Andrei Năstase a avut o întrevedere cu ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova

Imagine implicită
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Lituaniei în Republica Moldova, domnul Rimantas Latakas. La discuţie au participat şi vicepreşedinţii formaţiunii Inga Grigoriu şi Alexandru Slusari.

Andrei Năstase a menţionat faptul că relaţiile dintre cele două ţări au fost cimentate încă în 1990, când Republica Moldova a fost prima ţară care a recunoscut independenţa Lituaniei, iar Lituania, la rândul său, a recunoscut ceva mai devreme, independenţa Republicii Moldova. Preşedintele Platformei DA a transmis prin intermediul oaspetelui său felicitări tuturor lituanienilor cu ocazia împlinirii unui secol de când ţara lor şi-a consfinţit statalitatea, subliniind că, fiind membră UE, acum Lituania se află într-o conjunctură mai favorabilă ca oricând, iar experienţa ei de integrare europeană este extrem de preţioasă pentru Republica Moldova.

Participanţii au adus în discuţie şi alte evenimente istorice, precum tipărirea la Vilnius a primului ziar democratic „Deşteptarea”, transportat clandestin în Republica Moldova în anii de renaştere naţională, activitate organizată de un grup de temerari, printre care a fost şi Vasile Năstase, actualul redactor-şef al revistei „Glasul”, prima publicaţie de limbă română în grafie latină apărută la Chişinău.

Printre subiectele discutate au fost şi capturarea mass media moldoveneşti, 90% din instituţiile audiovizuale fiind parte a două holdinguri oligarhice, concurenţa neloială şi interesele de cartel de pe piaţa audiovizuală, politica editorială părtinitoare a postului public de televiziune, care favorizează clar guvernarea. „În Lituania postul public de televiziune prevede în grilă timp de emisie pentru toate partidele, care îşi expun poziţia nestingherit şi în condiţii absolut egale” – a menţionat domnul Rimantas Latakas.

Andrei Năstase a vorbit despre inoportunitatea schimbării sistemului de vot şi lupta protestatară împotriva acesteia, susţinerea societăţii civile în demersul său de a organiza un referendum legislativ pe acest subiect şi cooptarea membrilor Platformei DA la crearea grupului de iniţativă. „ Noi avem structuri puternice, care nu stau doar pe FB sau la televiziuni, ci sunt eficiente, reale, active în teritoriu şi au experienţa colectării celor 400.000 de semnături pentru organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei” – a spus Andrei Năstase, subliniind că acesta e doar unul dintre motivele pentru care Plahotniuc foloseşte cu înverşunare tot aparatul de stat, inclusiv organele coercitive împotriva unui singur partid – Platforma DA. „Aceasta nu mai este democraţie, ci totalitarism!” – a conchis Preşedinele formaţiunii.

Alexandru Slusari a spus că astăzi vectorul european s-a pomenit într-un pericol iminent, menţinându-se doar prin subterfugii şi manipulare, între faptele şi vorbele guvernării fiind o contradicţie care nu poate fi trecută cu vederea de partenerii de dezvolare. „PD nu este un partid proeuropean. El este un partid al propriului interes şi îşi va schimba opţiunea internă şi externă, geopolitică în funcţie de acest interes. Nu poţi aduce Republica Moldova în Europa prin metode autoritare, ignorând cu desăvârşire valorile democratice” – a subliniat Vicepreşedintele Platformei DA, referindu-se la formaţiunea sa ca la „ultima redută a europenismului la Chişinău”.

Printre cele mai importante subiecte de discuţie au fost şi participarea formaţiunii la alegerile municipale şi cele parlamentare din acest an, modul de creare a blocului pro-european, anti-oligarhic şi principiile de funcţionare a acestuia (egalitate, transparenţă, incoruptibilitate, meritocraţie, paritate, liste comune, candidaţi unici pe circumscripţii), aşa-zisa reformă a guvernului, în care s-au făcut doar nişte rocade şi numiri ale aceloraşi oameni fideli lui Plahotniuc (Leancă, Gaburici, Tănase), implicaţi în spălarea banilor mafiei ruseşti şi în furtul miliardului etc.

„90% dintre cetăţenii care pleacă acum peste hotare pentru a supravieţui, sunt reprezentanţi ai electoratului proeuropean. Dacă va continua tot aşa, atunci când Plahotiuc va decide că e în interesul lui propriu să schimbe vectorul extern, nu va mai avea cine să i se opună aici, Acasă” – a  conchis Andrei Năstase. „Fiecare zi pierdută de noi, opoziţia emergentă, pro-europeană, este o zi câştigată de Plahotniuc şi Dodon” –  a mai adăugat Preşedintele Platformei DA.