„Noi, opoziția veritabilă, vom continua să întreprindem acțiuni exclusiv non-violente, chiar dacă guvernarea ne provoacă. Aducerea total ilegală a lui Șor în PMAN la 26 august, de fapt, nu a fost altceva decât o instigare la violență, s-a încercat astfel escaladarea situației, extinderea unei confruntări sociale evidente”- a precizat Andrei Năstase.
Printre cele mai importante subiecte de discuție a mai fost și gestul incalificabil de expulzare a profesorilor turci din Moldova, acțiune care deconspiră explicit lipsa totală de siguranță personală în Republica Moldova, unde oricine poate fi răpit din propria casă fără prea multe explicații. De asemenea au fost aduse în discuție multiplele cazuri de persecuție a activiștilor Platformei DA, ultimele două fiind ieșite din comun și vizează doi lideri locali ai formațiunii. Liderul organizației Platformei DA din sectorul Râșcani al capitalei, Ruslan Verbițchi, a fost reținut la vama Palanca, fiindu-i fabricat un dosar penal pe un imaginar caz de contrabandă. Este hărțuit cu dosare penale și Gherghe Petic, liderul organizației teritoriale Ungheni a formațiunii, ofițer în rezervă, care a făcut dezvăluiri cruciale despre schema de contrabandă cu țigări la vama moldo-română.
Ambasadorul SUA în Republica Moldova, domnul James D. Pettit s-a arătat interesat de strategia Platformei DA în viitoarea campanie parlamentară și a apreciat înalt altruismul politic demonstrat de opoziție în beneficiul țării. „Vom continua parteneriatul strategic verificat în campania prezedențială și cea locală cu PAS și rămânem deschiși pentru toți oamenii integri din societatea politică și civilă activă, care vor dori să lupte pentru un viitor prosper al Republicii Moldova alături de noi.”- a menționat liderul Platformei DA, atenționând asupra faptului că alegerile respective ar putea fi considerate fraudate din timp, dacă autoritățile vor continua să manipuleze opinia publică, să limiteze accesul la mass media a opoziției, să folosească justiția ca pe un instrument coercitiv împotriva activiștilor civici, să ignore recomandările partenerilor de dezvoltare.
„Cu sprijinul popular obținut la alegeri, cu cetățeni integri şi profesionişti, cu dragoste de oameni şi de ţară, am fi făcut din acest petec de pământ un loc sigur și prosper, cu legi drepte pentru toți, cu justiție corectă, cu democrație reală, cu educație și medicină eficiente și accesibile, cu un mediu de afaceri competitiv într-o economie funcțională, cu locuri de muncă bine platite și recompensă decentă și respect pentru cei ieșiți la pensie. Și am fi putut-o începe de la Capitală. Nu am fost lăsați pentru că frica criminalilor de la guvernare e mare, dar știm ce avem de făcut și suntem fermi în acțiunile noastre”- a spus Andrei Năstase, subliniind că în acest sens sprijinul partenerilor europeni și ai celor din SUA este extrem de important.
La întâlnire au participat mai mulți oficiali ai Platformei DA care au vorbit despre criza din țară, abordând-o în diversele ei aspecte. Pe finalul discuției Andrei Năstase i-a mulțumit domnului James D. Pettit pentru tot ce a făcut pentru Republica Moldova, dorindu-i succes în activitățile viitoare.