Andrei Năstase cere reducerea urgentă a tarifelor la căldură: „Acum, nu în interes electoral și la comandă mafiotă”

Imagine implicită

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, cere micșorarea de urgență a tarifului pentru căldură. „Ieftinirea energiei termice trebuie făcută acum, în interesul oamenilor, nu în interes electoral și la comandă mafiotică”, a declarat Andrei Năstase, care participă în aceste zile la Congresul Asociației Internaționale a Primarilor Francofoni, desfășurat la Lille, Franța.

„Pe fundalul unor discuții purtate cu aleşi ai comunităților francofone din întreaga lume și al unor activități axate pe însușirea de proiecte testate deja de lumea civilizată și de bune practici de administrare locală și centrală în interesul oamenilor, constat cu și mai mare îngrijorare că Acasă, în Moldova lucrurile continuă să meargă prost, din cauza unei guvernări cleptocratice preocupată de menținerea cu orice preț la putere și în libertate, inclusiv din contul strangulării democrației, a manipulării și a pauperizării populației”, afirmă Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA amintește că, în martie 2018, ANRE a redus tariful la gaze cu 19,6% pentru centralele electrice care fac energie din gaz. Întrucât în costul de producere a agentului termic, generat de SA „Termoelectrica”, componenta de procurare a gazului natural o constituie 77%, micșorarea tarifelor la gaz ar fi trebuit să contribuie la reducerea costurilor de producere a energiei termice cu aproximativ 15%. Respectiv, tot din martie trebuia micşorat şi tariful la căldură.

„Mai mult, experții în energetică au depistat și reclamat juridic enorme inadvertențe la calcularea uzurii de către SA Termoelectrica, uzură ajunsă brusc în 2016 la 116 milioane de lei. Or, aceasta e o evidentă rezervă pentru micșorarea tarifului la căldură. Cerem pe această cale micșorarea urgentă a tarifelor la căldură. Acum, în interesul oamenilor, nu în interes electoral și la comandă mafiotică”, a menționat Andrei Năstase.

Liderul opoziției antioligarhice acuză conducerea ANRE că face jocurile electorale ale partidului de la guvernare.

„Știm bine de ce ANRE nu se grăbește să micșoreze tariful la căldură. Pentru că așa cum ne-am obișnuit deja și pe alte dimensiuni, populația este jecmănită din plin până mai aproape de alegeri, apoi, chipurile la inițiativa și din grija părintească a coordonatorului, spălătorul și hoțul de zeci de miliarde de dolari de la cetățenii țării, după o piesă de circ realizată de PD cu partenerii săi socialiști, ANRE va admite că e necesar electoral de redus tariful”, afirmă Andrei Năstase.

„Plahotniuc îi desconsideră pe moldoveni, îi crede de proști și speră că nu va fi sancționat pentru această batjocură. Se înșeală! Îl așteaptă pușcăria și confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit, inclusiv din taxele și tarifele plătite de oameni. Iar unica lui tentativă de salvare e să se constate că e nebun, pentru că doar un nebun, având toată puterea în stat e în stare să supună cetățenii țării genocidului social, sărăcirii și unui masiv și dureros exod departe de cei dragi, în loc să transforme țara în cel mai sigur, frumos și prosper loc din această lume”, a mai spus liderul Platformei DA.

Anterior, și experții în energetică, Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu, au cerut Agenției Nationale pentru Reglementare în Energetică să reducă tariful pentru căldură în Chișinău. Potrivit celor doi, tarifele ar putea fi micșorate cel puțin cu treizeci la sută.

Atunci, reprezentanții ANRE au declarat că nu comentează declarațiile făcute de experți.

Sursa:jurnal.md