Andrei Năstase, despre rezultatele referendumului: Socialiştii au „legitimat” transferul primăriei Chişinău în mâna PD; În acest fel, Dodon şi-a plătit datoria pe care o avea la Plahotniuc

Imagine implicită

„Cine a câştigat de pe urma referendumului eşuat de la Chişinău? PD-ul şi personal Plahotniuc, care a preluat Primăria Generală fără alegeri prin Silvia Radu.” Astfel comentează liderul Platformei Demnitate şi Adevăr rezultatele referendumului pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui Andrei Năstase, prin acest referendum socialiştii au aruncat primăria capitalei în braţele PD, astfel Dodon plătind datoria din campania electorală, când a fost sprijinit masiv de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Practic, prin acest referendum, socialiştii – în faţa cetăţenilor Capitalei – au „legalizat” şi „legitimat” transferul primăriei Chişinăului în mâna aşa-zişilor democraţi, fără alegeri, ilegitim, imoral şi profund nedemocratic. În acest fel, preşedintele Dodon, fost lider al socialiştilor, şi-a plătit datoria pe care o avea la Plahotniuc din campania electorală, când a beneficiat de sprijinul masiv al trustului de presă al preşedintelui aşa-zişilor democraţi, de resursele sale administrative şi financiare”, scrie liderul DA, pe pagina sa de facebook.

Totodată, Andrei Năstase spune care a fost adevărata miză a referendumului iniţiat de socialişti: „Marea vânzoleală la care am asistat în ultimele săptămâni e doar un zgomot de fond cât să acopere adevărata miză, anume aducerea în fruntea Primăriei Generale a unei persoane care nu a fost votată de nimeni şi care n-are nicio legitimitate în această funcţie”.

„Problema de fond nu este demiterea lui Chirtoacă, suspendat, arestat, închis, eliberat etc, ci organizarea de alegeri locale anticipate, aşa cum se face într-un stat care respectă minime norme democratice. Pe lângă aportul lui Dodon la legitimarea trecerii Primăriei Generale de la PL la PD, nu trebuie uitat însuşi Chirtoacă, care, refuzând să-şi dea demisia şi să meargă în instanţă pentru a-şi demonstra nevinovăţia, a creat condiţiile necesare pentru blocarea anticipatelor, împingând Primăria Generală în braţele lui Plahotniuc.

De ce are nevoie PD-ul să controleze Chişinăul? Pentru bani şi pentru voturi. Resursele Capitalei, banii, reţelele, oamenii, instituţiile, oportunităţile de afaceri, etc sunt mari pentru o ţară mică cum e Moldova. Aceste resurse devin cu atât mai importante cu cât 2018 va fi an electoral, iar Chişinăul votează în general cu partide pro-europene, detaliu care nelinişteşte tandemul Plahotniuc-Dodon”, a mai punctat Andrei Năstase.

Precizăm că referendumul de ieri, iniţiat de PSRM şi care a costat 9 milioane de lei, nu poate fi validat din cauza prezenţei scăzute la vot. La urne s-au prezentat doar 17,53% dintre alegători, în timp ce era nevoie de 33,3% din persoanele înscrise în Registrul Electronic de Stat al Alegătorului.

Sursa:jurnal.md