Andrei Năstase s-a întâlnit la Strasbourg cu mai mulţi oficiali europeni: „Eforturile noastre s-au soldat cu o reuşită clară”
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a avut un şir de întâlniri cu oficiali europeni la Strasbourg între 3 şi 5 iulie, perioadă în care parlamentarii europeni au discutat despre acordarea asistenţei macro-financiare pentru Republica Moldova.
În cadrul acestor întrevederi, s-a discutat despre impactul pe termen lung al schimbării Codului Electoral, nevoia de solidaritate între familiile politice europene privind un viitor mai bun pentru Moldova şi stringenţa unor condiţionări tranşante ale acordului de asistenţă macro-financiară pentru Republica Moldova, în situaţia în care guvernarea de la Chişinău mimează reformele şi are o singură preocupare – cea de a se perpetua la putere prin schimbarea sistemului electoral proporţional în unul mixt.
„Eforturile comune ale Platformei Demnitate şi Adevăr, ale opoziţiei democratice şi ale societăţii civile s-au soldat cu o reuşită clară.Am fost avocatul ţării mele la Strasbourg. Împreună am obţinut o decizie bună a forurilor europene, condiţionată ca niciodată de realizarea unor lucruri esenţiale pentru oamenii din Moldova, confruntată cu mari nevoi de natură economică, socială, anticorupţie şi antisărăcie.Şi asta în pofida unor imense activităţi de lobby făcute de ambasadori, de Candu, Filip, Leancă, Plahotniuc şi firmele plătite de acesta din miliardele furate de la oameni pentru a se menţine la putere pe bani europeni, prin minciună şi fraudă, inclusiv prin modificare de sistem electoral, exact cum a procedat cândva Ianucovici în Ucraina”, a declarat Andrei Năstase.
în absenţa rezultatelor concrete, că susţinerea financiară va fi sistată. Asta înseamnă un singur lucru: dacă autorităţile de la Chişinău nu respectă cerinţele europenilor, inclusiv renunţarea la sistemul mixt, Moldova nu va primi bani doar din cauza lor”, susţine Andrei Năstase.
„În cadrul intâlnirii cu Renate Weber, eurodeputat ALDE, am discutat despre importanţa drepturilor politice într-o democraţie funcţională, printre care se numără independenţa justiţiei, alegeri corecte şi libertatea presei. Doamna Weber şi-a exprimat toată susţinerea pentru traseul pro-european al Moldovei, pentru care pluralismul politic şi reforma justiţiei sunt indispensabile”, comentează Andrei Năstase.
Preşedintele ALDE Johannes Cornelis Van Baalen i-a comunicat liderului Platformei DA că „pentru prima dată s-a insistat şi inclus criterii şi condiţionalităţi de asemenea natură. Noi (n.r. ALDE şi PPE) vom găsi o cale pentru a rezolva această problemă existentă în Republica Moldova.”
În timp ce media controlată de la Chişinău a manipulat declaraţiile europarlamentarilor din timpul dezbaterilor de luni, menţionăm că dl Sorin Moisă, raportor în Parlamentul European pe asistenţa de 100 mln. pentru Republica Moldova, declarase, de fapt, că „s-a vorbit foarte mult de puterea exagerată pe care ar avea-o oligarhii din Moldova. Pachetul de condiţionalităţi asociat cu această asistenţă macro-financiară are potenţial veridic de a limita o exercitare arbitrară a puterii în Republica Moldova”.
ALDE reiterează declaraţia comună a grupurilor de partide din Parlamentul European asupra necesităţii respectării tuturor condiţiilor, printre care recomăndarile Comisiei de la Veneţia, care este împotriva schimbarii sistemului electoral. „Noi credem într-o Moldovă democrată. ALDE si PPE sunt gata să sprijine în mod productiv această schimbare. Simpatizăm mult această ţară şi pe cei ce depun eforturi reale, nu mimate, de apropiere a Modovei de spaţiul european şi valorile acestuia”, adaugă dl Van Baalen.
Şi europarlamentarul Cristian Dan Preda şi-a reafirmat poziţia tranşantă vizavi de guvernarea de la Chişinău: „Mesajul politic al Parlamentului European către guvernanţii din Republica Moldova – Dodon şi Plahotniuc – este următorul: retrageţi proiectul de lege electorală şi întoarceţi-vă ochii spre cetăţeni! UE vrea să ajute Moldova, inclusiv financiar. Le cer guvernanţilor un lucru: nu zădărniciţi ce au făcut, prin efortul lor, oamenii simpli din Moldova.”