Andrei Năstase: „Scârţâie reforma în justiţie pentru că nu există voinţă politică”
Un interviu despre starea justiției din Republica Modova.
Nemulțumiți de situația politică din Moldova, mai mulți liderii de opinie au semnat un manifest prin care s-au angajat să fie porta-vocea societății. Ei au lansat platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Printre semnatarii Platformei sunt Oazu Nantoi, Igor Boţan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Mihai Manole, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Vasile Zgardan, Vasile Năstase, Dinu Plîngău și Andrei Năstase. Cu avocatul Andrei Năstase a discutat Valentina Ursu despre situația din justiție.
Andrei Năstase: „Partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, prin intermediul diplomaților, au pretenții pentru că ei au investit în reforme și în Republica Moldova zeci și sute de milioane care nu au dat rod. S-a văzut că dacă s-a investit, spre exemplu, în sistemul de distribuire aleatorie a dosarelor, acesta a fost fraudat. Deci, bani grei, zeci de milioane și s-a demonstrat că sistemul a fost erodat, fraudat.”
Europa Liberă: De ce scârţâie reforma în justiţie?
Andrei Năstase: „Scârţâie reforma în justiţie pentru că nu există voinţă politică. Politicienii, cei care au venit din business şi au făcut din politică tot business, nu au interesul să reformeze justiţia, nu au interesul să reformeze Procuratura.”
Europa Liberă: Reforma în justiţie trenează şi pentru faptul că nu a fost reformată Procuratura?
Andrei Năstase: „Categoric. Întâi de toate, fără o reformă reală a Procuraturii, este, practic, imposibil de vorbit despre reformă în general. Sigur că procesele trebuie să continue în paralel şi instanţele de judecată să fie reformate, să fie salarii decente.”
Europa Liberă: În Procuratură ce trebuie să se schimbe?
Andrei Năstase: „Trebuie, întâi de toate, să-i laşi frâie libere, procurorul trebuie să-l laşi, să nu te atingi de el. Procuratura trebuie să fie o instituţie nepartajabilă politic.”
Europa Liberă: Dar procurorul să fie o persoană cu autoritate.
Andrei Năstase: „Cu autoritate. Trebuie să fie o persoană integră, dacă vorbim acum de procurorul general, o persoană neaservită, o persoană care are toată libertatea să decidă. Actuala Lege a procuraturii şi Constituţia Republicii Moldova vorbeşte de o anumită procedură de numire în funcţie. Nu este cu nimic rea această procedură, nu e niciun fel de problemă.”
Europa Liberă: Că îl numeşte Legislativul?
Andrei Năstase: „Nu este absolut niciun fel de problemă. Chiar nu văd absolut nimic.”
Europa Liberă: Nu depinde de lege, dar de cine depinde?
Andrei Năstase: „În Republica Moldova nu decid partidele politice, decid nişte indivizi. Unul de pe poziţia de păpuşar şi câţiva de pe poziţia de ostateci, de păpuşi. Cine credeţi că deţine controlul asupra procurorului general şi a Procuraturii Generale în Republica Moldova astăzi? Cine credeţi? Credeţi că este independentă Procuratura?”
Europa Liberă: Cum scoţi aceste instituţii de sub control?
Andrei Năstase: „Este complicat. Aceşti indivizi, care au preluat puterea, sigur că patru ani de zile nu o vor mai da. Şi atunci, pe parcursul acestor patru ani de zile, va trebui ca această platformă civică, la care am ajuns împreună cu un grup de iniţiativă, trebuie să se lărgească, trebuie să solidarizeze oamenii şi asociaţiile.”
Europa Liberă: Şi chiar credeţi că această platformă poate face presiuni asupra clasei politice ca lucrurile să se schimbe în bine?
Andrei Năstase: „Da. Alte pârghii de cât a face presiuni, de a face expertize…”
Europa Liberă: Dumneavoastră trebuie să dialogaţi tot cu ei.
Andrei Năstase: „Vom dialoga şi cu ei, şi cu cei din societatea civilă, şi cu partidele extraparlamentare. În primul rând vom avea un dialog şi vom recurge la expertizele partenerilor noştri de dezvoltare din străinătate, să vină să ne demonstreze cum funcţionează modelul german, spre exemplu, în Procuratură sau cum funcţionează modelul danez. Şi nu trebuie acum de inventat roata. Avem modelul românesc, care funcţionează din plin. Legislaţia Republicii Moldova cu cea din România este aproape identică.”
Europa Liberă: Şi atunci lumea îşi mai pune întrebarea de ce ceea ce se întâmplă în justiţia din România nu se întâmplă şi în justiţia din Moldova?
Andrei Năstase: „Nu se întâmplă pentru că în România există voinţă politică, în Republica Moldova nu există. În România există un Iohannis, în Republica Moldova există un Timofti. În România cei care astăzi se află în Parlament nu sunt oameni care au spus: „Gata, de azi încolo dăm frâie libere justiţiei, dăm frâie libere Procuraturii, nu o controlăm, le-am dat salarii, le-am creat condiţii şi-i lăsăm să funcţioneze”. Aşa funcţionează în România. Dacă a ajuns fratele preşedintelui să fie adus pe banca acuzaţilor este un lucru mare, nu-i aşa? Deci, preşedintele României nu a intervenit în cazul fratelui său. Şi am spus, dacă nu va exista voinţă politică şi pe perioada acestor patru ani de zile presiunile făcute de societatea civilă, inclusiv prin platforma civică Demnitate şi Adevăr, dacă nu vor da roade aceste presiuni şi dacă către următorul scrutin electoral acest lucru nu se va întâmpla, vom recurge la proteste, vom recurge la toate mijloacele nonviolente, e adevărat. Pentru că noi suntem foarte-foarte conştienţi că această guvernare nu va ceda puterea, pentru că odată cedată puterea, următorul lucru care se va întâmpla, o putere integră, o putere normală, curată, care urmează să vină, primul lucru care îl va face va face ceea ce se întâmplă în România – va începe lupta cu marea corupţie. Nu mimată, dar o luptă reală cu marea corupţie. Trebuie să arate întâi de toate că dreptatea nu e la fundul mării, dar există dreptate, că există adevăr, demnitate.”
Europa Liberă: Aceasta înseamnă persoane trimise după gratii neapărat?
Andrei Năstase: „Inclusiv persoane trimise după gratii.”
Europa Liberă: Şi altceva?
Andrei Năstase: „Reforme. Reforme reale în toate domeniile, nu neapărat numai justiţia. Dacă începem cu justiţia sigur că este un proces foarte-foarte bun, pentru că de la justiţie începe totul şi drumul, şi medicina ş.a.m.d. Dacă vom avea o justiţie bună, corectă, vor veni investitorii şi vor veni în toate domeniile. Faptul că noi suntem pe locul 144 în lume, pe ultimul loc la nivelul justiţiei, sau injustiţie mai degrabă, asta face să nu avem nici investiţii, oamenii de valoare, de calitate pleacă de aici şi atunci ce rămâne? Sigur că va rămâne un gol. Acest gol nu mai poate continua. Iată de ce această platformă civică pe care a constituit-o acest grup de iniţiativă vine să cumuleze toate eforturile, toate energiile, să fie o sinergie între tot ce este bun, integru în această ţară şi, de ce nu?, să fim o alternativă actualei guvernări, să facem presiuni pentru actuala guvernare, să-i determinăm la minimele reforme, pentru că ei nu sunt în stare de reale reforme, de reforme radicale. Nu poţi mima astăzi. Dacă analizăm ceea ce a făcut această guvernare, vom vedea că la sfârşitul mandatului ei au o restanţă de 60% pe domenii clare din justiţie. Când, spre exemplu, în sistemul penal sau în justiţia penală, nimic nu s-a realizat la reforma procuraturii. Iarăşi e o restanţă gravă a actualei guvernări sau a fostei guvernări că în procesul de anticorupţie, acel pachet de legi, care, chipurile, a fost votat, dar deloc implementat, trenează. Deci, iată restanţele. Noi ne propunem să facem o radiografie clară a ceea ce se întâmplă, să venim cu propuneri, să venim cu soluţii. Acum încercăm să facem o voce comună, un glas comun. Dacă nu va fi auzit de cei din interior, vom apela la structurile europene să ne sprijine cu tot ce au, cu tot arsenalul, cu expertiză, cu ce pot ei, ca să încercăm să determinăm această clasă politică să se purifice, să-i determinăm la voinţă politică pentru reforme, pentru justiţie, pentru anticorupţie.”
Europa Liberă: Deci, Moldova cu reforme, Moldova fără corupţie, Moldova prosperă în cât timp?
Andrei Năstase: „Totul depinde de populaţia acestei ţări. Noi nu ne punem mari speranţe că această guvernare va da curs presiunilor noastre. Noi credem că am putea să solidarizăm masele aşa încât presiunea să fie nu a unui grup de iniţiativă, dar să fie a întregii societăţi. În funcţie de această presiune, de aceste realizări vom putea vorbi şi despre termene.”
Sursa: europalibera.org