Pentru a putea fi începută o schimbare spre bine în Republica Moldova, cel mai esenţial lucru rămâne înlăturarea de la putere a cartelului penal Plahotniuc-Dodon şi deferirea lor justiţiei, în cadrul unui larg proces de lustraţie, cu aplicarea faţă de ei şi anturajul lor a confiscării extinse a averilor ilicit dobândite. Declaraţia aparţie liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. 

„Nu vom renunţa, căci nu avem dreptul să cedăm. Suntem conştienţi că Republica Moldova este în pragul unei adevărate catastrofe, a pauperizării totale, cu un indice al exodului populaţiei peste orice limită. Noi ştim cum trebuie gestionată situaţia pentru a ieşi din criză, pentru a aduce Europa la Chişinău”, a mai menţionat Andrei Năstase în cadrul unui interviu pentru publicaţia din România Cotidianul.

Totodată, în cadrul interviului, liderul Platformei DA a vorbit şi despre tentativele guvernării de a adopta o lege specială, de amnistie şi legalizare a capitalului din offshoruri.

„Tentativa criminală a fost respinsă, prin efortul conjugat al societăţii civile, opoziţiei extraparlamentare antioligarhice şi al partenerilor externi. Dar criminalii nu s-au resemnat. Guvernarea Plahotniuc-Dodon a introdus sistemul de comercializare a cetăţeniei Republicii Moldova prin „investiţii în piaţa financiară sau procurarea hârtiilor valorice de stat“, dorind astfel să transforme ţara într-un paradis al spălării banilor iliciţi”, a spus Andrei Năstase.

Mai mult, Andrei Năstase s-a referit şi la intenţia guvernării de a dezincrimina infracţiunile economice, declarând că „este o încercare grosolană de a exonera figuranţii furtului secolului de răspundere penală pentru crimele comise, de a face imposibilă recuperarea miliardelor furate prin acţiuni civile imprescriptibile în cazul infracţiunilor şi pentru a-i face pe complici să nu vorbească despre marele beneficiar al furtului secolului. Intenţia guvernării de a decriminaliza ilegalităţile economice, după modelul Rusiei, Armeniei, al Kazahstanului şi al celui promovat, la timpul său, de Ianukovici, în Ucraina, este un semnal extrem de alarmant.

Prin abolirea pedepsei penale pentru fărădelegile economice, săvârşite de interlopii de la guvernare, împreună cu schimbarea sistemului electoral, se vrea crearea unui habitaclu de huzur pentru hoţi, proxeneţi penali şi politici, bandiţi de toate culorile, mercenari. Oamenii de onoare, „businessmanii“ cinstiţi vor ajunge defavorizaţi şi batjocoriţi, iar cei care practică ilegalităţi economice vor fi încurajaţi să persevereze fără jenă şi fără frică, ştiind că nu vor fi încarceraţi niciodată”.

În context, preşedintele Platformei DA spune că prin aceste încercări „mafia de la guvernare îşi pregăteşte o viaţă de vis, chiar şi în condiţiile în care numele autorilor jafului secolului vor fi făcute publice. Ei se asigură că nu vor sta la puşcărie”.

Sursa:jurnal.md

(32 accesari)