Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor antioligarhice la alegerile din capitală, a lansat un apel în legătură cu știrile manipulatorii lansate de instituțiile aservite puterii, televiziunile din holdingul oligarhului Vladimir Plahotniuc și a site-urilor false.

„Apelez la partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, la organizațiile de apărare a dreptului omului, la presa independentă să monitorizeze de pe acum modul de desfășurare a campaniei electorale locale, căci ilegalitățile semnalate nu doar în acest Apel, ci și în alte demersuri ale noastre, viciază clar procesul, care nu poate fi numit democratic”, a declarat Andrei Năstase.

Astfel, după știrea falsă cu cei 30 de mii de sirieni, media controlată de Plahotniuc a lansat și alte informații denigratoare. În context, candidatul comun al forţelor democratice spune că dacă ştirile false şi instigatoare vor fi tirajate şi în continuare, campania electorală pentru alegerile locale poate fi considerată fraudată.

 „Dacă atacurile manipulatoare la adresa mea și, implicit, a opoziției anti-oligarhice, nu vor fi dezavuate, condamnate și stopate, dacă vor continua filările, provocările tot mai instigatoare, care sunt pe punctul de a se transforma în atacuri fizice la persoana mea, campania electorală actuală deja poate fi considerată fraudată”, a adăugat Andrei Năstase.

Vedeți mai jos Apelul integral lansat de Andrei Năstase către:

Delegația Uniunii Europene

 OSCE

 Oficiul Consiliului Europei

  Promo-LEX

  Asociația Presei Independente

  Consiliul de presă

  Corpul diplomatic

  Organizații de apărare a drepturilor omului

  Presa independentă

Fac acest Apel către apărătorii drepturilor omului, partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, presa independentă pentru a atrage atenția asupra modului total impardonabil de a face „campanie electorală” a instituțiilor aservite puterii, a televiziunilor din holdingul lui Plahotniuc, a site-urilor false, care au împânzit internetul, a sutelor de trolli plătiți din banii furați de la oameni. Modul în care toate aceste entități mă linșează mediatic, dezinformează, trișează și produc știri false en gros, este abominabil și îl declar un abuz deosebit de grav, o încălcare sfidătoare a drepturilor omului, a legislației, a deontologiei, a regulilor civilizate de comportament social și electoral.

Desfășurarea pe principii democratice a actualei campanii electorale pentru funcția de primar al municipiului Chișinău este periclitată de pe acum de multiplele ilegalități comise de instituțiile statului și de presa aservită lui Plahotniuc. Una dintre cele mai grave fraude a comis-o Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care a decis într-un mod total aberant să nu monitorizeze pe parcursul campaniei actuale posturile de televiziune din holdingul mediatic controlat de președintele Partidului Democrat, aflat la putere (decizia CCA nr.10/61 din 17 aprilie 2018). Acum aceste instituții media au mână liberă pentru a-și promova propriii candidați și a denigra prin falsuri tirajate la greu candidatul unic al opoziției anti-oligarhice fără a fi sancționați conform legislației în vigoare. Exemple de rigoare există zilnic.

Canal3.md –Trollii PPDA şi ştirile false etc.

De menționat că un material denigrator, elaborat la centrul de comandă al PD este imediat preluat de o armată întreagă de site-uri fake sau portaluri afiliate regimului. Regăsim imediat un material ca acesta Iulian Chifu: Năstase i-a furat startul Maiei Sandu şi vrea voturile celor pe care i-a înjurat la Publika TVmoldova24.info, ziarulnational.md, livenews.md, deschide.md, etc.

Un exemplu concludent este mediatizarea unei false declarații de avere, care  nu a fost altceva decât un atac furibund la adresa mea. În cadrul așa ziselor reportaje au fost expuse tendențios informațiile despre bunurile declarate de mine, denaturându-se total datele privind bunurile imobile ce-mi aparțin.

”Conturi bancare cu MII DE EURO, MAŞINI şi CASE de LUX. Averea impresionantă a lui Năstase, care spune că nu câștigă nimic în ultimii ani”

”Andrei Năstase trăiește pe picior mare, deși infirmă acest fapt. În declarația de la CEC la capitolul surse de venit a indicat zero lei”

”Oficial, îi merge… rău, în realitate mai dă, Doamne. Deşi are averi impresionante, Andrei Năstase, spune că nu câştigă nimic în ultimii ani”

”Averile ascunse ale lui Năstase. Oficial nu a câștigat în ultimii doi ani niciun bănuţ, dar trăieşte în continuare pe picior mare”

De remarcat că niciunul din materialele denigratoare nu conține poziția mea asupra chestiunilor ce mă privesc, fiind evidente tertipurile de montaj și informația neveridică, situație ce contravine flagrant prevederilor art.7 din Codul Audiovizualului.  Cu atât mai grav este faptul că pentru a tiraja această dezinformare, sunt folosite rețele cu acoperire națională de frecvențe terestre, care, conform legii, fac parte din patrimoniul național.

După ce au vehiculat insistent, de multiple ori, în toate genurile de media, neadevăruri crase privind averea mea, după ce au creat site-uri și pagini FB false, promovând minciuni, după ce au furat sloganele  noastre, acum distribuie și spoturi fabricate cu conținut fals, folosind atributele logistice, pachetele grafice și sonore ale campaniei electorale desfășurate de Platforma DA. (Vezi aici)

De remarcat, că niciuna dintre somațiile Platformei DA referitoare la încălcările legislative adresate CCA și instituțiilor media denigratoare nu s-a învrednicit de răspuns. Mai mult, CCA s-a eschivat de răspundere, cerând părerea… posturilor reclamate.

Atât instituția de reglementare în audiovizual, precum și instituțiile media controlate de Plahotniuc încalcă frecvent, repetat, cu rea-credință, legislația în vigoare și slujesc doar scopurilor meschine ale acestuia de a se menține la guvernare, inclusiv prin linșarea mediatică a celui mai puternic oponent al său. Cu regret, mai multe instituții media s-au alăturat acestei campanii reprobabile de denigrare și dezinformare impertinentă a electoratului.

Timpul.md – Fost consilier al președintelui Băsescu: Năstase a furat startul și a devenit cel mai urât și controversat candidat al opoziției pro-europene. Se bate pentru locul trei în Chișinău

Un alt nume “sonor” pe lista dubioșilor din anturajul lui Andrei Năstase: Gheorghe Bălan, judecătorul “de curte” al Ţopilor

Telegraph.md – (VIDEO EXCLUSIV) LUI ANDREI NĂSTASE NU-I PASĂ DE REGULI! CANDIDATUL PPDA LA PRIMĂRIA CHIȘINĂU TRAVERSEAZĂ STRADA PE UNDE APUCĂ (preluat și de hotnews.md)

ANALIST POLITIC: ANDREI NĂSTASE ESTE O SCULĂ OLIGARHICĂ. UN PAS ADEVĂRAT, NU UNUL FALS, ÎMPOTRIVA OLIGARHIEI, AR FI FOST DACĂ PAS IDENTIFICA UN CANDIDAT ONEST

ANDREI NĂSTASE CERE BANI DE LA CETĂȚENI PENTRU A ACHITA PORTALURI DE ȘTIRI CA SĂ FIE MEDIATIZAT POZITIV

Evenimentul.md – Mass-media regională critică susținerea de către PAS a candidaturii lui Andrei Năstase

Încă un personaj certat cu legea, protejat de liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase

Ziarulnational.md – Ce spune Candu despre „candidatul UNIC” Năstase și pe cine va susține PD la alegerile din Chișinău: „Am acces la INFORMAȚII importante…

Puteți să mă BATEȚI cu ce vreți, dar nu cred în integritatea lui Năstase”

Candidatul la Primăria Chișinău cu NOUĂ case și zece terenuri: Casa de milioane din Chișinău, scrisă pe numele mamei sale. Cum arată?

Vox.publica.md – Andrei Năstase nu mai prezintă interes nici pentru cititorii  Jurnal.md. Știrile despre Silvia Radu sunt mult mai citite

Democracy.md -Nicolae Negru, despre Andrei Năstase: „Nu cumva de la atacul raider asupra Victoriabank privind banii ascunși de el pe conturile mamei și soacrei sale?”

Today.md – Negru îl desființează pe Năstase – o sculă oligarhică propusă nouă drept întruchiparea luptei cu oligarhia!

Atenționăm încă o data opinia publică, instituțiile democratice, partenerii de dezvoltare, că această campanie fără precedent împotriva mea și a echipei mele, inițiată  de centrul de comandă al lui Plahotniuc confirmă faptul că oligarhul este speriat de eventuala victorie a forțelor anti-oligarhice nu doar în capitală, dar și ca un prim pas de eliberare a întregii țări din captivitate.

 Apelez la partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, la organizațiile de apărare a dreptului omului, la presa independentă să monitorizeze de pe acum modul de desfășurare a campaniei electorale locale, căci ilegalitățile semnalate nu doar în acest Apel, ci și în alte demersuri ale noastre, viciază clar procesul, care nu poate fi numit democratic.

Dacă atacurile manipulatoare la adresa mea și, implicit, a opoziției anti-oligarhice, nu vor fi dezavuate, condamnate și stopate, dacă vor continua filările, provocările tot mai instigatoare, care sunt pe punctul de a se transforma în atacuri fizice la persoana mea, campania electorală actuală deja poate fi considerată fraudată.

Andrei Năstase,

Președinte al Platformei DA,

Candidat unic al opoziției antioligarice, pro-europene,

pentru funcția de primar al municipiului Chișinău

(94 accesari)