Andrei Năstase, la Forumul Administraţiei Publice Locale de la Iaşi; „Descentralizarea şi dezvoltarea regională reprezintă priorităţi ale viitoarei guvernări democratice”

Imagine implicită
Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a participat la Forumul Administraţiei Publice Locale organizat la Iaşi de către Organizaţia Judeţeană a PNL.

„Am revenit la Iaşi, în oraşul meu de suflet, unde mi-am petrecut poate cei mai frumoşi ani ai tinereţii, studiind la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din România, Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Sâmbătă am avut deosebita onoare ca, alături de dl. Ludovic Orban, Preşedintele PNL, dna Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte, dl. Theodor Stolojan, europarlamentar, dna Iulia Scântei, senator, dl. Gheorghe Fluturi, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, dl. Claudiu Roman, Preşedintele Comisiei de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, alţi deputaţi, senatori, primari de municipii, comune, consilieri locali, să particip la Forumul Administraţiei Publice Locale, organizat la Iaşi de către Organizaţia Judeţeană a PNL, condusă de dl. deputat Costel Alexe”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

„În alocuţiunea mea din cadrul şedinţei plenare a Forumului, în avanpremieră, m-am referit pe scurt la o problemă fundamentală comună celor două state, care ţine de centralizarea excesivă a tuturor domeniilor vieţii politice, economice şi sociale, şi care a îndepărtat considerabil guvernarea de cetăţeni”, a adăugat liderul DA.

Totodată, Andrei Năstase a anunţat că săptămâna viitoare va lansa la Chişinău iniţiativa noastră privind descentralizarea, ca parte componentă a programului celor 5D, promovat de Platforma DA: Descentralizarea, Demonopolizarea, Detenebrizarea, Deoffshorizarea, Debirocratizarea.
„Este problema care generează derapajele grave şi de sistem cu care se confruntă în prezent Republica Moldova, un stat aflat în captivitatea unei grupări criminale, care a uzurpat cele trei puteri ale statului, şi strangulează libertatea de exprimare prin monopolizarea audio-vizualului. Ineficienţa administraţiei publice, lipsa încrederii în justiţie şi alte instituţii ale statului, corupţia generalizată, monopolul economic, influenţa şi controlul instituţiilor statului de către diverse grupări criminale cu ramificaţii politice, sunt consecinţele directe ale unui sistem politic şi administrativ extrem de centralizat şi bazat în exclusivitate pe loialitatea faţă de o persoană, un oligarh”,  a mai spus Andrei Năstase.

„Concentrarea masivă a puterii politice, administrative, economice şi a tuturor resurselor statului în mâinile unor grupuri de interese/persoane, precum şi lipsa unor mecanisme de echilibru şi distribuire a puterii între diferite niveluri de administraţie publică, afectează grav funcţionarea instituţiilor statului şi constituie unul din principalele impedimente în calea reformelor, dezvoltării şi europenizării Republicii Moldova. De aceea, fără demolarea acestui centralism oligarhic, fără o administraţie locală depolitizată, puternică, înzestrată cu instrumente şi resurse corespunzătoare, Republica Moldova nu are nicio şansă de a face reforme adevărate, de a se moderniza şi dezvolta”,  a continuat liderul DA.

Vedeţi mai jos alte declaraţii făcute de Andrei Năstase după participarea la Forumul Administraţiei Publice Locale de la Iaşi:

Pentru noi, cei de la Platforma Demnitate şi Adevăr din Republica Moldova, o formaţiune politică emergentă, responsabilă, născută ca o alternativă la actualul regim oligarhic în stradă, din protestele oamenilor şocaţi de furtul miliardelor, stimularea cooperării comunităţilor locale în vederea optimizării cheltuielilor şi îmbunătăţirii calităţii serviciilor prestate cetăţenilor şi descentralizarea reală în conformitate cu Carta europeană a autonomiei locale este unul dintre pilonii de bază pentru modernizarea Republicii Moldova.

Întru realizarea acestui deziderat important, considerăm că descentralizarea, consolidarea autonomiei locale şi dezvoltarea regională trebuie să reprezinte priorităţi ale viitoarei guvernări democratice.

Am mărturisit în faţa a peste 400 de aleşi că am venit şi pentru a învăţa de la Domniile lor bunele practici în materie de administraţie publică locală, dezvoltare durabilă, absorbţia fondurilor europene şi alte elemente necesare pentru un partid politic emergent ca Platforma Demnitate şi Adevăr.
Am fost interesat să cunosc cât mai mult din experienţa liberalilor, continuatorii unui mare partid, care a avut un rol decisiv în realizarea celor mai importante proiecte politice naţionale din istoria modernă a României: de la Unirea Principatelor Române în 1859, până la aderarea României în Uniunea Europeană în 2007.

În calitate de lider al unui partid pro-european de opoziţie, mi-am exprimat profunda recunoştinţă reprezentanţilor PNL pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani Republicii Moldova.

Atât aflat la guvernare, cât şi din opoziţie, PNL a susţinut constant procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a susţinut în mod constant oferirea suportului financiar cetăţenilor Republicii Moldova din partea României în mai multe domenii, a susţinut dezvoltarea economică a Republicii Moldova, inclusiv prin lărgirea accesului la piaţa românească etc.

De asemenea, am apreciat foarte mult faptul că PNL a fost partidul care a tratat cu pragmatism relaţiile cu Republica Moldova. Prin poziţia exprimată public de Preşedintele Orban, PNL a definit exact natura actualului regim oligarhic al lui Plahotniuc, regim care, sub retorica pro-europeană, şi uneori pro-românească, jefuieşte propriul popor după ce l-a dezbinat şi antagonizat.

Am remarcat, de asemenea, mesajul de susţinere pe care domnul Preşedinte Orban l-a transmis cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi opoziţiei democratice pro-europene. Acesta ne-a dat mai multă speranţă că România îi va susţine pe confraţii din Republica Moldova şi nu guvernarea oligarhică care-şi bate joc de proprii cetăţeni.

Ca şi alte ţări din regiune, şi Romania s-a confruntat şi se mai confruntă cu multe probleme, iar o mare parte a acestora au fost rezolvate pe parcursul anilor, inclusiv prin implicarea partenerilor de dezvoltare, a structurilor Uniunii Europene.

Am urat succes lucrărilor Forumului Administraţiei Publice Locale, cu speranţa sinceră că prin integrare europeană şi aderarea în viitor la UE, ne vom putea regăsi cu toţii în spaţiul istoric şi etnic al devenirii noastre.

Sursa:jurnal.md