Andrei Năstase a avut o întrevedere cu ambasadoarea Italiei în RM, Valeria Biagiotti

Imagine implicită
Preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a avut o întrevedere cu ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti. La întâlnire au mai participat vicepreşedinţii formaţiunii Alexandru Slusari, Inga Grigoriu, Stanislav Pavlovschi şi Chiril Moţpan, Secretar General al partidului.

Andrei Năstase a mulţumit Excelenţei Sale pentru cooperarea prodigioasă a Italiei cu Republica Moldova în domenii vitale precum cel comercial-economic, cultural-ştiinţific, al tehnologiilor informaţionale, sănătăţii, juridic, al transporturilor. Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit cel al numeroasei Diaspore moldoveneşti, în general, şi al celei aflate în Italia, în mod special.

Preşedintele Platformei DA a făcut o scurtă prezentare a formaţiunii pe care o conduce şi a descris succint situaţia socio-politică din Republica Moldova, punând accent pe consecinţele nefavorabile ale votului mixt . „Sistemul mixt propus de Dodon şi promovat de Plahotniuc este un sistem electoral profund  antidemocratic, antipopular şi loveşte puternic în diaspora noastră de aproximativ un milion de oameni, aceasta fiind umilită prin acordarea a doar trei mandate în Parlament.Viitorul legislativ riscă să fie lipsit de reprezentativitate, a spus Andrei Năstase, subliniind că Platforma DA susţine plenar iniţiativa societăţii civile de a organiza un referendum împotriva votului mixt.

Alexandru Slusari, vicepreşedintele DA, a abordat câteva subiecte vitale pentru diasporă, comunitatea moldovenilor din Italia fiind una dintre cele mai numeroase.

„Semnarea cu Italia a Acordului de securitate socială, benefic pentru concetăţenii noştri, care au muncit în Italia, astfel încât ei să aibă dreptul la pensii calculate prin totalizarea stagiilor de muncă realizate în ambele ţări ar trebui grăbită”, a menţionat Alexandru Slusari, aducând în discuţie şi simplificarea procedurilor de recunoaştere a titlurilor de studii din RM, precum şi susţinerea agriculturii prin implementarea mai multor proiecte de asistenţă financiară şi tehnică comune, avantajoase pentru ambele state.

Continuând discuţia pe marginea soluţiilor pentru problemele diasporei, dar şi a familiilor rămase acasă în aşteptarea remitenţelor, Andrei Năstase a menţionat faptul că odată venită la putere, Platforma DA va face totul pentru ca investiţiile italiene să crească considerabil în Republica Moldova, creându-se astfel numeroase locuri de muncă bine plătite, ceea ce ar stimula reîntregirea sutelor de mii de familii acasă.

Situaţia demografică precară, exodul continuu al populaţiei, criza forţei de muncă au fost câteva subiecte puse în discuţie de Inga Grigoriu. „În ultimii zece ani Republica Moldova a pierdut circa un milion de cetăţeni activi din generaţiile care ar trebui să asigure un viitor prosper aici, acasă”- a precizat vicepreşedinta Platformei DA.

Platforma Demnitate şi Adevăr este la curent cu viaţa cetăţenilor moldoveni în diaspora şi cu problemele mai mari şi mai mici cu care se confruntă aceasta. Astfel, Andrei Năstase i-a transmis Excelenţei Sale o scrisoare parvenită de la Asociaţia moldovenilor din Padova care pune în discuţie o serie de probleme cu care se confruntă cetăţenii moldoveni stabiliţi în Italia, solicitând suportul dnei Ambasadoare şi a instituţiilor italiene ablitate în soluţionarea acestora.

Chiril Moţpan a vorbit despre eventualitatea unei colaborări în domeniul justiţiei, în mod special a valorificării cunoştinţelor CNA-ului italian în lupta cu mafia şi corupţia mare: „Cunoaştem starea de lucruri la sudul Italiei la începutul anilor 80 şi ştim cât de rapid a fost soluţionată problema. La noi mafia şi-a răspândit tentacolele în toate domeniile, fără excepţie şi dacă, ar fi să cerem asistenţă logistică în stârpirea acestui flagel, consider că Italia ar fi unul dintre cele mai indicate state”.

Posibilitatea deschiderii mai multor secţii de votare în Italia şi anularea roamingului, chestiune abordată şi la ultimul summit al Parteneriatului Estic, au fost menţionate printre problemele, ce necesită a fi soluţionate.

Excelenţa Sa, Valeria Biagiotti, s-a interesat şi de viziunea formaţiunii asupra soluţionării diferendului transnistrean, în eventualitatea preluării de către Italia a preşedinţiei OSCE în 2018.

Andrei Năstase a confirmat opţiunea fermă pentru conceptul de stat unitar, a salutat formatul de negocieri 5+2, pe care Platforma DA îl doreşte mai ativ şi mai eficient şi a subliniat că partidul pe care îl conduce respinge ferm ideea de federalizare a Republicii Moldova.

Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Excelenţa Sa, dna Valeria Biagiotti s-a arătat interesată de o colaborare ulterioară cu Platforma Demnitate şi Adevăr în vederea identificării şi soluţionării problemelor cu care se confruntă diaspora moldovenească din Italia. „Vă mulţumesc pentru implicare şi pentru informaţia extrem de utilă pe care mi-aţi furnizat-o. Sper ca Acordul bilateral de securitate socială să fie semnat cât mai curând, oportunitatea lui fiind una certă ”, a spus Domnia Sa la încheierea întrevederii, care a avut loc la sediul formaţiunii.

Sursa:jurnal.md