Andrei NastaseMişcarea protestatară din Piaţa Marii Adunări Naţionale este susţinută în totalitate de cetăţenii Republicii Moldova, iar Platforma Demnitate şi Adevăr va lupta, de-acum încolo prin toate mijloacele legale, inclusiv diplomatice şi politice, pană când acest regim criminal consolidat în jurul lui Plahotniuc va cădea, capul mafiei şi beneficiarul principal al miliardelor furate va ajunge la puşcărie, iar barii vor fi restituiţi statului şi cetăţenilor. Declaraţiile au fost făcute de către preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, în cadrul unui interviu pentru Jurnal. 
Aş vrea să te întreb de ce scribii lui Plahotniuc continuă să te asocieze pe tine personal şi Platforma Civică Demnitate şi Adevăr în general cu oameni pe care ei îi consideră sperietori? 

Andrei Năstase: Pentru că nu au niciun argument, dar niciunul pentru a-mi găsi măcar ceva demn de atenţia opiniei publice şi atunci caută, cum se zice, purici în brânză şi noduri în papură.

Un purice de-al lor a fost că Platforma nu ar fi independentă, că are interese oculte. Nici pentru un nume pronunţat de scribii oligarhici nu a fost probată apartenenţa, cel puţin indirectă, la mişcarea protestatară. Ba Petrenco, ba Dodon, ba Filat, ba, scuzaţi, Plahotniuc, ba rebelii din Donbas au fost cei care dirijau, în minţile bolnave ale acestora, sutele de mii de oameni dornici să-şi recapete ţara şi Demnitatea.

Despre fraţii Ţopa care nici veri şi nici rude măcar nu sunt, nici nu mai vorbesc. Holdingul mediatic al lui Plahotniuc a făcut totul pentru a-i demoniza, pentru a speria cu ei populaţia acestei ţări pe care, în paralel, Plahotniuc, secondat de Filat, Shor şi întreaga aşa-zisă clasă politică o fură pe parcursul a şase ani de zile, tot mai mult şi mai mult de la o zi la alta, aducând-o, după furtul miliardelor la starea de cea mai săracă din Europa.

Scribii lui Plahotniuc, dar şi cei ai lui Filat şi ai altor elemente criminale ajunse în politică sau care doresc să ajungă acolo, ştiu foarte bine că aceşti oameni de afaceri, la fel ca şi multe alte victime ale regimului tatălui Voronin, iar apoi al fiului său adoptiv Plahotniuc, aflându-se de ani de zile în Europa, nu mai au practic nicio legătură cu Republica Moldova, decât una spirituală, umană, nostalgică, dacă vreţi. Dosarele fabricate acestora de Plahotniuc, în care i-am apărat ca avocat, la fel cum am apărat sute de oameni, se află pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului.
În justiţia din Olanda, Cipru şi alte ţări civilizate se află dosarele de recuperare a sumelor furate de Plahotniuc de la ei. Nu exclud posibilitatea identificării şi a unor sume din miliardul de dolari furat de Plahotniuc, Filat şi Shor din vistieria statului.

Orice ar face aceşti oameni, aflaţi de ani de zile în Germania, este asociat cu mine şi cu mişcarea protestatară în mod intenţionat, artificial, chiar dacă ei au dat şi o declaraţie că nu au nicio legătură cu Platforma Civică, că nu îi interesează politica moldovenească, că nu vor candida niciodată şi nu vor aspira la funcţii. Ce ar trebui să mai facă ca să închidă ţeava de canalizare a propagandei oligarhice? Ce ar trebui să fac eu şi colegii mei din mişcarea protestatară, din platforma DA, care cunosc adevărul şi suntem convinşi că avem o cauză dreaptă, iar acţiunile şi revendicările Platformei, a segmentelor sociale aderente sunt susţinute de peste 80% din populaţia ţării? Vom continua lupta, de-acum încolo prin toate mijloacele legale, inclusiv politice şi diplomatice, pană când acest regim criminal consolidat în jurul lui Plahotniuc va cădea, capul mafiei şi beneficiarul principal al miliardelor furate va ajunge la puşcărie, iar banii vor fi restituiţi statului şi cetăţenilor.

De aceea, aşa cum am spus deja, nu voi mai răspunde unor asemenea insinuări. Personal, dau socoteală pentru propriile mele acţiuni, nu mă interesează raporturile dintre terţi, indiferent cine ar fi aceştia. Şi mi se pare corect ca fiecare om să fie exemplul şi reperul propriului destin.

Plahotniuc, individul ce detine astazi controlul asupra justitiei si a peste 80% din media consideră ca prin propagandă, şantaj şi linşaj poate distruge cu ajutorul unor falşi jurnalişti, procurori şi judecatori, pe oricine i se opune şi oricât de nobilă ar fi cauza acestuia.

Nu e şi cazul meu. CAUZA MEA ESTE ŢARA, IAR ACEASTA S-A DEŞTEPTAT DE-A BINELE ŞI DOAR PUŢIN NE-A MAI RĂMAS SA SCĂPĂM DE MARELE RAU, PLAHOTNIUC.

Acum mişcarea protestatară şi Platforma sunt asociate de către Lupu cu deputaţii PLDM care au condiţionat aflarea la guvernare în funcţie de demiterea lui Gurin şi Chetraru. 

AN: Portavocea lui Plahotniuc manipulează şi trişează în mod cinic, la fel cum o face şi Voronin, ajuns o sculă în arsenalul lui Plahotniuc.

Până la 15 octombrie PLDM-ul şi Filat nu au scos un cuvânt despre revendicările populare. Amintiţi-vă de aroganţa lui Streleţ din 6 septembrie, pentru care lucru în mod ad-hoc i s-a cerut demisia. Amintiţi-vă că până atunci nu a fost dat curs niciunei cerinţe votate de sute de mii de oameni în Piaţa marii Adunări Naţionale începând cu 5 aprilie 2015. Cetăţenii acestei ţări nu vor uita niciodată ipocrizia şi fariseismul lui Filat de la aşa-zisul forum organizat de interpuşii regimului criminal, care, noaptea număra cu Shor milioanele furate de la oameni, iar ziua ne vorbea despre bunăstare şi integrare europeană, făcându-i pe plac stăpânului şi călăului său de a doua zi.

Şi dacă acum, în ultimul ceas, o parte din deputaţi, forţaţi de circumstanţe, au decis, deocamdată aparent doar, să dea curs revendicărilor populare, de ce ar trebui să-i declinăm tocmai pe ei, făcând pe placul celor de soiul lui Lupu, Ghimpu, şi stăpânul lor Plahotniuc, care nu vor în ruptul capului să renunţe la sculele lor devotate – Gurin, Chetraru, Drăguţanu, Cărare, Ciocan 1 şi Ciocan 2, Poalelungi, Pleşca, Donciu, la „judecătorii şi procurorii din iad”, aşa-zişii magistraţi din Lista Magnitsky în varianta moldovenească şi sunt gata oricând de alianţe conjuncturale antipopulare şi antieuropene cu partide antistatale.

Şi încă ceva, mişcarea protestatară este susţinută în totalitate de cetăţenii Republicii Moldova, votanţi ai tuturor partidelor, cu precădere ai celor declarate de orientare proeuropeană, iar printre ele şi PLDM.

Aceşti cetăţeni nu au nicio vină că şefii de partid s-au dovedit a fi nişte profitori şi hoţi.

Vedem că un stâlp al oligarhiei s-a prăbuşit. Este meritul Platformei, al mişcării protestatare sau e vorba despre o simplă reglare de conturi? 

AN: Fireşte, nu putem să nu observăm răzbunarea lui Plahotniuc pe Filat pentru acuzele extrem de serioase, cu caracter penal din 2013, când a fost rostit numele Păpuşarului, când Plahotniuc a fost etichetat drept criminalul care vrea să pună mâna pe întreaga Moldovă.

Eu cunosc pe bază de probe că Plahotniuc consideră în mod cât se poate de fals că Filat ar fi fost implicat la acţiunea din 4 octombrie de la sediul său, din bulevardul Cantemir, având în vedere faptul că IPTEH-ul lui Filat, aflat în drum spre cel al lui Plahotniuc nu a fost vizat de protestatari.

Astăzi o poate afla şi Plahotniuc, şi Filat prin avocaţii săi. Decizia de a nu picheta IPTEH-ul a fost una strategică şi aceasta a dat roade. Plahotniuc a fost obligat să-şi sacrifice complicele său de bază şi astăzi, la libertate, a rămas doar răul mare al acestei ţări şi complicii săi neînsemnaţi.

În naivitatea sa proverbială, Filat a crezut până în ultimul moment că obedienţa sa manifestată prin turnarea de cenuşă în cap în 2013 şi starea de lacheu din ultima perioadă, va fi apreciată de Plahotniuc şi-l va ierta.

Nu ştim cât ar fi durat această clemenţă oligarhică dacă nu izbucneau protestele poporului. Ziua de 4 octombrie a fost una de cotitură. Plahotniuc a înţeles şi a văzut cu ochii săi mânia poporului canalizată către el personal, ca răul cel mai mare al Moldovei. Atunci a decis să acţioneze şi să-l execute pe Filat. Numai că aici greşeşte ca de obicei. Poporul nu se mai mulţumeşte cu capul lui Moţoc, poporul vrea capul Mafiei, capul lui Plahotniuc care este în fond uzurpatorul numărul unu al acestui stat!

Toată lumea înţelege că fără asta nu putem vorbi de scoaterea statului din captivitate, de depolitizarea instituţiilor de drept, etc.

Adio integrare Europeană sau ce înseamnă votul de joia trecută al lui Lupu-Plahotniuc, Dodon şi Voronin? 

AN: Consiliul Marii Adunări Naţionale aştepta semnarea decretului prezidenţial privind demiterea lui Chetraru conform revendicărilor populare şi solicitării legale a premierului. Nu s-a întâmplat, ceea ce ridică un mare semn de întrebare în privinţa integrităţii preşedintelui Timofti, care nu ascultă nici de chemarea poporului, nici de cea a premierului. Vizita lui Plahotniuc la reşedinţa prezidenţială confirmă faptul că Plahotniuc continuă şantajul.

Joi, însă, lucrurile s-au limpezit totalmente. Practic, putem constata faptul că Republica Moldova e pe punctul de a-şi schimba cursul politic, puterea legislativă ajungând una aservită oligarhiei criminale şi Moscovei. Prin votarea de către PD, PCRM şi PSRM a trecerii CNA la Parlament s-a dat startul unei noi coaliţii antieuropene, prooligarhice, care ţine Republica Moldova în captivitate şi sărăcie. Dacă preşedintele Timofti va promulga legea în cauză, acesta va deveni complicele şi reprezentantul plenipotenţiar al grupării oliharhico-criminale proruse, în frunte cu Plahotniuc, Voronin şi Dodon. Iată de ce am decis să intensificăm protestele la reşedinţele preşedintelui şi ale lui Plahotniuc.
Până la schimbarea definitivă de macaz v-a mai trece ceva timp, dar asta este unica şansă de supravietuire politică a lui Plahotniuc şi el va încerca să o producă. Doar că atunci nimeni nu va mai sta în calea poporului.

Lumea se întreabă: „Ce va urma?” Ce va întreprinde Platforma DA în zilele imediat următoare. 

AN: Laşi fiind, cei din gruparea euroasiatică Dodon şi Voronin, asistaţi cumătreşte de Lupu-Plahotniuc şi Ghimpu, au iniţiat moţiunea de cenzură împotriva guvernului Streleţ, dând pe faţă noul vector antieuropean, ignorând revendicările populare ce aşteaptă să fie îndeplinite de aproape un an.

Situaţia social-politică din Republica Moldova este extrem de gravă, iată de ce Consiliul Marii Adunări Naţionale a făcut Apel către toate forţele proeuropene, către întreg poporul Moldovei ca în ceasul cel mai dramatic al istoriei sale să se pătrundă de pericolul ce s-a abătut asupra noastră, a tuturor, şi să acţionăm solidar, determinat şi cu toată fermitatea pentru a ne apăra fiinţa naţională.

Pe lângă acţiunile de protest şi presiune pe guvernare, comunicarea cu reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare şi ai instituţiilor internaţionale, vom continua realizarea revendicărilor populare ce ne stau în puteri independent de voinţa regimului.

Proclamaţia Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie, rezoluţia din 13 septembrie ne obligă colectarea semnăturilor pentru alegerea preşedintelui de către întregul popor, edificarea forţei politice de alternativă, capabilă să purceadă la depolitizarea instituţiilor de drept şi de reglementare, scoaterea statului din captivitate, rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă păturile vulnerabile ale societăţii noastre, dezvoltarea economiei naţionale, redarea încrederii partenerilor de dezvoltare pentru încurajarea investiţiilor, crearea locurilor de muncă, instituirea unui program complex de stimulare a revenirii acasă a concetăţenilor noştri alungaţi de oligarhia criminală.

Sursa:jurnal.md

(138 accesari)