Andrei Năstase: Povestea criminalului Plahotniuc se apropie de final // INTERVIU

Imagine implicită

Interviu oferit pentru Jurnal.md de către liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Domnule Năstase, opinia publică a fost bulversată recent de așa zisa expulzare a profesorilor turci de la liceele Orizont. Versiunea oficială e implicarea lor în activități teroriste, presupuse legături cu forțe oculte islamiste. Totuși, lucrurile nu sunt simple deloc, deoarece expulzarea respectivă a fost una vădit contrară legii…

În primul rând, personal, în calitate de Primar general ales al Capitalei și lider al Platformei Demnitate și Adevăr, am cerut iertare cetățenilor răpiți, – pentru că de asta vorbim, în niciun caz de expulzare sau extrădare – famiilor lor, părinților și copiilor acestora, pentru faptul că autoritățile acestui stat nu i-au protejat, pentru faptul că țara noastră, atât de primitoare în esență, este capturată de un regim criminal, capabil să le distrugă viețile și să le calce în picioare demnitatea.

Într-adevăr, la 6 septembrie 2018, la Chișinău s-a produs o crimă împotriva unor oameni, a unor dascăli de mare calitate, unii dintre ei activând în domeniul educațional moldovenesc de peste douăzeci de ani. Regimul Plahotniuc, prin intermediul șefului SIS, Vasile Botnari, încălcând toate normele și cutumele internaționale a sacrificat șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Orizont care prin activitatea lor au contribuit enorm la dezvoltarea sistemului nostru de învățământ. Fără aportul lor pedagogic ar fi de neimaginat multiplele performanțe ale elevilor noștri pe plan național și internațional. Și în loc să-i protejeze pe acești oameni care au adus valoare adăugată țării, regimul Plahotniuc a decis să-i răpească într-un stil NKVD-ist și să-i trimită într-o țară în care ei au fost imediat privați de libertate, iar viața le este pusă în mare pericol.

De fapt, ce trebuie să înțelegem din această acțiune extrem de bizară?

Această acțiune e de o ticăloșie fără margini, nu doar bizară. Gândiți-vă că destinele a șapte oameni sunt distruse într-un mod cinic doar pentru a satisface niște pofte dictatoriale. S-a făcut un troc inuman, penibil: oamenii aceia au fost pur și simplu schimbați pe niște servicii materiale, pecuniare extrem de dubioase. Trăim într-o dictatură în care un criminal a decis că statul pe care l-a capturat poate să comită orice crimă împotriva poporului, pentru că viața oamenilor simpli, cetățeni sau nu ai Republicii Moldova, a ajuns să nu mai valoreze nimic. Ieri au fost profesorii turci care, apropo, demaraseră de câteva luni procedurile de obținere a azilului politic. Mâine ar putea fi liderii opoziției politice și civice, profesorii și medicii autohtoni.

Prin răpirea banditească a celor șapte cetățeni turci, guvernarea oligarhică, cu complicitatea unui președinte iresponsabil, în fapt, a dat start unei noi vendete. Noi prin calitatea țintelor urmărite de beneficiarii ei mari și mici și chiar prin mijloacele aplicate, inclusiv sperjurul apropiaților vulnerabili . Cei șapte oameni răpiți sunt intelectuali, toți fiind profesori la una dintre cele mai de succes instituții de învățământ din Moldova. Nu e departe ziua când, după acest test monstruos, regimul va recurge la persecutarea, răpirea și chiar lichidarea similară a opozanților săi, politici sau civici, jurnaliști sau scriitori, profesori sau medici etc.

Ce credeți că ați putea face ca să puneți capăt acestor practici autoritare? Aveți capacitatea de a influența lucrurile în Republica Moldova în calitate de opoziție politică?

În acest context dramatic, trebuie să fim cu toții o forță unită, consolidată. M-am adresat partidelor politice de opoziție, societății civile, profesorilor, elevilor ajunși la majorat, studenților, tuturor cetățenilor care mai cred în demnitatea umană, în statul de drept, în lege, în respectarea drepturile fundamentale ale omului să ne mobilizăm. Să ne mobilizăm pentru ample acțiuni de protest împotriva acestor abuzuri care pun în pericol viața noastră, a tuturor celor care ne aflăm pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de cetățenie, limba vorbită, simpatii și antipatii politice sau geopolitice.

Este mai mult ca niciodată nevoie ca toți cetățenii Republicii Moldova să se solidarizeze cu acești oameni în suferință, cu victimele abuzurilor regimului inuman, cu acești oameni pe care țara pe care au iubit-o, în care au trăit și lucrat de mulți ani, i-a trădat. Trebuie să arătăm că adevărata Moldovă este alături de acești oameni nevinovați și va lupta pentru a-i întoarce aici, la casa lor adoptivă, în Republica Moldova.

Rețelele de socializare abundă în reacții la aceste acțiuni ale unei instituții extrem de importante pentru securitatea Republicii Moldova. Unii spun că răpirea celor șapte persoane indezirabile pentru regimul de la Ankara este prețul plătit pentru reparația, reconstrucția sediului Președinției. E adevărat?

E plauzibil, e una dintre componente, dar cred că timpul va arăta că la mijloc sunt și alte înțelegeri, inclusiv afacerea Arena Sportivă, contractele grase cu statul și altele. Două regimuri dictatoriale, categoric antidemocratice, și-au dat mâna și vom vedea toate beneficiile scontate de Plahotniuc și noii săi partenerii în timpul apropiat. Rețeaua de licee Orizont riscă să ajungă ținta unui atac raider de proporții, iar consecințele acestuia vor fi extrem de grave.

O primă investigație pe care am facut-o în cazul violării drepturilor profesorilor de la Liceul Orizont, a căror cauză a devenit și cauza noastră, denotă că aceștia au fost răpiți de colaboratorii unei instituții esențiale în stat, dar capturată politic și mafiotic, care a ajuns să fie condusă de un purtător de valize în aeroportul Chișinău, gata să execute orice comandă, indiferent de consecințe.

La data săvârșirii acestei crime nici un act juridic (legal sau ilegal) pe care s-ar fi bazat răpirea nu exista.

Aceste acte au fost desenate ulterior, după producerea crimei şi antedatate, fiind identice ca formă şi conținut, ca şi trase la indigo, pentru fiecare dintre jertfe. Chiar şi aşa, toți cei care au aplicat pentru obţinerea azilului politic, 5 la numar, au fost găsiți compatibili cu statutul solicitat și, totuși, condamnați cu dată anterioară și executați.

În condițiile unei justiții libere pe care cu sprijin popular neapărat o vom edifica, numele Botnari, Jizdan, Poalelungi, Popov vor figura în rechizitorii și sentințe penale emise în cele mai echitabile procese garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Dle Năstase, susțineți în multiple luări de atitudine că Plahotniuc este beneficiarul tuturor abuzurilor din Republica Moldova, că el este cel care, având de ani buni puterea absolută în stat, a sărăcit Moldova, a depopulat-o, a trasformat-o într-o spălătorie de bani murdari, a amanetat-o și chiar a scos-o la mezat. Nu poate altfel sau nu vrea?

Și una și alta. Pentru că urăște. Ne urăște. Acest criminal pe nume Plahotniuc, avându-l la cheremul său pe măscăriciul Dodon, ne îngenunchează, vinde en-gros și cu amănuntul viitorul țării și al generațiilor viitoare străinilor cu pofte imperiale și e de datoria noastră să-l oprim. Cu sprijinul popular obținut la alegeri, cu o mână de oameni cumsecade, integri şi profesionişti, cu dragoste de popor şi de ţară, am fi făcut din acest petec de pământ unul dintre cele mai sigure și prospere locuri din lume, cu legi drepte pentru toți, cu justiție corectă, cu democrație si economie funcționale, cu locuri de muncă bine platite și respect pentru cei ieșiți la pensie. Și am fi putut-o începe chiar de la Capitală. Dar nu am fost lăsați. Mandatul primarului ales în scrutinul local a fost invalidat fără nicio justificare pertinentă. Dar Plahotniuc simte foarte bine că lațul în jurul lui se strânge. De aici și disperarea sa. Iar noi trebuie să continuăm. Și mai uniți, și mai pragmatici, și mai determinați.

Președintele Partidului Popular European Joseph Daul, a spus după o întrevedere cu Dvs., la Bruxelles, că alegerile parlamentare din Republica Moldova, programate pentru 24 februarie 2019, ar putea fi nerecunoscute dacă nu se vor respecta standardele democratice internaționale. E posibil, practic vorbind, acest lucru?

Evident. Dl Daul este la curent cu situația din Republica Moldova și cunoaște foarte bine că lucrurile se îndreaptă aici de la rău la și mai rău. Domnia sa a spus răspicat și cuvintele sale au o greutate mare în instituțiile europene, că în cazul în care standardele internaţionale democratice ale unor alegeri libere, corecte şi transparente nu vor fi respectate, acest fapt ar putea duce la nerecunoașterea, respingerea valabilităţii rezultatelor alegerilor parlamentare. Jocul de-a partid pro-european al PD-lui s-a terminat, nimeni nu mai crede în bunele intenții ale lui Plahotniuc. Lucrurile aici trebuie să se schimbe și le vom schimba. În acest sens ne bucurăm de susținerea puternică a PPE, căci suntem din aceeași familie politică, care ne ajută să luptăm şi să facem totul ca Moldova să rămână pe calea modernizării și democratizării în beneficiul tuturor cetăţenilor săi, dornici de bunăstare la ei acasă.

Credeți că veți reuși să stopați dictatura despre care vorbiți? Vă întreb în contextul unui an electoral, care, se pare, ar putea să fie și decisiv în istoria contemporană a Republicii Moldova.

Când faci atât de mult rău unor oameni simpli, cinstiți și buni doar pentru a simți tu că ai puterea deplină, doar pentru a aduna în neștire bogăție din suferințele altora, trebuie, la un moment dat, să răspunzi pentru faptele tale, așa cum a ajuns să răspundă fiecare dictator, fără excepție. Și Plahotniuc știe că vă răspunde. Plahotniuc știe că nu va putea să se ascundă niciunde. Nu există un loc pe acest pământ în care Plahotniuc să nu fie găsit de Justiția liberă a poporului nostru. Plahotniuc știe că povestea lui se va termina foarte curând. Toate au un început și un sfârșit, iar povestea criminalului Plahotniuc se apropie de final. E de datoria noastră să-l oprim și-l vom opri! Și gașca sa de crimă organizată, care a capturat instituțiile statului, va fi și ea eliminată.

Acum oamenii au înțeles că viața fiecăruia dintre noi este în pericol. Trebuie să ne apărăm, trebuie să ne protejăm familiile și pe fiecare cetățean în parte de abuzurile curente și mai ales de cele urzite în aceste momente în laboratoare lor monstruoase. După crima comisă împotriva unor profesori pașnici, e clar că acești zbiri nu se vor opri până nu-i oprim noi, cetățenii deșteptați ai acestei țări. Nu vom permite grupării uzurpatoare să ne fure până și visele noastre, să ne distanțeze de valorile civilizației europene, să ne transforme într-un pașalâc sau într-o gubernie. Vom lupta fiind tot mai mulți și mai uniți!

Vă mulțumesc!

Sursa:jurnal.md