fi primit vancanţe gratuite în Indonezia, Thailanda şi America în valoare de peste 18.000 de euro.

Sursa:digi24.ro