Andrei Năstase, de Ziua Internațională a Democrației: În RM nu e un prilej de sărbătoare; Puterea poporului a fost uzurpată

Imagine implicită

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a venit cu un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației.

„Pentru Republica Moldova nu e un prilej de sărbătoare, ci, mai degrabă, de reflecție. Pentru multă lume termenul DEMOCRAȚIE a devenit unul comun, sec, care se asociază, spre marele nostru regret, cu niște guvernări fariseice și cleptocratice care, în definitiv, au reușit să discrediteze ceea ce în traducere din greacă înseamnă puterea poporului, suveranitatea și supremația lui în fața oricărui personaj sau guvernare”, a menționat Andrei Năstase.

„Reinstaurarea DEMOCRAȚIEI în Moldova va însemna afirmarea plenară a libertății și demnității umane, siguranță națională și personală, bunăstare, deschiderea de suficiente locuri de muncă pentru cetățenii de acasă și din diaspora, salarii decente și pensii care să asigure o bătrânețe demnă pentru oamenii de vârsta a treia, trecuți prin vicisitudinile vremii”, a adăugat liderul Platformei DA.

Vedeți mai jos mesajul integral:

De peste un deceniu, la inițiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, lumea civilizată sărbătorește în data de 15 septembrie Ziua Internaţională a Democraţiei.

Pentru Republica Moldova nu e un prilej de sărbătoare, ci, mai degrabă, de reflecție. Pentru multă lume termenul DEMOCRAȚIE a devenit unul comun, sec, care se asociază, spre marele nostru regret, cu niște guvernări fariseice și cleptocratice care, în definitiv, au reușit să discrediteze ceea ce în traducere din greacă înseamnă puterea poporului, suveranitatea și supremația lui în fața oricărui personaj sau guvernare.

În loc să ne bucurăm de semnificația magistrală a democrației, suntem nevoiți să constatăm că puterea poporului a fost uzurpată și este gestionată de o grupare mafiotă care nu are nimic în comun cu principiile de bază ale acestei forme de guvernare, în care fundamentale sunt votul universal, suveranitatea, respectarea drepturilor omului, pluripartitismul şi separaţia puterilor în stat. Nimic din toate acestea nu funcționează în Republica Moldova.

Nu putem să nu fim de acord cu mesajul de astăzi al Secretarului-general al ONU, Antonio Guterres care spune că: “Democrațiile nu se nasc peste noapte, nu se construiesc timp de un an sau prin organizarea a câtorva scrutine electorale. Acestea necesită eforturi mari și susținute. Cu toate acestea, odată începute, cale întoarsă nu există.

Reformele trebuie să fie reale. Oamenii nu au nevoie de autoritarism cu față umană. Ei își doresc un cerc virtuos de drepturi și oportunități în cadrul normelor de drept, o societate civilă vibrantă și un sector privat dezvoltat, susținute de instituții eficiente și responsabile ale statului.”

Este de fapt ceea ce mi-am propus și ne-am propus ca entitate politică de opoziție să realizăm în urma debarcării de la putere a uzurpatorilor.

Reinstaurarea DEMOCRAȚIEI în Moldova va însemna afirmarea plenară a libertății și demnității umane, siguranță națională și personală, bunăstare, deschiderea de suficiente locuri de muncă pentru cetățenii de acasă și din diaspora, salarii decente și pensii care să asigure o bătrânețe demnă pentru oamenii de vârsta a treia, trecuți prin vicisitudinile vremii.

Și, bineînțeles, puterea reală a poporului va genera garanția înrădăcinării unor familii împlinite, cu copii fericiți, cu acces la un sistem modern de învățământ, la instituții preșcolare bine dotate și asigurate. Pentru asta luptăm.

Și, cu adevărat, cale întoarsă nu există. De aceea, cu acest prilej vreau să asigur concetățenii noștri că vom face totul, dar absolut totul pentru a readuce democrația în casele oamenilor, pentru a o reabilita și pune în serviciul poporului.

Sursa:jurnal.md