Andrei Năstase: Numirea lui Alexandru Tănase drept reprezentant al RM la Comisia de la Veneţia – sfidare a Constituţiei şi parte a politicii de stat capturat

Imagine implicită

Numirea lui Alexandru Tănase drept reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia reprezintă o sfidare a Constituţiei şi o parte a politicii de stat capturat, consideră preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. 

„Desemnarea intempestivă a lui Alexandru Tănase drept reprezentant al Moldovei la Comisia de la Veneţia nu e doar o vremelnică sfidare a bunului simţ, a legii penale sau a Constituţiei. Este parte a politicii de stat capturat de către un penal nemernic. Pentru a promova şi în exterior ideea că toţi sunt ca el, Plahotniuc a decis să desemneze în funcţii importante de reprezentare a ţării noastre penali de toată mâna, cu dosare puse la murat pentru complicităţi sau crime din adolescenţă. Leancă la Parlament, Galbur la Externe şi acum Tănase la Comisia de la Veneţia”, a menţionat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA a îndemnat Comisia de la Veneţia să verifice CV-ul lui Tănase şi „să-l intrebe în interesul cui a venit cu iniţiativa modificării legii taxei de stat, câtă comunicare penală a avut cu judecătorii raider şi spălători de miliarde ale mafiei ruseşti”.

„Nu mai sunt procuror. Dar şi dosarul acestui individ e gata. Şi nu e vorba de plagiatul unor materiale străine la care s-a dedat unionistul de meserie. E vorba de complicitate la uzurparea puterii în stat, în care traficul de influenţă e ceea ce îşi vor dori mulţi să li se aplice. Cetăţeni ai R. Moldova, treziti-vă. Noi nu sunteţi ca ei pentru a fi reprezentaţi de ei”, a adăugat Andrei Năstase.

Precizăm că fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a fost numit recent reprezentant al Republicii Moldova în Comisia de la Veneţia. Pe site-ul instituţiei sunt publicate CV-ul şi poza acestuia, deşi autorităţile de la Chişinău nu au făcut niciun anunţ oficial în acest sens.

Alexandru Tănase şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Curţii Constituţionale acum două luni. El a fost numit judecător la Curtea Constituţională în 2011, atunci când a renunţat la funcţia de ministru al Justiţiei. Pe durata mandatului său de preşedinte al acestei structuri, a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice, inclusiv a fost acuzat că ar fi fost complice la legalizarea atacurilor raider asupra Băncii de Economii, învinuiri pe care nu le-a comentat. Tănase a declarat în presă că este în relaţii bune cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Acesta a jucat un rol important în schema de spălare a circa 20 de miliarde de dolari (dosarul Laundromatului rusesc) prin intermediul instanţelor din Republica Moldova. Anume la propunerea lui Tănase, cu patru luni înainte de apariţia primei ordonanţe care viza sume mari din Federaţia Rusă, a fost modificată legislaţia în vederea stabilirii unui plafon la achitarea taxei de stat în instanţă. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a şi publicat anterior documentul proiectului, atrăgând atenţia asupra implicării lui Alexandru Tănase în spălările de bani prin judecătoriile moldoveneşti.

Or, dacă până în mai 2010, reclamanţii erau obligaţi să achite, la adresarea în instanţă, 3% din valoarea acţiunii, după această modificare taxa de stat a fost stabilită la maximum 25 de mii de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de 50 de mii de lei, în cazul persoanelor juridice.

Sursa:jurnal.md