Andrei Năstase s-a întâlnit la Strasbourg cu mai mulţi oficiali europeni: „Eforturile noastre s-au soldat cu o reuşită clară”

Imagine postare

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a avut un şir de întâlniri cu oficiali europeni la Strasbourg între 3 şi 5 iulie, perioadă în care parlamentarii europeni au discutat despre acordarea asistenţei macro-financiare pentru Republica Moldova.

În cadrul acestor întrevederi, s-a discutat despre impactul pe termen lung al schimbării Codului Electoral, nevoia de solidaritate între familiile politice europene privind un viitor mai bun pentru Moldova şi stringenţa unor condiţionări tranşante ale acordului de asistenţă macro-financiară pentru Republica Moldova, în situaţia în care guvernarea de la Chişinău mimează reformele şi are o singură preocupare – cea de a se perpetua la putere prin schimbarea sistemului electoral proporţional în unul mixt.

Eforturile comune ale Platformei Demnitate şi Adevăr, ale opoziţiei democratice şi ale societăţii civile s-au soldat cu o reuşită clară.Am fost avocatul ţării mele la Strasbourg. Împreună am obţinut o decizie bună a forurilor europene, condiţionată ca niciodată de realizarea unor lucruri esenţiale pentru oamenii din Moldova, confruntată cu mari nevoi de natură economică, socială, anticorupţie şi antisărăcie.Şi asta în pofida unor imense activităţi de lobby făcute de ambasadori, de Candu, Filip, Leancă, Plahotniuc şi firmele plătite de acesta din miliardele furate de la oameni pentru a se menţine la putere pe bani europeni, prin minciună şi fraudă, inclusiv prin modificare de sistem electoral, exact cum a procedat cândva Ianucovici în Ucraina”, a declarat Andrei Năstase.

În cadrul întrevederii cu Pavel Telička, vicepreşedinte al Parlamentului European şi al grupului ALDE, acesta a subliniat că ALDE şi PPE se concentrează pe ţările învecinate, care au dificultăţi de dezvoltare şi a amintit cazul Cubei, în care au fost impuse condiţionalităţi stricte.
„Domnul Telička mi-a comunicat că susţine monitorizarea respectării Comisiei de la Veneţia şi că Parlamentul va monitoriza acest proces cu atenţie. Vicepreşedintele Parlamentului European m-a asigurat că obiectivele condiţionalităţii raportului dlui Moisă vor fi atinse, iar, în caz contrar şi

în absenţa rezultatelor concrete, că susţinerea financiară va fi sistată. Asta înseamnă un singur lucru: dacă autorităţile de la Chişinău nu respectă cerinţele europenilor, inclusiv renunţarea la sistemul mixt, Moldova nu va primi bani doar din cauza lor”, susţine Andrei Năstase.

Pavel Telička a declarat în timpul discuţiilor cu liderul Platformei DA că „în cazul în care banii ajung în buzunarele oligarhilor, Parlamentul European trebuie neapărat informat”. El a precizat că Republica Moldova va fi mai mult în vizorul european în viitor.

În cadrul intâlnirii cu Renate Weber, eurodeputat ALDE, am discutat despre importanţa drepturilor politice într-o democraţie funcţională, printre care se numără independenţa justiţiei, alegeri corecte şi libertatea presei. Doamna Weber şi-a exprimat toată susţinerea pentru traseul pro-european al Moldovei, pentru care pluralismul politic şi reforma justiţiei sunt indispensabile”, comentează Andrei Năstase.

Preşedintele ALDE Johannes Cornelis Van Baalen i-a comunicat liderului Platformei DA că „pentru prima dată s-a insistat şi inclus criterii şi condiţionalităţi de asemenea natură. Noi (n.r. ALDE şi PPE) vom găsi o cale pentru a rezolva această problemă existentă în Republica Moldova.”

În timp ce media controlată de la Chişinău a manipulat declaraţiile europarlamentarilor din timpul dezbaterilor de luni, menţionăm că dl Sorin Moisă, raportor în Parlamentul European pe asistenţa de 100 mln. pentru Republica Moldova, declarase, de fapt, că „s-a vorbit foarte mult de puterea exagerată pe care ar avea-o oligarhii din Moldova. Pachetul de condiţionalităţi asociat cu această asistenţă macro-financiară are potenţial veridic de a limita o exercitare arbitrară a puterii în Republica Moldova”.

În contextul manipulărilor mediatice de la Chişinău, atât dl Van Baalen, cât şi dl Petras Auštrevičius, vicepreşedinte ALDE şi raportor al Parlametului European pentru Moldova, îndeamnă combaterea propagandei vizavi de acest subiect şi faptul că ţine doar de partidele politice şi de mass-media din Moldova de a nu interpreta condiţionalităţile şi de a nu dezinforma populaţia. „Aceste condiţii trebuie şi vor fi monitorizate riguros înainte ca prima tranşă de asistenţă financiară să fie acordată”, subliniază dl Auštrevičius.

ALDE reiterează declaraţia comună a grupurilor de partide din Parlamentul European asupra necesităţii respectării tuturor condiţiilor, printre care recomăndarile Comisiei de la Veneţia, care este împotriva schimbarii sistemului electoral. „Noi credem într-o Moldovă democrată. ALDE si PPE sunt gata să sprijine în mod productiv această schimbare. Simpatizăm mult această ţară şi pe cei ce depun eforturi reale, nu mimate, de apropiere a Modovei de spaţiul european şi valorile acestuia, adaugă dl Van Baalen.

Şi europarlamentarul Cristian Dan Preda şi-a reafirmat poziţia tranşantă vizavi de guvernarea de la Chişinău: „Mesajul politic al Parlamentului European către guvernanţii din Republica Moldova – Dodon şi Plahotniuc – este următorul: retrageţi proiectul de lege electorală şi întoarceţi-vă ochii spre cetăţeni! UE vrea să ajute Moldova, inclusiv financiar. Le cer guvernanţilor un lucru: nu zădărniciţi ce au făcut, prin efortul lor, oamenii simpli din Moldova.”

Siegfried Mureşan, raportor din partea Comisiei pentru bugete a Parlamentului European pe avizul privind asistenţa de 100 mln acordată Republicii Moldova, a declarat, la rândul său, că „votul Parlamentului nu înseamnă că banii vor ajunge la Chişinău, nici vorbă. Înseamnă că s-a creat doar un cadru pentru ca asistenţa financiară să fie transferată dacă se îndeplinesc anumite condiţii. Eu vă asigur că niciun euro nu va ajunge în Republica Moldova dacă autorităţile insistă să susţină adoptarea unui proiect de lege care nu are nici avizul instituţiilor internaţionale şi nici nu întruneşte consens la nivel intern. Poziţia celor trei instituţii este foarte clară asupra acestui fapt. Dacă politicienii de la guvernare ignoră partenerii internaţionali, atunci acţionează împotriva intereselor cetăţenilor Republicii Moldova.”
Andrei Năstase a adus în atenţia europenilor şi doleanţele cetăţenilor moldoveni: în cadrul intrevederilor mele am vorbit şi despre fărădelegile comise de către regim împotriva cetăţenilor protestatari la ultimele acţiuni de protest, încălcarea drepturilor omului la asociere, liberă exprimare şi circulaţie. Despre persecuţiile politice ale jurnaliştilor, judecătorilor şi avocaţilor indezirabili, a primarilor şi chiar a asociaţiei apolitice a acestora, CALM.”
De asemenea, Andrei Năstase a prezentat oficialilor europeni proiectul Platformei DA de îmbunătăţire a actualului sistem electoral proporţional prin oferirea cetăţenilor a dreptului de a alege din liste deputatul favorit, cu implementarea votului prin corespondenţă, prin asigurarea unor priorităţi tinerilor, femeilor, reprezentanţilor demni ai regiunilor şi diasporei. Liderul opoziţiei de la Chişinău se arată mulţumit de susţinerea primită la Strasbourg pentru iniţiativele Platformei DA, aliniate cu interesele cetăţenilor:interlocutorii ne-au incurajat să promovăm acest sistemul electoral democratic, care asigură o mai bună reprezentativitate, dar şi un bun mecanism de curăţare a clasei politice moldoveneşti”.
La sfârşitul vizitei de lucru la Strasbourg, Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr a ţinut să precizeze că votul din 4 iulie înseamnă că parlamentarii europeni sunt de partea poporului Moldovei, că ţin cont de vocea puternică a opoziţiei, că protestele noastre au avut un rol important în a ne face auziţi de parteneri, şi că, de acum încolo, puterea nocturnă de la Chişinău va fi monitorizată şi urmărită cu lupa de către partenerii noştri de dezvoltare, cu care rămânem într-o strânsă legătură de colaborare”.
Sursa:jurnal.md