Andrei Năstase: „Condamn comportamentul indecent și suburban al lui Dodon”
Andrei Năstase, liderul Partidul politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”, a oferit un interviu în exclusivitate pentru DW, în care a vorbit despre alegerile prezidenţiale din R. Moldova.
A organizat cele mai mari proteste stradale din Moldova din ultimii ani, dar s-a retras din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu, care a devenit candidatul comun al dreptei anti-oligarhice la șefia statului. Este vorba de Andrei Năstase, liderul Partidul politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”, care a oferit un interviu în exclusivitate pentru DW, în care a vorbit despre alegerile prezidenţiale din R. Moldova.
DW: Care este importanța alegerilor pentru cetățenii Republicii Moldova?
Andrei Năstase: Aceste alegeri reprezintă o ocazie extraordinară de a ne salva țara, de a schimba din temelii sistemul putred de corupt care ne ține în captivitate. E o șansă pe care n-ar trebui s-o ratăm, astfel încât, din această toamnă, să începem procesul de tranziție de la un regim autoritar patronat de un singur om, care a îngenuncheat un întreg popor şi a pus pe butuci instituțiile unui stat, către un regim democratic, care respectă normele occidentale, în care instituțiile statului se află în slujba cetățeanului, iar politicienii urmăresc binele comun, nu propria îmbogățire. Acest proces va lua câțiva ani, depinde de noi cât de repede ne vom consolida pentru a oferi electoratului o alternativă validă la partidele actuale care domină scena politică. Pentru asta, avem nevoie nu doar de partide noi, dar şi de o nouă elită. Ce avem acum pe scena publică, politicieni, jurnaliști, comentatori, analiști, pseudo-ONG-işti trebuie înlocuit cu altceva nou. Cred că a apărut deja o nouă generație, de altă calitate profesională şi umană, care va putea să se implice efectiv într-un un proiect de ţară.
DW: Nu vă pare rău că v-ați retras din cursă în favoarea Maiei Sandu? Care au fost condițiile de susținere?
A.N.: De ce ar trebui să-mi pară rău? Spre deosebire de majoritatea politicienilor moldoveni, care spun una şi fac alta, eu mi-am respectat cuvântul dat. Este o chestiune de onoare şi demnitate.
Așa cum cunoașteți, încă în primăvara anului 2016, am făcut promisiunea să venim cu un singur candidat din partea forţelor anti-oligarhice şi proeuropene. Când ne-am asumat împreună angajamentul să desemnăm un candidat comun la prezidențiale, am făcut-o în cel mai responsabil mod, înțelegând prea bine că segmentarea votului pentru forțele cu adevărat, proeuropene şi anti-oligarhice va favoriza candidații puterii. Am spus în repetate rânduri că nu funcţia este importantă pentru mine, ci rezultatul final – scoaterea instituției prezidențiale din captivitate şi demontarea sistemului mafiot şi corupt, creat şi patronat de Plahotniuc. În condițiile actuale din Republica Moldova, victoria Maiei Sandu poate oferi ţării şi poporului nostru o şansă la viitor, la libertate şi la bunăstare.
Au existat și unele zvonuri că m-aș fi retras în urma unor presiuni externe. Nu este adevărat, sunt fanteziile lansate şi întreținute de mercenarii de presă ai oligarhului. Nu m-a obligat nimeni să mă retrag şi nici nu putea s-o facă. Decizia a fost a mea şi a fost luată după o analiză matură a situației şi a contextului politic intern. Sincer, nu prea înțeleg această mirare, eu am spus public că mă voi retrage, dacă va fi nevoie pentru a identifica un candidat comun cu şanse, de câteva luni. Am făcut ceea ce am spus.
Referitor la condițiile de susținere, trebuie să spun că toate sunt transparente și publice. Înțelegerea pe care am avut-o cu Maia Sandu nu ține de funcţii, ci de realizarea punctelor prioritare din programul meu prezidențial, construit în baza revendicărilor populare, în primul rând – insistarea asupra anchetei internaționale privind jaful bancar, recuperarea banilor, sancţionarea hoţilor şi neadmiterea prin toate mijloacele legale ca oamenii simpli să plătească pentru miliardele furate de bandiţi. Şi eu, şi Maia Sandu, împărtăşim aceleaşi puncte de vedere în combaterea corupţiei mari şi mici, desemnarea unui procuror independent; reformarea CNA şi transformarea lui într-un fel de DNA şi scoaterea instituţiilor anticorupţie de sub influenţă politică; lustraţia extinsă până în prezent, demonopolizarea, şi deoffshorizarea presei, revizuirea sistemului de pensii, inclusiv prin recalcularea celor nesimțit de disproporționate. Pe aceste aspecte ne concentrăm atenţia şi mai puţin pe funcţii.
DW: Igor Dodon a participat cu Dvs la proteste, la fel ca și Renato Usatîi de fapt. De ce ați ales să nu îl susțineți pe liderul socialiștilor?
A.N.: Protestele comune au fost aprobate, ca să zic așa, de către Forumul societății civile din 20 ianuarie 2016. Până atunci Platforma Demnitate și Adevăr a organizat o mulțime de mitinguri, inclusiv Marea Adunare Națională din 6 septembrie 2016. Intrarea în proteste a lui Dodon a fost extrem de tardivă și pusă la îndoială din punctul de vedere al sincerității politice. Există voci puternice care spun că Dodon a fost infiltrat pentru a compromite efortul protestatar. Lucru care s-a și văzut pe 24 aprilie, când Dodon a trădat și s-a ascuns în spatele unei scuze puerile și sugerate de oligarh. În linii mari, putem trage concluzia că electoratul lui Dodon, care striga alături de noi și Partidul Nostru „Jos Plahotniuc. Plahotniuc nu uita, pușcăria-I casa ta”, a fost tras pe sfoară de trocul electoral dintre Dodon și Plahotniuc.
Dacă și Usatîi a declarat că Dodon e proiectul lui Plahotniuc, atunci lucrurile sunt absolute clare. Și ar mai fi ceva de spus. Campania murdară, mincinoasă și abjectă a lui Dodon la adresa candidatului comun îmi provoacă repulsie. Toarnă zoi cu nemiluita inventând imigranți inexistenți și speculând pe seama unor bieți tineri ajunși la capătul răbdării. Am trecut prin tunurile lui Plahotniuc, știu ce e asta, prin urmare condamn comportamentul indecent și suburban al lui Dodon.
DW: Va reuși viitorul președinte să lupte cu oligarhii și să aducă bunăstare pentru cetățeni? Veţi continua protestele dacă nu vor fi rezultatele aşteptate?
A.N.: Am încredere în Maia Sandu şi văd în această femeie firavă, la prima vedere, un om puternic, curajos, determinat să lupte până la capăt cu regimul antipopular, antidemocratic şi autoritar al oligarhului Plahotniuc. Principiile enunțate de „Platforma DA” sunt, fără echivoc, şi principiile Maiei Sandu, astfel că o susținem fără rezerve. Platforma, eu personal, alături de ceilalţi lideri ai PDA, ne-am implicat sută la sută în campania electorală.
Prin urmare, nu vom lăsa pe umerii Maiei Sandu complexitatea de probleme cu care se confruntă țara noastă, ne vom implica și vom face tot ce depinde de noi pentru a scoate Moldova din captivitatea regimului criminal.
Ipotetic, dacă președintele Maia Sandu ar devia de la programul sprijinit de poporul Moldovei, cu siguranță vom riposta inclusiv prin proteste. Sunt convins însă că acest lucru va rămâne doar o simplă ipoteză.
DW: Ce veţi face după alegeri? Vă pregătiți pentru cele din 2018? Planificați să faceți front comun sau fuziune cu partidul Maiei Sandu?
A.N.: Pentru mine personal, nu există o misiune mai importantă decât scoaterea țârii din mâinile hoților de miliarde. Pentru a atinge acest deziderat, avem nevoie să schimbăm radical clasa politică şi, în acest sens, PDA şi PAS sunt două formaţiuni politice de esenţă nouă, cu un altfel de comportament, cu promovarea unor altfel de politici, susţinute de oameni integri şi profesionişti, inclusiv alte partide extraparlamentare antioligarhice.
În politică, cel mai important lucru e grija faţă de oameni, care trebuie să fie sinceră şi dezinteresată. Apoi, e nevoie să ai capacitatea şi inteligenţa de a-ți face aliați, de a avea parteneri de încredere. Iată de ce drumurile noastre nu se pot despărţi după acest scrutin, pe care suntem obligaţi să-l câştigăm, ci vom continua să ne pregătim de alegerile parlamentare anticipate, pentru a demola, până la temelie, sistemul banditesc al lui Plahotniuc.
Evident, vom depune toate eforturile, pentru a apropia ziua alegerilor anticipate, deoarece această putere este ilegitimă, lucru demonstrat clar și de aceste alegeri.
Totul depinde de noi, de modul în care ne vom mobiliza acum, pe ultima sută de metri, pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. Un Preşedinte ca Maia Sandu va depune toate eforturile şi noi o vom sprijini, pentru a declanşa alegerile parlamentare anticipate exact în momentul în care vom fi în stare să surclasăm partidele din buzunarul lui Plahotniuc.
Avem toate șansele să apropiem scrutinul parlamentar prin mijloace legale, inclusiv prin mobilizarea, cu suportul noului Președinte, a poporului nostru.
Voința populară şi determinarea Președintelui sunt două elemente cheie în realizarea acestei priorităţi.
Interviul a fost realizat de Simion Ciochină, DW-Chişinău