„A trecut o lună de zile de la istoricele evenimente, când datorită unei voințe politice fără precedent a început procesul de dezoligarhizare și decriminalizare a statului. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, însă noua guvernare are o misiune cu adevărat istorică: un nou început pentru țara noastră atât de încercată, atât de prăduită și tâlhărită în ultimii ani!

Mai există niște ultime bastioane ale regimului autoritar al lui Plahotniuc, care se încăpățânează să nu înțeleagă nimic din lecțiile istoriei, dar mai ales care uită de prevederile art. 2 alin. 2 din Legea Supremă: „Nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.”

Vorbesc aici, bineînțeles, despre Procuratura Generală a Republicii Moldova. La conducerea Procuraturii încă se află astăzi cei care au contribuit din plin la exercitarea puterii de stat în nume propriu de către un dictator, astăzi fugar pe plaje de lux după ce a secătuit Republica Moldova de bani și de resurse.

Sunt fost procuror și apărător al drepturilor și libertăților oamenilor. Așadar, nimeni nu îmi poate pune la îndoială respectul pentru această nobilă profesie, care ar trebui exercitată de oameni care să fie exemple de integritate, moralitate și profesionalism. Și când vorbesc de profesionalism nu mă refer la buna capacitate de interceptare a telefoanelor oamenilor nevinovați. Nu mă refer la instalarea de echipamente de supraveghere audio și video în casele celor care luptă pentru democrație și drepturile omului, a căror singură culpă era că se împotriveau regimului autoritar instalat în țara noastră. Nu mă refer la acoperirea cu bună știință a schemelor de contrabandă, de spălare de bani sau a faptelor de corupție – lucruri despre care o țară întreagă știa, mai puțin Eduard Harunjen, încă procuror general.

Ca fost procuror știu foarte bine că în sistem există oameni care s-au lăsat dominați de frică. Nu le cer acum altceva acestor oameni decât să iasă în față și să vorbească întregului popor despre fărădelegile care au avut loc în cadrul Procuraturii. Doar adevărul ne va face liberi și doar astfel vom putea începe și reconstrucția Procuraturii.

Ca viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne îmi doresc o Procuratură puternică, o instituție independentă cu care să existe un parteneriat corect, în spiritul principiului cooperării loiale între instituții, cu procurori pentru care singura carte de căpătâi să fie Legea, nu arbitrariul sau deciziile luate prin birouri întunecoase, departe de ochii opiniei publice. Transparența, meritocrația, bunele practici trebuie să stea la temelia viitoarei Procuraturi libere a Republicii Moldova.

Dar pentru aceasta cei care au parazitat de la vârf în jos, au golit de conținut și au dus în derizoriu această instituție fundamentală pentru statul de drept trebuie să plece!

Vă dau un singur exemplu. Am denunțat cu probe incontestabile o infracțiune economică cu un prejudiciu de circa 3.000.000.000 (trei miliarde) de lei tăinuită de Harunjen și anturajul său! Denunțul expediat în data de 8 iulie curent către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) își face deja efectul, chiar dacă nu a mai ajuns să fie examinat așa cum o cereau legea și situația critică în care a fost adusă o instituție fundamentală a statului, instituția Procuraturii.

Le-a fost însă frică că voi demasca public numele beneficiarilor și schema complexă ce cuprindea contrabandă, spălare de bani, evaziune fiscală, fraude în operațiuni de import/export/tranzit, având ca obiect cantități însemnate de țigări și materii prime pentru producerea acestora, destinația finală fiind, preponderent, piața neagră din spațiul Uniunii Europene.

Precizez că aceste acțiuni criminale care au prejudiciat țara noastră în proporții deosebit de mari sunt documentate de Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul unui proiect transfrontalier cu participarea OLAF, DIICOT din România și al unor anchete desfășurate în cel puțin șapte țări europene.

Gândiți-vă câte lucruri bune se puteau face pentru țara noastră cu trei miliarde de lei! Câte vieți și destine puteau fi salvate!

Am mai spus-o și o repet. Noi nu intenționăm să facem epurări. Dar vrem să facem dreptate. Nu în nume propriu, cum au făcut-o cei de dinaintea noastră, ci în numele legii, al țării și al cetățenilor Republicii Moldova.

Ca viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, dar și ca lider politic, pot să vă spun că statul de drept nu poate fi reconstruit dacă nu avem în fruntea Procuraturii oameni competenți și dedicați cu abnegație binelui public. Ca fost procuror îmi doresc ca toți colegii mei de breaslă integri și profesioniști, să poată să se mândrească din nou cu meseria lor, de a sluji în numele legii, spre binele cetățenilor. Iar cei care au slujit intereselor particulare trebuie să plece!

Angela Motuzoc, Igor Popa, Adrian Popenco, Ștefan Șaptefrați, Nicolae Chitoragă, Adriana Bețișor, Eduard Mașnic, plecați cât se mai poate. Procesul de decriminalizare și de reclădire a statului de drept este ireversibil! Eduard Harunjen, pleacă! Pleacă azi! Nu demola cu totul instituția de care tot voi v-ați bătut joc!”, a declarat Andrei Năstase într-un live pe pagina sa de Facebook.

Sursa:jurnal.md