Andrei Năstase: Guvernarea trebuie să plece, iar nouă nu ne rămâne decât să-i dăm o mână de ajutor // Interviu

Imagine implicită

După evenimentele din 26-27 august, când Mișcarea de Rezistență Națională și Diaspora au manifestat masiv împotriva regimului în PMAN, iar dimineața protestatarii rămași peste noapte la monumental lui Ștefan Mare au fost evacuați forțat, situația rămâne incertă. Guvernarea nu a reacționat la revendicările protestatarilor, inclusiv la cerința de a valida mandatul lui Andrei Năstase în calitatea sa de Primar General al capitalei.

La circa trei luni din data turului doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău, Tribuna a publicat un interviu liderului Platformei DA, Andrei Năstase.

T: Domnule Năstase, au trecut 3 luni de la momentul în care locuitorii capitalei v-au ales Primar. Dacă mandatul Dvs. ar fi fost validat, credeți că ați fi reușit deja să faceți lucruri palpabile pentru societate?

A.N.: Prin votul lor clar și convingător, oamenii au ales, de fapt, nu doar o persoană, un candidat cu cea mai mare credibilitate, oamenii au ales să pună capăt mafiei imobiliare și oligarhiei care patronează de ani de zile orașul nostru în beneficiul mafiei și în detrimentul oamenilor. Atunci am avut cu toții o speranță. Dacă judecătorii corupți, bârcile și berdilele lui Plahotniuc nu ar fi complotat împotriva legii, astăzi am fi avut o cu totul altă realitate, mult mai plăcută nouă, chișinăuienilor, și nu mafiei imobiliare.

Cu riscul de a mă repeta voi spune că și pe 26 august, şi pe 27 august, de Ziua Independenţei, dar și de ziua Limbii Române, capitala ar fi arătat altfel. Indiferent de nume, credinţă, convingeri sau speranţe, indiferent de literele cu care scriem sau de limba, dialectul, graiul vorbite, toți cei veniți în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu pace, inclusiv poliţiştii şi familiile lor, ar fi simțit aerul libertății, spiritul firesc al sărbătorii. Din păcate, ce s-a întâmplat pe 26-27 august nu e decât evidența instaurării în țară a unui regim criminal, dictatorial, bazat nu doar pe forțe polițienești, ci și pe mercenari deghizați. Un primar al oamenilor în funcție ar fi fost alături de ei și ar fi curmat din start un asemenea scenariu.

T: Totuși, ce anume ați fi schimbat în managementul municipal, care ar fi fost prioritățile în raport cu situația precară din capitală?

A.N.: Imediat după validarea mandatului și intrarea efectivă în funcție, aș fi demarat procesul de inventariere a întregului patrimoniu municipal – peste 8 mil. metri pătrați ai clădirilor și circa 12 mii hectare de terenuri. Imediat aș fi luat măsurile de rigoare pentru ca înstrăinarea fondului funciar să se facă preponderent în baza unor licitații transparente. Eu sunt convins că bugetul municipal pentru anul 2019 ar fi fost cu mult mai mare față de actualul!

De fapt, aveam deja planificată o primă întâlnire cu toți primarii localităților din componența municipiului. Până la 1 octombrie ar fi fost elaborat Programul special de dezvoltare a suburbiilor, care atâta timp a tot salvat partidele ce declarativ promovau vectorul european, dar a doua zi după alegeri erau uitate cu desăvârșire de cei „salvați”. Intenționam, în cel mai hotărât mod, să pun capăt acestei practici vicioase, mai ales că ani buni am locuit într-o localitate din suburbie și cunosc problemele de acolo nu din auzite. Și aceste probleme pot fi rezolvate, dacă vrei și știi cum se face asta.

T: Din câte îmi amintesc, chiar ați avut o întâlnire cu reprezentanții CALM…

A.N.: Da, aveam mai multe idei de colaborare. Împreună cu cei 4 viceprimari care urmau a fi validaţi la CMC, în colaborare cu Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, cu asociaţiile mediului de afaceri, a celui de experţi în urbanistică, cu investitorii autohtoni și din străinătate am fi continuat proiectele bune aflate în derulare şi am fi inițiat noi proiecte indispensabile chișinăuienilor! Drept exemplu poate fi adusă relația stabilită deja cu investitorii tradiţionali în transportul din Chişinău. Pot să zic cu certitudine că, după continuarea celor inițiate și demararea de noi proiecte importante în infrastructură, drumuri, poduri, parcuri, salubritate, iluminat public, susținute de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiţii, având deja disponibilitatea mai multor investitori şi finanţatori locali şi străini, a celor mai de succes primari din România și Europa, astăzi Chişinăul deja ar fi arătat altfel la capitolul curăţeniei, siguranţei, al traficului rutier, al reparării şi marcării drumurilor. Pe baza suportului direct asigurat de unele state membre UE, am făcut o prioritate din domeniul parcărilor, al trecerilor pietonale, inclusiv cele subterane, lăsate acum de izbelişte și după trei luni de activitate s-ar fi observat cu siguranță niște schimbări evidente spre bine în acest sens.

T: Ați fi colaborat cu Nistor Grozavu?

A.N.: Nistor Grozavu cu siguranță nu ar mai fi fost acum viceprimar, materialele privind activitatea lui „fructuoasă” ar fi fost transmise la Procuratură și CNA, iar multe dintre autorizațiile eliberate de servitorii mafiei imobiliare ar fi fost revocate, cu orice risc, asumat din plin. Un lucru important trebuie să-l înțelegem cu toții: în marea lui parte businessul imobiliar din Chişinău este parte a imensei spălătorii de zeci de miliarde însușite fraudulos de la stat și cetățeni.

Azi era în toi procesul de reziliere a contractului de arendă privind terenul pe care este amplasată cafeneaua Guguță și unde Plahotniuc își dorește construcția unei clădiri monstru, o mărturie a orgoliului său bolnav, probabil pentru a umbri sediul Parlamentului.

T: Totuși, vorbim doar despre un an de mandat – o perioadă restrânsă și plină de provocări, care ar fi restrâns cumva unele dintre intențiile Dvs.

A.N.: Doar nu credeți că aveam de gând să le fac pe toate singur. În afară de echipa mea de specialiști, la primărie demult ar fi activat un Consiliu cu participare civică, cu mai multe comisii specializate. Judecând după numărul de fărădelegi, cu siguranță cea mai activă ar fi fost Comisia pentru problemele construcțiilor neautorizate, mult peste 2000 la număr.

Apropo, printre prioritățile mele pentru un an de mandat erau la fel modernizarea comerțului și a piețelor în municipiu, majorarea salariilor cadrelor didactice, realizarea câtorva proiecte la infrastructura drumurilor, astfel încât să fie descărcate arterele capitalei, asanarea întreprinderilor municipale, iluminarea mai multor străzi ale capitalei și suburbiilor, înzestrarea orașului cu mai multe unități cu aer condiționat, pregătirea plenară a bazei necesare pentru construcția uzinei moderne de prelucrare a deșeurilor.

Și, bineînțeles, aș fi demarat câteva proiecte de suflet puse la cale și având suportul primarilor liberali din vestul României – renovarea mai multor clădiri, inclusiv cea a Primăriei și a fostului Conservator.

T: Domnule Năstase, să discutăm puțin și despre Mișcarea de Rezistență Națională. Ce urmează după protestul din PMAN din 26-27 august? La ce să se aștepte cetățenii, protestatarii?

A.N.: Evenimentele din ziua și preziua Independenței ne-au demonstrat că doar unitatea noastră contează, că orice schimbare ține de capacitatea noastră de a ne regrupa și a continua lupta de eliberare a țării din ghearele oligarhiei. Nu avem niciun motiv să renunțăm, dimpotrivă! Și asta pentru că pericolul instaurării dictaturii ireversibile e extrem de mare. De fapt, în aceste 3 luni s-au văzut clar, pe de o parte, intențiile reale ale primarului ales de oameni, acelea ale Mișcării de Rezistență Națională, dar și ale oligarhilor și politicienilor corupţi, pe de alta! Ale noastre, ale celor care am demonstrat pașnic pentru demnitate și adevăr, pentru libertate și prosperitate la noi acasă, și ale celor care au pus între noi și instituțiile captive ale statului, rânduri întregi de presupuși polițiști.

Protestul este arma noastră legală împotriva unei guvernări nesimțite, antipopulare, care trebuie schimbată. Ea trebuie să plece, iar nouă nu ne rămâne decât să-i dăm o mână de ajutor. De aceea, am anunțat că atunci când deputații se vor întoarce din vacanțele lor exotice, cheltuind bani mulți și urât mirositori, să venim cu toții la Parlament, să-l înconjurăm și să le cerem fără frică, determinat și cu resurse de asediu îndelungat să se facă toate corecțiile necesare pe absolut toate pachetele de legi care strivesc democrația și viitorul Republicii Moldova. Și în primul rând să renunțe la votul mixt, cel care-l avantajează în mod nedemocratic, direct pe Dodon și ortacii săi, și indirect pe Plahotniuc, cel în fața căruia penalul Dodon rămâne foarte vulnerabil.

Ceea ce vreau să se înțeleagă cu claritate e că suntem determinați să continuăm mișcarea noastră de protest, Mișcarea de Rezistență Națională pentru că adevărul și dorința legitimă de libertate sunt resursele inepuizabile ale unui popor care nu poate fi stăpânit! Noi vom câștiga, iar Plahotniuc și regimul său va pierde! Cu certitudine, un alt deznodământ nu există!