Andrei Năstase: Târgul dintre Plahotniuc şi Dodon s-ar putea referi la fotoliul de procuror general
„Dodon a fost făcut preşedinte de Plahotniuc. Acum trebuie de văzut în schimbul la ce. Nu cumva în schimbul funcţiei de procuror general? Uitaţi-vă cum acestui individ populist acum câteva luni nu-i convenea legea cu privire la procuratură, acum deja îi convinge. Trebuie să urmărim dacă nu cumva târgul s-a produs iar la nivelul procurorului general, aşa cum s-a întâmplat anterior”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.
Şi discursurile controversate cu tentă geopolitică lansate de Dodon în ultimele zile sunt coordonate cu Plahotniuc, afirmă liderul mişcării protestatare.
„Retorica lui Dodon, care a cerut o anchetă privind transportul diasporei la alegeri, corespunde cu cea a lui Ghimpu şi Candu, iar asta înseamnă că ea corespunde cu cea a lui Plahotniuc. El are altfel de priorităţi şi nici persecuţiile în adresa celor de la Partidul Nostru nu-l interesează. Mă tem că şi aici este o concertare de retorică. În timp ce Plahotniuc persecută oamenii din partidul lui Usatîi, Dodon se ocupă de geopolitică şi de polarizarea societăţii. Nu mai vorbesc de problemele arzătoare ale cetăţenilor. Un preşedinte care se pretinde ales trebuie să ia atitudine pe problemele majore din societate”, a menţionat Andrei Năstase.
Precizăm că proiectul de modificare a Constituţiei, care stipulează numirea de către preşedintele ţării a procurorului general, este inclus astăzi pe agenda Parlamentului.
Potrivit legii, candidatul pentru funcţia de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor şi înaintat Preşedintelui. Şeful statului, la fel ca şi în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, preşedintele este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a procurorului general.
La funcţia de procuror general pretind şase candidaţi, printre care unii controversaţi. Este vorba despre actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncţii acestuia – Igor Serbinov şi Iurie Garaba, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, precum şi Ruslan Caşu de la Procuratura sectorului Ciocana.
Anterior, liderul PAS, Maia Sandu, a declarat că acest concurs este mimat în condiţiile în care numele persoanei alese este deja cunoscut, acesta fiind Eduard Harunjen.