Andrei Năstase, răspuns la oferta lui Candu: Îl invit să respecte Constituţia şi legile ţării; Agenda lui Plahotniuc şi Dodon e străină de cea a Platformei DA, consultată cu oamenii
Agenda comună a lui Plahotniuc şi Dodon este străină de cea a Platformei Demnitate şi Adevăr, care este consultată cu cetăţenii, iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, ar trebui să respecte Constituţia şi legislaţia, inclusiv cea cu privire la accesul la informaţii. Este răspunsul liderului Platformei DA, Andrei Năstase, la oferta expusă ieri de Candu privind delegarea unui reprezentant al opoziţiei care să aibă acces la informaţii guvernamentale.
„Am fost solicitat de mai multe media vizavi de declaraţiile belicoase ale lui Andrian Candu. Am cerut puţin timp pentru a mă documenta, în speranţa că măcar de această dată a venit cu ceva de substanţă. Nu a fost să fie. Am constatat a câta oară că portavocea lui Plahotniuc se manifestă nu ca un preşedinte de parlament, ci ca un celebru personaj de celebru banc”, a menţionat Andrei Năstase.
„Răspunsul nostru pentru Candu şi gruparea din care se trage a fost dat în anticipaţie atât în declaraţia emisă de Platforma Demnitate şi Adevăr cât şi în conferinţa de presă organizată. Agenda comună a lui Plahotniuc şi Dodon e străină de cea a Platformei DA, consultată cu oamenii. Invit presa să se convingă de acest lucru (mai jos), iar pe Candu îl invit sa renunţe la понятии şi показуха şi să respecte Constituţia şi legile ţării, inclusiv cea vizând accesul la informaţii. Zbuciumul, agonia, frica de puşcărie îi face tot mai previzibili şi ridicoli. Platforma DA e o entitate politică preocupată de interesele oamenilor, nu de tertipuri şi ofertele unei guvernări mafiote”, a adăugat liderul Platformei DA.
Precizăm că în ultimele zece luni, Platforma DA a înaintat guvernării peste 20 de iniţiative, cele mai importante dintre acestea fiind:
1. Reforma alternativă a sistemului de pensii, care ar asigura sustenabilitatea durabilă a sistemului şi ar garanta pensii, care acoperă minimul de existenţă.
2. Anularea legii, care impune contribuabilii să întoarcă îndoit miliardele furate tot de la ei, precum şi mecanismul de recuperare a banilor furaţi, inclusiv prin confiscarea extinsă a averilor.
3. Micşorarea justificată a tarifelor la energia electrică şi gaze naturale pentru consumatori.
4. Perfecţionarea sistemului electoral proporţional prin introducerea listelor deschise, oferirea cotelor speciale pentru tineret, femei, diaspora şi reprezentanţii regiunilor etc.
5. Combaterea corupţiei mari şi aplicarea mecanismelor lustraţiei şi de confiscare extinsă a averilor.
6. Îmbunătăţirea situaţiei în domeniul educaţiei.
7. Deofshorizarea şi detenebrizarea economiei prin stimularea businessului legal, odată cu sancţionarea dură a businessului obscur.
8. Descentralizarea în conformitate cu standardele europene.
9. Protejarea reală a producătorilor autohtoni fără alocarea suplimentară a banilor din bugetul de stat.
10. Sprijinirea autentică a businessului mic şi mijlociu într-un cadru de măsuri concrete.
11. Micşorarea TVA pentru toate produsele alimentare.
12. Susţinerea semnificativă şi reală a producătorilor agricoli.
Sursa:jurnal.md