tanase-plahotniucActualul preşedintele al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a elaborat pe timpul când era deputat un proiect de lege prin care a fost plafonată taxa de stat chiar în ajunul spălării miliardelor prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova. 

Este vorba despre proiectul de lege cu privire la modificarea taxei de stat, votat în 2010. Prin acest document, a fost plafonată taxa de stat în litigiile patrimoniale, iar ca urmare, bugetul de stat a ratat 540 de milioane de dolari, afirmă preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA a publicat pe contul său de Facebook textul proiectului de lege, precum şi stenogramele şedinţelor Parlamentului din 20 mai 2010. Cel care a insistat ca proiectul lui Tănase să fie votat cât mai urgent în lectura a doua este actualul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, iar preşedintele de atunci al Parlamentului, Mihai Ghimpu, a fost responsabil de această urgentare, a accentuat Andrei Năstase.

„Republica Moldova a fost transformată de mafia lui Plahotniuc într-un recipient de spălare a banilor mafiei regionale. Pentru ca procurorii să ne demonstreze că acţionează liber şi nu la comanda cuiva, trebuie să fie investigate şi aspectele care au precedat pronunţarea renumitelor încheieri de spălare a miliardelor, când legea nu o permitea nici prin hotărâri judecătoreşti. Este vorba despre renumita modificare a Legii taxei de stat, ce a fost adoptată la 20.05.2010, prin care s-a plafonat taxa de stat în litigiile patrimoniale. Ştiţi cine a înaintat acest proiect de lege? Este o persoană foarte cunoscută şi aflată în funcţie înaltă de stat azi – Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale. Desigur că nu trebuie să ignorăm cine i-a fost complice şi cine a promovat insistent adoptarea acestui proiect. Ştiţi cine a fost? Un alt înalt funcţionar, care conduce de câţiva ani Curtea de Apel Chişinău – Ion Pleşca. Anume el a insistat asupra adoptării cât mai urgente a proiectului în a doua lectură, ca să intre cât mai grabnic în vigoare. Iar responsabil de această urgentare, care a susţinut-o este nimeni altul decât marele unionist – Mihai Ghimpu!”, a menţionat Andrei Năstase.

„Acum e acum, ce vor face procurorii? Vor investiga de ce a fost atât de necesară modificarea şi plafonarea taxei de stat în ajunul spălării miliardelor prin instanţele naţionale? Vor investiga de ce statul nostru a pierdut doar din taxe de stat care trebuiau încasate de la aceste acţiuni de judecată, dacă nu se modifica de urgenţă legea, sute de milioane de dolari SUA? Îi vor include şi pe cei 3 menţionaţi în lista persoanelor bănuite / învinuite de complicitate la spălarea de bani prin intermediul instanţelor de judecată? Sau încă nu a venit comanda „de sus”? Băieţi, sunt omul cuvântului. Iar faptele voastre nu se prescriu curând”, a atenţionat preşedintele  Platformei Demnitate şi Adevăr.

Preşedintele Curţii Constituţionale nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii.

pag-1

pag-2

Sursa:jurnal.md

(36 accesari)