Andrei Năstase, despre Memorandumul RM şi UE: „Aveţi trei luni să faceţi ceea ce nu aţi făcut în opt ani de zile”

Imagine implicită

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a participat la întâlnirea liderilor Parteneriatului Estic din familia EPP, desfăşurată ieri la Bruxelles, a venit cu precizări privind semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro. 

Andrei Năstase susţine că „guvernarea, semnând Memorandumul, a intrat în spaţiul de vizibilitate internaţional şi orice devieri de la angajamentele asumate vor fi tratate ca atare. Dacă până acum mai exista loc de manevre în procesul de negocieri, după asumarea în scris a condiţionalităţilor UE, inclusiv a celor politice legate şi de sistemul mixt, guvernarea nu-şi mai poate termite luxul de a deroga de la propriile angajamente.”

Totodată, liderul Platformei DA susţine că condiţionalităţile sub care şi-a pus semnătura premierul Filip sunt foarte dure şi practic contravin intereselor regimului Plahotniuc.

„În cazul în care acestea nu vor fi respectate întocmai, banii nu vor ajunge la Chişinău. Concluzia este, aşadar, exact inversă declaraţiilor făcute de media controlată de Plahotniuc: UE NU deblochează finanţarea decât dacă guvernarea va îndeplini atât condiţionalităţile tehnice, cât şi cele politice, până la evaluarea Comisiei Europene din luna februarie. Aveţi trei luni să faceţi ceea ce nu aţi făcut în opt ani de zile”, a concluzionat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA a menţionat în cadrul întâlnirii liderilor EPP din Parteneriatul Estic şi despre misiunea partidelor de opoziţie de a asigura alternativa democratică pro-europeană la actuala clasă politică coruptă şi duplicitară. Odată creând coaliţia de guvernare, Andrei Năstase a prezentat viziunea Platformei DA pentru reformarea ţării, inclusiv aprofundarea cooperării Republicii Moldova cu UE în domeniul energetic, comerţ, educaţie, transporturi, precum şi o colaborare mai strânsă în sfera digitală, cum ar fi reducerea tarifelor de roaming.

Întâlnirea liderilor din Parteneriatul Estic a avut loc în contextul celui de-al V-lea Summit al Parteneriatului Estic, desfăşurat zilele acestea la Bruxelles.

Sursa:jurnal.md