Vizita mea la Viena în calitate de Primar ales al Capitalei Moldovei se produce tocmai în perioada în care Austria deține Președinția Consiliului UE. Sunt aici de Ziua Națională a Austriei și mă bucur sincer pentru toate realizările acestui stat european și ale poporului său. Le sunt recunoscător pentru enorma contribuție la dezvoltarea RM, dar și pentru nemaipomenita căldură cu care suntem primiți aici noi, cei care venim pentru a prelua cele mai bune practici de politici publice si administrație la nivel național şi local sau, pur și simplu, pentru a ne stabili cu traiul și a ne desfășura activitatea într-un mediu prietenos, sigur și prosper”, scrie Andrei Năstase, pe pagina sa de facebook.

„Mi-am dorit întotdeauna în calitate de primar ales al Chișinăului să putem realiza visul de a construi în timp Axa Inovării Chişinău – Cluj – Oradea – Viena, care ar oferi un suport extraordinar pentru dezvoltarea economică a capitalei noastre și a țării întregi, cu implicarea plenară a tinerilor, care să genereze noi locuri de muncă bine plătite Acasă. Este motivul pentru care am vizitat în iunie, imediat după turul doi, Viena în calitate de primar ales al Chișinăului. Și de această dată am avut discuții cu Primarul Michael Ludwig și cu funcționari superiori din cadrul Primăriei Vienei. La Palatul Imperial, sediul actual al Parlamentului Austriei, am avut deosebita plăcere să fiu primit de Președintele Parlamentului, Dl. Dr. Wolfgang Sobotka. Am mai discutat despre situatia din Republica Moldova cu Presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului Austriac, Dl. Andreas Schieder, cu Purtatorul de Cuvânt al SPO pentru Drepturile Omului si deputat în Parlamentul Austriei, Dl. Harald Troch. În cadrul vizitei la Viena, am fost primit de Ministrul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, Doamna Karin Kneissl. Întrevederea cu ministrul austriac de externe a fost urmată de cea cu Dna Katharina Wieser, șef al Departamentului Europa de Est, Asia Centrală și Parteneriatul Estic și Dl. Dr. Thomas Buchsbaum, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic”, a precizat liderul Platformei DA.

În cadrul întrevederilor, Andrei Năstase spune că și-a informat interlocutorii despre situația politică de la Chișinău, despre procesul de capturare oligarhică a RM, despre controlul politic asupra justiției, despre felul în care binomul Plahotniuc-Dodon controlează instituțiile de reglementare și alte autorități publice, dar și o importantă parte a media și societății civile.

Am atras atenția, în mod special, asupra persecuțiilor la care este supusă opoziția proeuropeană, asupra arestărilor de ultimă oră pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, dar și despre scopul modificării antidemocratice a legislației electorale, în 2017, cu votul comun al PSRM, PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, și cel al grupului Iurie Leancă, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR. Invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, pe motive inventate și părtinitoare, care nu se încadrează în normele și standardele internaționale și care reprezintă o măsură discreționară și disproporționată, a constituit un subiect special al discuțiilor. Extinderea controlului oligarhic asupra presei din Republica Moldova, monopolizarea spațiului audiovizual de către proprietari afiliați PD și PSRM, necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, precum și necesitatea încetării limitării libertății de expresie, la întruniri, dar și a libertății conștiinței au constituit subiecte esențiale ale discuțiilor noastre”, precizează liderul DA.

În cadrul discuțiilor a fost abordat și tematica Raportului Croll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestuia asupra sistemului financiar și politic, inclusiv prin atragerea în Moldova a finanțelor internaționale cu origini incerte ori criminale.

Am atras atenţia si asupra lipsei de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de frauda din sistemul bancar și de acțiunile de spălare de bani ai mafiei rusești în perioada 2010-2014, reiterând disponibilitatea forțelor de opoziție și civice de a coopera cu cercetători independenți și instituții europene de investigație în privința căutării și recuperări resurselor fraudate, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii fraudei și complicii acestora, politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. În cadrul întrevederilor am solicitat interlocutorilor mei suport pentru societatea civilă, mediul de experți și media independentă, inclusiv pentru presa de investigații în materie de cleptocrație, corupție și protecționism, fraude financiare și electorale, precum și în vederea combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, apărării drepturilor și libertăților omului. În contextul discuțiilor purtate, am explicat interlocutorilor mei prioritățile partidelor de opoziție democratică în raport cu așteptările oamenilor de edificare a unui stat de drept, cu justiție corectă și economie funcțională, cu mijloace democratice și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți. Mulțumesc pe această cale Ambasadoarei Republicii Austria în Republica Moldova, Exelenței Sale, dnei Christine Freilinger pentru deschiderea cu care tratează orice intenție de colaborare reciproc avantajoasă, orice aspirație a noastră menită să contribuie la prosperarea, democratizarea și modernizarea RM”, a mai spus liderul Platformei DA.

Andrei Năstase a venit și cu un mesaj pentru toți cetățenii Austriei: „De Ziua lor Națională le doresc tuturor cetățenilor Austriei bunăstare, realizări personale și profesionale, bucurii cotidiene alături de cei dragi, sănătate și împlinire a tuturor viselor. La mulți ani, Austria! Alles Gute Österreich!”.

  • Andrei Năstase la Viena | Sursa: facebook.com/AndreiNastase.DA
  • Andrei Năstase la Viena | Sursa: facebook.com/AndreiNastase.DA
  • Andrei Năstase la Viena | Sursa: facebook.com/AndreiNastase.DA
  • Andrei Năstase la Viena | Sursa: facebook.com/AndreiNastase.DA
  • Andrei Năstase la Viena | Sursa: facebook.com/AndreiNastase.DA
  • Andrei Năstase la Viena | Sursa: facebook.com/AndreiNastase.DA