andrei nastaseHotărârea de astăzi a Curţii Constituţionale anticipează o reuşită fără precedent a societăţii civile, deşteptate şi mobilizate de către Platforma Demnitate şi Adevăr, inclusiv în vederea declanşării referendumului republican de modificare a Constituţiei.

Astfel a comentat liderul Platformei DA, Andrei Năstase, decizia magistraţilor CC care au declarat neconstituţional modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament.

„Asta nici pe departe nu înseamnă ca regimul criminal va renunţa la consolidarea sa prin instituţiile electorale, de drept şi de reglementare capturate, chiar şi în eventuale alegeri parlamentare anticipate şi într-un scrutin prezidenţial”, a declarat Andrei Năstase.

Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru chestiuni ale plebiscitului.

Până în prezent, grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului a colectat deja peste 400 de mii de semnături.
Sursa:jurnal.md

(25 accesari)