Andrei Năstase și-a început discursul prin prezentarea unor cifre care au fost identificate în Raportul Curții de Conturi, aprobat prin Hotărârea nr.30 din 26.07.2016.

„Curtea de Conturi a constatat diminuarea valorii activelor în rapoartele financiare ale unităților administrativ – teritoriale cu minim 3,7 mlrd. de lei din cauza lipsei evidenţei contabile și a evaluării terenurilor proprietate publică locală. Este o suma, aproape egală cu valoarea anuală a bugetului municipal pentru anul curent la capitolul venituri. De asemenea, în baza analizei datelor prezentate de Curtea de Conturi, experții noștri au constatat că bugetul municipal este prejudiciat cu 688,5 milioane de lei”- a spus Andrei Năstase, menționând și datele aduse de analiza instituției Expert-Grup, care denotă faptul că din cauza înstrăinării ilicite a terenurilor municipale, bugetul capitalei pierde anual circa un mlrd. de lei.

Andrei Năstase s-a referit concret la una dintre multiplele fraude comise de actuala conducere a municipiului, dosarul fiind legat nemijlocit de terenul unde a avut loc conferința de presă, strada Albișoara 78/4.

„Un teren aferent unei grădinițe de copii cu suprafață de 0,914 ha a fost privatizat doar cu 297 de mii de lei de către un oarecare Institut Umanistic Contemporan, filiala unei instituții private de învățământ din Rusia. Unul dintre fondatorii acestei companii este o persoană apropiată de Oleg Babenco, un transfug care a trecut de la comuniști la democrați. La aspectul legalității acestei privatizări ne vom întoarce și după 20 mai. Însă în Decizia Consiliului Municipal privind privatizarea terenului se indică că acesta ar fi fost destinat unui obiectiv social-cultural și a fost foarte clar formulată condiția neadmiterii schimbării destinației, reiterată și în contractul de vânzare-cumpărare”- a spus Andrei Năstase, precizând că ulterior, „Institutul anonim a vândut clădirea grădiniței cu tot cu terenul aferent companiei de construcții Exfactor-Grup SRL și încasează doar oficial 9 milioane de lei sau o sumă care depășește de 30 de ori prețul de privatizare a lotului de 0,914 ha. Ulterior, terenului brusc îi este schimbată destinația și acesta „devine bun pentru construcții”.

Candidatul unic al forţelor antioligarhice la alegerile din capitală a mai menţionat că primăria condusă de Silvia Radu nu a verificat toată istoria privatizării sub aspectul restricției privind neadmiterea schimbării destinației și nici nu a pus întrebarea despre prejudiciul adus bugetului municipal la diferența dintre prețul normativ și cel comercial, la care a fost înstrăinat recent terenul în cauză.

„La 6 decembrie 2017, interpusul anchetat penal Nistor Grozavu semnează autorizația de desființare, care însă are și altă dată – 27 februarie 2018. Interesant este că domnul Grozavu, din 6 noiembrie 2017 deja nu deținea funcția de Primar Interimar, însă autorizația respectivă a fost semnată anume cu aceasta titulatură. În baza acestui document clădirea grădiniței a fost demolată. Ca rezultat, bugetul municipal a pierdut peste 8,7 mln. de lei, a fost închisă o grădiniță, iar clădirea a fost demolată. Suma pierdută doar la implementarea unei astfel de scheme obscure era suficientă pentru majorarea salariilor tuturor angajaților instituțiilor preșcolare din municipiu cu aproape 2850 de lei anual”- a spus Andrei Năstase, subliniind că acest caz este emblematic pentru alte sute de scheme de același gen prin care banul public este pur și simplu jefuit.

Totodată, Andrei Năstase a expus eventualele sale acțiuni în calitate de Primar General pentru a stopa toate schemele mafiei imobiliare: „Toți cei implicați în schemele imobiliare vor fi deferiți justiției cu transmiterea materialelor în Procuratură. Cine și-a bătut joc de banul public, merge pe mâna Legii! Să fie clar și foarte limpede. Vom analiza minuțios toate operațiunile cu imobile publice din capitală sub aspectul recuperării obligatorii a prejudiciului pentru bugetul municipal. Ca să fiu și mai clar – cine a furat din banul public merge la pușcărie, iar regulile din Primăria Chișinău se vor schimba cu atât de multă fermitate, încât cei care astăzi taie frunză la câini pe banii oamenilor vor fi eliminați.”

Andrei Năstase s-a adresat și celor care cred că cele spuse de el sunt doar vorbe electorale: „Stimabililor, aveți grijă, nu mă confundați cu cei cu care ați furat până acum! Faceți o gravă și imensă eroare!”

Maia Sandu și-a exprimat la rândul ei indignarea față de neregulile grave de la primăria din Chișinău. „Corupția nu doar ne lipsește pe noi de resurse vitale, dar bate și în copiii noștri. Astăzi în Chișinău sunt aproximativ 6500 de copii care vor să meargă la grădiniță, dar nu au posibilitate din cauza insuficienței de locuri. Să punem capăt acțiunilor de corupție, să asigurăm acces la educație de calitate. Nu-I mai sprijiniți pe cei corupți, oferiți o șansă schimbării în beneficiul vostru!”- a spus Maia Sandu.

Și Alexandru Slusari a menționat că deși au fost făcute publice aceste cifre alarmante, la nivelul administrației municipale nu s-a întreprins absolut nimic pentru eliminarea practicilor defectuoase, care prejudiciază bugetul municipal în proporții foarte mari.

„Administrația municipală condusă de Silvia Radu și Nistor Grozavu, în tăcerea Procuraturii controlate politic și mafiotic, continuă devalizarea patrimoniului public. Cazul de corupție prezentat azi se referă la modalitatea în care bugetul municipal pierde bani imenși. Și, din păcate, este tipic!”- a spus Alexandru Slusari.

Andrei Năstase a mai spus că se găsesc soluții pentru toate temele punctuale și pentru problemele de administrare a orașului. „Istoria unui oraș este scrisă de caractere! Cu alte cuvinte, este vorba despre caracterul celor pe care-i alegem și de caracterul celor care aleg. Pentru că, dragii mei concetățeni, viața pe care o trăim astăzi este rezultatul alegerilor pe care zilnic le facem. Pe 20 mai vom alege din nou! Opțiuni prea multe nu există! Dacă vă doriți respect, stoparea furtului din bugetul orașului, eliminarea corupției, acordați-mi încrederea voastră! Dacă, însă, considerați că este bine așa, cu oligarhii stăpânindu-ne complet viața, dați-le votul LOR, nu mie!”, a încheiat Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md