Ancheta retrocedărilor. Deputatul Ioan Oltean ar fi luat mită 600.000 de euro. Șase persoane au fost reținute

Imagine implicită

oltean ioanUn parlamentar care ar fi luat mită în curtea unei bisericii. Este noul dosar al procurorilor anticorupţie. Ioan Oltean este numele deputatului şi 600.000 de euro este suma.

Liberalul a fost ridicat astăzi de procurori chiar de la scara avionului, la scurt timp după ce aterizase la Bucureşti. Politicianul este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care sunt investigate despăgubiri abuzive. Beneficiar ar fi acţionarul echipei de fotbal CSU Craiova, care ar fi primit 25 de milioane de euro pentru un teren cumpărat cu doar un milion.

Colegul său de partid, Cătălin Teodorescu a fost pus şi el sub învinuire în acelaşi dosar. Alte șase persoane au fost deja reţinute
Deputatul PNL nu a avut cuvinte când a intrat în biroul procurorilor anticorupţie. Anchetatorii susţin că Ioan Oltean ar fi intervenit pe lângă preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor pentru ca milionarul Mihai Rotaru să fie despăgubit ilegal. Omul de afaceri cumpărase drepturile asupra unui teren de şase hectare din Piteşti cu 750 de mii de euro. Pentru acel pământ ar fi obţinut despăgubiri ilegale de 33 de ori mai mari. Mihai Rotaru a fost adus şi el cu mandat la DNA.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Mihai Rotaru este pe locul doi în topul celor mai mari despăgubiri acordate de stat. Om de afaceri discret, nu a ieşit în evidenţă decât prin legăturile sale cu lumea sportivă. Din 2013 este principalul acţionar al echipei de fotbal CS Universitatea Craiova. Colegii de la club îi iau apărarea.

„Nu este nimic spectaculos, asa cum a apărut cu breaking news, faptul că cineva este invitat sa dea anumite declaraţii”, spune Felix Grigorie, manager general CS Universitatea Craiova.

Milionarul este considerat unul dintre cei mai puternici investitori la bursă. Are 5% din acţiunile SIF Moldova, iar sora lui alte trei procente. A sponsorizat în nume propriu alianţa PSD-PC cu aproape 215 mii de lei în 2009, conform datelor Monitorului Oficial.
Suma poate părea mare, dar familia Rotaru are nouă firme care se ocupă de afaceri în agricultură, imobiliare şi energie. Cu toate acestea, omul care a primit de la stat 25 de milioane de euro are datorii la Fisc.

Unul dintre cei care l-ar fi ajutat pe milionar să obţină despăgubire ilegală uriaşă este un politician liberal, deputatul PNL Cătălin Teodorescu. Membru în Comisia de Despăgubiri, ar fi votat în favoarea compensaţiilor clandestine. Politicianul mai are un dosar la DNA, pentru că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Horia Simu să obţină 128 de milioane de euro, tot ilegal.
„N-am nimic de declarat în faţa presei. Tot ce am de declarat, voi declara în faţa parchetului”, a spus deputatul.
În acest dosar, procurorii anticorupţie au reţinut pentru 24 de ore șase persoane. Printre aceștia se află și fosta șegă a ANRP Crinuța Dumitrean.

Alte două persoane au fost reținute în acest nou dosar al despăgubirilor. Printre aceștia se află și omul de afaceri Mihai Rotaru. În total, procurorii au reținut până acum cinci persoane.
Comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea, începând cu data de 26.11.2015, a inculpaţilor:
DIACOMATU SERGIU IONUŢ, la data faptei vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), CONSTANTINOVICI RODICA și ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA, membri în aceeași comisie, toți pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ROTARU MIHAI, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, pentru infracțiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi
NEGURICI SERGIU, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Sursa:digi24.ro