Andrei Năstase îndeamnă la mobilizare naţională în caz că guvernarea nu renunţă la votul mixt: „Dacă nu ieşim la proteste acum, peste un an o să ne pară rău că am preferat să ne ducem în vacanţă”

Imagine implicită

Nu există loc de interpretare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar orice derapaj în acest sens va fi taxat de Uniunea Europeană. Dacă regimul de la guvernare va merge însă mai departe cu proiectul privind sistemul electoral mixt, cetăţenii trebuie să fie pregătiţi să iasă la proteste de amploare.

Declaraţiile aparţin preşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr şi au fost făcute aseară în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„O condiţie importantă rămâne a fi respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Aşa cum spuneau Petras Auštrevičius (raportorul PE pentru Republica Moldova ) şi Van Baalen cu care m-am întâlnit, nu este loc de interpretare, că UE se va uita cu alţi ochi la guvernarea din RM şi orice derapaj de natură să ignore Comisia de la Veneţia va fi taxat, banii nu vor fi primiţi. Şi iată Candu, Filip, Plahotniuc pot să interpreteze în orice fel, dar recomandarea Comisiei de la Veneţia a fost foarte clară: retragerea acestui proiect de lege din Parlament. Dacă nu o vor face, totul rămâne în mâinile noastre. Noi trebuie să ne mobilizăm, să ieşim la protest, să ne organizăm, să avem un scenariu, să avem o organizare foarte bună şi să ne opunem acestui dezmăţ. Dacă nu ne opunem astăzi, s-ar putea ca peste un an când vor fi alegerile să  ne pară rău că nu am ieşit pe arşiţă, dar am preferat să ne ducem în vacanţă”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit preşedintelui Platformei DA, şeful PD a investit sume enorme pentru ca Parlamentul European să aprobe decizia de finanţare în lispa unor condiţii. Şi asta pentru a şlefui imaginea negativă a actualei guvernări. Toate aceste eforturi ale oligarhului au eşuat, la Bruxelles şi Strasbourg fiind auzită vocea opoziţiei antioligarhice, a menţionat Andrei Năstase.

„Plahotniuc riscă să arunce Moldova în aer doar pentru a se salva. Cu toate milioanele pe care le-a investit şi o să vină timpul când o să vorbim deschis despre asta, pentru că avioanele cu care a zburat sunt floare la ureche pe lângă firmele sale de lobby, prin tot felul de deputaţi de toată mâna de a obţine o finanţare pe care el o desconsideră, cu miliardele pe care le-a furat. Nu finanţarea contează, dar credibilizarea acestei guvernări. El a făcut tot posibilul pentru a obţine o decizie necondiţionată. Ce am făcut noi – opoziţia, societatea civilă, prezenţa mea acolo nu a fost una zadarnică – am făcut tot posibilul pentru ca această finanţare să fie una condiţionată, iar decizia comună a Parlamentului European, Comisia şi Consiliul European să rămână în picioare şi să fie parte integrantă a deciziei din 4 iulie”, a mai spus Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md