andrei-290Andrei Năstase, Președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, a venit cu un apel către instituțiile de drept din Uniunea Europeană, transmite CURENTUL.

„Republica Moldova este un stat capturat de un regim oligarhic. Este un fapt constatat chiar de către Consiliul Europei, prin vocea secretarului general, Thorbjorn Jagland. Starea în care a ajuns țara, în special în urma jafului din sistemul bancar și rezervele Băncii Naționale, m-au determinat să recurg la gestul de a ieși în stradă, alături de zeci de mii de oameni, pentru a mă opune regimului corupt care controlează Republica Moldova. Decizia de a ieși la proteste a fost un gest extrem la care am recurs după ce, ani de-a rândul, în calitate de avocat am luptat cu acest sistem, demascând mai multe scheme prin care se încerca jefuirea statului de sute de milioane de lei”, se spune în apel.

Andrei Năstase susţine că acțiunile sale din ultimii ani au deranjat vădit regimul, iar, drept răspuns, acesta a demarat un adevărat linșaj mediatic la adresa sa, el fiind „transformat în oligarh implicat în spălări de bani și devalizarea Băncii de Economii”.

„Am fost acuzat că sunt un latifundiar care și-a cumpărat terenuri din bani furați de la BEM, iar legătura mea de prietenie și rudenie prin alianță cu omul de afaceri Victor Țopa, finanțatorul postului echidistant de televiziune Jurnal TV, a fost transformată într-o sentință publică de către trustul propagandei. Asta chiar dacă Țopa locuiește de șase ani în Germania, acolo unde își desfășoară mai multe afaceri legale. Am fost numit raider, traficant de arme, asociat cu persoane dubioase gen Filat, Platon sau Karamalak. Desigur, în susținerea acestor manipulări niciodată nu a fost prezentată vreo probă”, se spune în apel.

Andrei Năstase menţionează că deține și cetățenia statului român, implicit a Uniunii Europene. „În calitatea mea de cetățean european, fac un apel către instituțiile de drept din UE, Interpol, Europol, OLAF, etc, să demareze o anchetă asupra persoanei mele. Sunt deschis și mă pun la dispoziția acestor instituții, în vederea verificării tuturor acuzațiilor care au fost lansate la adresa mea”, notează el, precizînd că, spre marele său regret, nu poate, deocamdată, să se adreseze şi justiției din RM, „deoarece este una captivă, controlată nu doar politic, ci și oligarhic”.

„Contez, însă, pe imparțialitatea și integritatea justiției europene. Sunt convins că profesionalismul acestor instituții de drept vor face ca adevărul să iasă la iveală, iar linșajul și teroarea mediatică insuportabilă asupra mea să înceteze”, se mai spune în apel.

Cristina Pendea

Sursa:curentul.md

(56 accesari)