Andrei Năstase şi Maia Sandu, după protestul din 17 septembrie: „În ciuda tuturor obstacolelor create de guvernarea hibridă, am reuşit să organizăm o manifestaţie paşnică”
În pofida eforturilor guvernării, ieri în capitală a fost organizat un protest paşnic şi civilizat, spun liderii opoziţiei antioligarhice, Andrei Năstase şi Maia Sandu, care au negat că în mulţime ar fi intrat un microbuz. Reprezentanţii opoziţiei spun că cu ajutorul mijlocului de transport a fost adus echipajul pentru sunet, maşina fiind evacuată fără niciun incident.
„În ciuda tuturor obstacolelor create de această guvernare hibridă, noi am reuşit să organizăm ieri un miting frumos, civilizat, paşnic. Grupul de iniţiativă care s-a ocupat de organizarea protestului de ieri a fost în permanenţă, pe parcursul a două săptămâni, urmărit de structurile statale, dar şi cele paramilitare ale lui Plahotniuc. Cel puţin patru seturi de boxe, aparataj de sonorizare au fost sechestrate înainte de organizarea acestui eveniment. Abia în noaptea de sâmbătă spre duminică am reuşit să găsim un set de aparataj care a fost folosit pe parcursul zile de ieri, împreună cu o maşină pe care a pus-o la dispoziţie unul dintre protestatari. Din păcate, poliţiştii nu au ştiut să reacţioneze cu demnitate şi atunci când am ajuns la televiziunea naţională au bruscat oamenii. S-a întâmplat aşa că două doamne au avut de suferit din cauza gazelor lacrimogene şi a fost nevoie să solicităm intervenţia ambulanţei”, a afirmat Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.
„La insistenţa poliţiştilor şi la bruscarea protestatarilor am intervenit şi am făcut un coridor astfel încât maşina cu boxe a fost evacuată de acolo. Nu s-a întâmplat absolut nimic grav. Dar după ce am plecat acasă am auzit că noi suntem cei mai mari terorişti din estul Europei. Aţi văzut probabil şi dumneavoastră, în presa controlată de Plahotniuc au apărut tot mai multe ştiri precum că un microbuz ar fi intrat în mulţime. Este un lucru fals. Acest lucru trebuie de văzut de fiecare cetăţean prin prisma surselor de informare curate, echidistante, nu prin prisma minciunilor şi linşajului mediatic care se produce la holdingul lui Plahotniuc”, a adăugat Andrei Năstase.
„În rezoluţia care a fost adoptată de către toţi cei prezenţi la protest am venit cu următoarele cerinţe: anularea sistemului electoral mixt, care a fost votat de PD şi PSRM în vară, în pofida recomandărilor partenerilor de dezvoltare şi în pofida protestelor organizate de societatea civilă. Al doilea subiect ţine de publicarea raportului Kroll II, care ştim că este gata şi, din anumite motive, guvernarea încercă să-l ascundă de noi. Noi vrem să-i ştim pe toţi cei care au participat la jaful secolului. Aşteptăm de la guvernare să sancţioneze toţi hoţii şi, respectiv, să nu pună pe umerii oamenilor această povară. Alt subiect al acestei rezoluţii ţine de cererea noastră către organizaţiile internaţionale să impună sancţiuni lui Plahontiuc, lui Dodon şi anturajelor acestora, care se fac vinovaţi de încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova. Un alt subiect importat ţine de monopolizarea presei şi transformarea postului de televiziune publică într-o televiziune autentică care să ofere nu doar poziţia guvernării. Oamenii trebuie să audă şi opoziţia”, a declarat Maia Sandu, liderul PAS.
Liderii opoziţiei antioligarhice au anunţat că în cazul în care conducerea postului de televiziune Moldova 1 nu va oferi timpi de antenă, duminică, la ora 12:00, va fi organizat un nou protest.
„Pentru că conducerea televiziunii naţionale nu a oferit un răspuns satisfăcător, noi am decis împreună cu toţi cei care au protestat să le oferim timp până vineri pentru a veni cu un răspuns. Dacă acest răspuns nu va veni sau dacă nu se va oferi opoziţie o oră pe săptămână, noi o să revenim şi o să protestăm duminică în faţa televiziunii naţionale, la 12:00”, a spus Maia Sandu.
„Protestele în republica Moldova nu se vor termina. Asta ei cred că dacă au aruncat în două domne cu spray lacrimogen sau o să arate la televizor că suntem violenţi, protestele se vor termina. Manifestaţiile nu se opresc aici, pentru că situaţia rămâne proastă. Oamenii suferă din cauza lipsei locurilor de muncă, pensiile sunt sub limita nivelului minim de existenţă”, a adăugat Andrei Năstase.
Totodată, opoziţia antioligarhică a venit cu un mesaj către guvernarea: „Mesajul nostru către guvernare este că respectul oamenilor nu se obţine prin teroare şi intimidări. Aceasta este o cale sigură spre sfârşit”, a spus Maia Sandu.
„Ştiţi ce este straniu în tot circul pe care îl face guvernarea? Este tupeul cu care Plahotniuc crede că oamenii din republica Moldova sunt nişte proşti. Iată cel mai grav lucru pe care eu îl trăiesc în ultima perioadă, trecând peste sărăcie, corupţie, peste tot. Iată această sfidare, această batjocură la adresa cetăţenilor nu o pot înţelege”, a mai menţionat liderul Platformei DA.
Vedeţi mai jos rezoluţia protestului din 17 septembrie:
Constatând că PD şi PSRM nu au ţinut cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, a instituţiilor Uniunii Europene şi au adoptat un sistem electoral mixt, care loveşte puternic în procesul democratic din Republica Moldova.
Având în vedere că binomul Plahotniuc- Dodon acţionează concertat împotriva intereselor Republicii Moldova, cetăţenilor ei, mimând un război geopolitic între cei doi, în acelaşi timp, adoptând printr-un vot comun acte legislative care au ca scop menţinerea PD şi PSRM la putere după alegerile din 2018, în pofida voinţei poporului.
1) Cerem Parlamentului abrogarea de urgenţă a Legii nr.154 din 20 iulie 2017 privind schimbarea sistemului electoral, ca fiind una nedemocratică şi adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia; revenirea la sistemul electoral proporţional şi adoptarea de urgenţă a amendamentelor de îmbunătăţire a acestuia conform recomandărilor Curţii Constituţionale şi a organizaţiilor internaţionale de profil.
2) Solicităm demonopolizarea pieţii mediatice şi depolitizarea instituţiei publice naţionale a audiovizualului „Teleradio-Moldova”, cu oferirea timpului de antenă opoziţiei extraparlamentare cu reală susţinere populară, cel puţin o dată în săptămână, în ore de maximă audienţă, în vederea expunerii propriei poziţii asupra situaţiei social-politice din ţară.
3) Cerem publicarea celui de-al doilea raport al companiei Kroll, anularea legii care impune cetăţenii să întoarcă miliardele furate tot de la ei, recuperarea acestora de la hoţi şi tragerea la răspundere penală a tuturor celor responsabili de furtul bancar.
4) Solicităm instituţiilor internaţionale abilitate aplicarea sancţiunilor individuale directe asupra cetăţenilor Plahotniuc Vladimir şi Dodon Igor şi anturajului acestora, ca principali responsabili pentru derapajele antidemocratice şi antieuropene ale guvernării şi pentru încercările instaurării dictaturii, în vederea interzicerii acestora de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, precum şi îngheţarea tuturor fondurilor şi resurselor economice care le aparţin sau controlate de aceşti doi indivizi pe teritoriul Uniunii Europene.
Chişinău, 17 septembrie 2017
Sursa:jurnal.md