Platforma DA a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Zdeněk Krejčí

Imagine implicită

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Zdeněk Krejčí. La întâlnire au participat Inga Grigoriu, Vicepreședinta partidului și Chiril Moțpan, secretarulgeneral al formațiunii.

Andrei Năstase a mulțumit oaspetelui său pentru receptivitate și a menționat importanța asistenţei pentru dezvoltare oferită de către Republica Cehă Republicii Moldova prin intermediul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare, în cadrul căruia sunt implementate proiecte în diverse domenii: protecţia mediului; agricultură; dezvoltare socială etc.

Totodată, Andrei Năstase și-a exprimat doleanța de a accelera procesul de colaborare economică cu Republica Cehă: „Conform volumului schimburilor comerciale cu Republica Moldova, Republica Cehă se află pe locul 10 printre țările UE care întrețin relații economice cu statul nostru. Cred că se poate mult mai mult și atunci când Platforma DA va veni la putere, relațiile economice dintre țările noastre vor fi mai dinamice cu siguranță. Platforma DA reunește mai multe segmente sociale din Republica Moldova și cunoaștem foarte bine necesitățile diferitor sectoare, așa că, având experiența cehă în agricultură, viticultură, turism etc. vom încerca să identificăm mai multe oportunități de colaborare dintre statele noastre” – a spus Andrei Năstase.

Discuția s-a axat în principal pe situația socio-politică din Republica Moldova, oaspetele menționând că aceasta este destul de complicată din cauza imprevizibilității și a duplicității unor jocuri politice, în special într-un an electoral.

În ceea ce privește situația pre-electorală, Președintele Platformei DA a menționat că formațiunea sa optează pentru consolidarea opoziției pro-europene reale.

În cadrul discuției Președintele Platformei DA a vorbit și despre fariseismul legii anti-propagandă, despre jocurile binomului Plahotniuc-Dodon, despre înțelegerile ascunse ale acestora și împărțirea consensuală a funcțiilor în justiție, diplomație, etc., despre faptul că guvernarea actuală dispune de tot ce-i trebuie pentru a realiza reforme, dar nu o face pentru că asta ar însemna că tot ea va ajunge pe banca acuzaților și-și va pierde monopolurile și veniturile ilicite din economia tenebră.

Excelența Sa, domnul Zdeněk Krejčí, a reiterat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la inoportunitatea schimbării sistemului de vot, menționând că „sistemul mixt cu un singur tur atentează la reprezentativitatea aleșilor și deformează mult rezultatele scrutinului”.

În aceeași ordine de idei Inga Grigoriu a menționat discriminarea crasă a diasporei: unui milion de moldoveni plecați peste hotare li s-au atribuit doar trei mandate!

Chiril Moțpan a atras atenția asupra încălcării drepturilor omului în Republica Moldova prin persecuții pentru implicare politică: „Vorbim deja despre represalii ca pe timpurile de tristă faimă. Avem oameni cu dosare penale deschise doar pentru că au participat la proteste sau s-au alăturat Platformei DA”. Referitor la acest subiect, Excelența Sa a solicitat de la reprezentanții partidului mai multe informații despre persecuțiile membrilor și simpatizanților formațiunii.

Excelența Sa, domnul Zdeněk Krejčí, s-a arătat extrem de interesat de menținerea dialogului cu Platforma DA, în special într-o perioadă foarte importantă pentru politicul moldovenesc.

Pe final Andrei Năstase a concluzionat: „Dacă Uniunea Europeană nu va ține cont de condiționările impuse guvernării și îi va acorda suport financiar ignorându-le, vectorul european al țării mele ar putea fi compromis definitiv. Din aceste considerente, este necesar ca asistența UE să fie acordată doar în baza respectării unor condiționalități care sunt legate strict de progresele înregistrate în implementarea reformelor în interesul oamenilor. Doar prin asemenea abordare, ar fi încă posibil de a determina guvernarea să nu se limiteze doar la mimarea reformelor ci chiar să întreprindă anumite acțiuni care sunt necesare cetățenilor.”