Andrei Năstase: Vom reda o nouă şansă acestei ţări
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (PDA), Andrei Năstase, a vorbit despre întâlnirile cu cetăţenii din Diasporă, posibilitatea unor noi proteste de amploare, relaţia actuală între PDA, PAS şi PLDM, dacă mai rămâne actuală tema alegerilor parlamentare anticipate, ce planuri are PDA pentru viitorul apropiat, dar şi alte aspecte importante.
T.: Dle Năstase, ştim că aţi reluat întâlnirile cu cetăţenii din Diasporă. Ce v-a determinat să faceţi acest lucru?
A.N.: Diaspora, pentru noi, nu e ceva abstract, o statistică, colea, care vorbeşte de nişte oameni care au plecat de la baştină în căutarea unui loc de muncă. Ar fi nedrept şi simplist să gândim aşa. Diaspora, pentru noi, echivalează cu ţara. Aceste noţiuni se suprapun, sunt un tot întreg, sunt lucruri indivizibile.
Şi nu e vorba doar de faptul că ne referim la circa o treime din populaţia ţării şi jumătate din partea activă a ei sau că, datorită remitenţelor, adică muncii titanice a acestor oameni, există şi se menţine statul Republica Moldova.
E vorba, dacă vreţi, de o parte din sufletul nostru, din sufletul meu personal, care, în permanenţă, este împreună cu familia mea, aflată peste hotare, şi al acestui pământ, la care ţinem şi care ne consacră ca neam.
Tocmai din aceste motive vom fi mereu alături de grijile şi nevoile Diasporei, o vom ajuta şi-i vom cere ajutorul ori de câte ori va fi nevoie.
T.: Din observaţiile Dvs., ce crede Diaspora despre situaţia din Republica Moldova?
A.N.: Mă bucur foarte mult că, cetăţenii noştri nu rămân indiferenţi la ceea ce se întâmplă acasă, că sunt bine informaţi, că nu se lasă manipulaţi de proiecte populiste, aparent atrăgătoare, la care recurge regimul criminal Plahotniuc pentru a-şi salva pielea. A fost şi un răspuns prompt unor sondaje manipulatorii şi făcute la comandă precum că Diaspora susţine votul uninominal.
Nu pot să nu-mi manifest gratitudinea pentru modul în care a fost organizată reuniunea Diasporei de la Veneţia, reprezentativitatea acesteia, modul în care s-au desfăşurat dezbaterile, documentul final, adică Rezoluţia adoptată, prin care, practic, s-a dat vot de blam regimului Plahotniuc şi iniţiativelor sale păguboase şi nocive. Este de remarcat şi faptul că vorbim de un exerciţiu civic, fără implicarea factorului politic.
T.: În paralel, am observat că Dvs. şi colegii Dvs. au reluat vizitele în teritoriu, unde, permanent, vă întâlniţi cu cetăţenii? Ce probleme sunt invocate cel mai des de oameni?
A.N.: Vedeţi că şi în lipsa unor aşa-numite circumscripţii uninominale mi-am făcut un obicei de a merge la întâlniri cu oamenii din satele şi oraşele noastre, de a fi mereu cu mâna pe pulsul ţării. Cine-i împiedică pe actualii parlamentari, 70 dintre care sunt din teritoriu, să meargă la întâlniri cu electoratul, să se informeze din prima sursă despre grijile şi nevoile acestui popor?
În primul rând, oamenii vorbesc mai întâi şi-ntâi de toate de problemele fundamentale ale ţării – statul capturat, lipsa locurilor de muncă, corupţia insuportabilă şi sufocantă, familiile distruse în urma exodului masiv al populaţiei, migraţia tinerilor etc. Mulţi dintre ei spun că se gândesc, în primul rând, la copiii şi nepoţii lor, care nu vor avea loc în Republica Moldova şi vor pleca într-o zi peste mări şi ţări, dacă lucrurile nu se schimbă şi nu debarcăm regimul antipopular de la putere.
Dar, fireşte, problema cea mare a oamenilor este sărăcia. O sărăcie lucie, pe care o simţi în ochii oamenilor, fără ca ei să vorbească, neapărat, despre ea. Cetăţenii noştri au fost aduşi la limita genocidului social de regimul criminal, care-i fură la tarife, taxe, impozite, care le dă o pensie mizeră de 30-40 de dolari, care a ridicat preţurile şi le-a topit bănuţii acumulaţi pentru zile grele.
De foarte multe ori, în ultimul timp, sunt întrebat de oameni de ce tace Dodon, de ce nu-şi îndeplineşte promisiunile electorale, de ce „s-a dat” cu Plahotniuc. E un semnal că lumea noastră nu se lasă păcălită, se informează şi vrea ca politicienii să se ţină de cuvânt.
T.: Aţi anunţat anterior despre posibilitatea unor noi proteste de amploare. Aţi putea deschide parantezele?
A.N.: Protestul, aşa cum am declarat în repetate rânduri, este arma cea mai de temut pe care o deţine mişcarea anti-oligarhică. Prin proteste bine organizate am determinat publicarea raportului KROLL, am oprit jaful a încă 7 miliarde de lei, sprijiniţi şi de partenerii externi, am contracarat adoptarea legii de legalizare a miliardelor furate. Protestul este ceea de ce se teme până la agonie regimul. Dar trebuie să regândim strategia protestelor, astfel încât acestea să fie cât mai eficiente. Să ţinem cont de politica acestei guvernări, care urmăreşte conservarea sărăciei în ţară şi, prin metodele unui regim autoritar, bagă frica în oameni.
Cu alte cuvinte, să ne amintim, în permanenţă, că un protest sincer înseamnă nişte cheltuieli pentru participanţi. Un bilet tur-retur din raioanele de nord ajunge la 100-130 de lei. Nu este puţin pentru o populaţie pauperizată şi jecmănită. Plus, guvernanţii, prin intermediul tuturor organelor de stat, aservite lui Plahotniuc, duc în teritoriu o politică de intimidare a oamenilor, care nu vor să trăiască într-un stat mafiot. Să nu uităm nici de abuzurile guvernării în raport cu protestul din 24 aprilie 2016, când regimul aproape deschis a blocat circulaţia transportului public în jumătate de ţară, încălcând concomitent două drepturi fundamentale ale oamenilor – dreptul la libera circulaţie şi dreptul la întruniri.
Pe de altă parte, ştim că Plahotniuc şi ciracii săi se ascund după perdele şi aşteaptă când oamenii vor pleca acasă, pentru ca ei, hoţii, să se simtă în confort şi siguranţă. Aşadar, pentru următorul protest este necesar să facem tot posibilul pentru a mobiliza întreagă societate.
T.: Mai rămâne în vigoare ideea unui front comun împotriva guvernării al diferitelor forţe politice, indiferent de poziţionarea lor pe eşichierul politic?
A.N.: Cum să nu! Parţial deja am răspuns la aceasta întrebare. În spatele acestor cuvinte, chiar dacă le numiţi forţe politice, sunt cetăţenii noştri care suferă la fel, indiferent dacă se află în stânga sau în dreapta eşichierului, indiferent ce limbă vorbesc sau la ce biserică merg.
După un pătrar de veac de confruntări geopolitice, de separare după lucruri şi noţiuni efemere, este imperios necesar să conştientizăm că, în timp ce oamenii acestei ţări erau împărţiţi cu sau voia lor în două sau mai multe tabere antagoniste, arhitecţii geostrategici ne-au jefuit şi adus la sapă de lemn.
Urmăriţi cu atenţie cum şi azi tandemul Plahotniuc – Dodon mizează, în permanenţă, pe o sterilă confruntare geopolitică, în dosul căreia fură şi fură. Ce urmăresc? Împărţirea între ei a ţării şi transformarea acesteia într-o zonă gri a corupţiei şi contrabandei şi o imensă spălătorie de creieri şi de bani iliciţi.
Sarcina lor principală este distrugerea cu orice preţ a partidelor de reală opoziţie, anti-sistem, cu persoane care niciodată nu au participat la guvernare, nu sunt vulnerabile şi încearcă să unească societatea în vederea soluţionării problemelor reale – sărăcia, lipsa locurilor de muncă, corupţia, exodul masiv al populaţiei.
Aceste specimene provenite din acelaşi sistem se tem ca de moarte de Platforma DA, un partid anti-oligarhic şi anti-sistem, care a reuşit să consolideze societatea deşteptată în cadrul multiplelor acţiuni civice şi politice, la proteste paşnice, civilizate, în alegerile prezidenţiale.
Iată de ce, timp de doi ani, suntem atât de dur atacaţi, intimidaţi şi linşaţi mediatic de sculele coordonatorului mafiei din Moldova, conştient de faptul că formaţiunea noastră niciodată nu va face cu el nici un compromis, cu excepţia alegerii penitenciarului în care îşi va ispăşi pedepsele – acesta va corespunde în mod obligatoriu rigorilor general umane.
Totodată, Dodon, în înţelegere şi cu sprijinul direct al lui Plahotniuc, face acelaşi lucru cu un alt partid şi liderul acestuia, care recent l-au susţinut în cadrul campaniei electorale. Iar în alegeri vine rândul şi altor partide să fie lovite de tandem. Că Dodon a luptat pentru funcţia de Preşedinte nu în scopul demontării regimului criminal, ci pentru participarea la guvernare în comun cu Plahotniuc a unui stat capturat şi jefuirea în continuare a poporului Moldovei, nu încape îndoială.
Dar ce facem noi, societate civilă, partide politice, parteneri de dezvoltare? E timpul să scăpăm de amândoi. Şi vom scăpa doar unindu-ne forţele. Să începem cu cele intelectuale!
T.: Cum aţi caracteriza relaţia actuală între PDA, PAS şi PLDM?
A.N.: Este o relaţie constructivă, bazată pe interes naţional. Înţelegem foarte clar că avem, în fond, acelaşi obiectiv politic – scoaterea statului din captivitate, reîntoarcerea Moldovei pe orbita democraţiei şi a statului de drept. Evident, fiecare formaţiune îşi are propriile modalităţi de realizare a acestui obiectiv.
T.: Dacă ar fi să mai participaţi o dată la scrutinul prezidenţial v-aţi mai retrage candidatura aşa cum aţi procedat în toamna anului trecut?
A.N.:E o întrebare pe care şi-o pune foarte multă lume. Scrutinul prezidenţial din 2016 este unul irepetabil. Retragerea din cursă a fost dictată de circumstanţele de atunci, de neretragerea altui candidat de pe aceeaşi parte a eşichierului politic, cu care ne aflam pe poziţii egale în cadrul marjei de eroare a sondajelor.
Chiar şi aşa, am muncit extrem de mult în interesul oamenilor, pentru binele comun, pentru schimbare, deşi nu candidam personal. Şi nu regret. Doar aşa am obţinut minimumul necesar pentru partida democratică. Am deconspirat un tandem monstruos Plahotniuc-Dodon înainte de parlamentare. Am redat oamenilor încrederea că prin implicare şi dăruire se poate, că nimic nu e pierdut.
Şi sunt sigur că va veni şi ziua în care, pe baza încrederii reciproce a cetăţenilor şi a Platformei DA, ca cel mai puternic partid de opoziţie, voi candida şi obţine mandatul popular pentru edificarea statului de drept, a unei ţări prospere pentru toţi cetăţenii săi, obiective ce nu mai suportă amânare.
T.: E posibilă o fuziune sau participare în bloc a PDA, PAS şi PLDM la următoarele alegeri parlamentare?
A.N.: Este o diferenţă semnificativă între alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare. Actualmente, Platforma DA este la etapa consolidării structurilor teritoriale. După cum cunosc, procese similare decurg şi la colegii noştri de la PAS. În continuare urmează să facem o analiză profesionistă şi o expertiză independentă a modului în care trebuie să procedăm pentru a obţine cel mai bun scor electoral şi a prelua puterea pentru a face ordine în ţară, aşa cum am fost mandataţi de Marea Adunare Naţională şi cetăţenii deşteptaţi ai ţării.
T.: Mai rămâne actuală tema alegerilor parlamentare anticipate? Dacă da, cum ar putea fi declanşate acestea?
A.N.: Alegerile anticipate au fost şi rămân una din priorităţile noastre. Dar, cu părere de rău, acest lucru mai puţin depinde de noi. Suntem la sfârşitul lunii martie, urmează, în curând, lunile de vacanţă, pe care le exploatează cu zel, pe banii contribuabililor, an de an, parlamentarii şi reprezentanţii de soi ai regimului. Ţinând cont de faptul că partidul coordonatorului are puţine şanse să acceadă în Parlament, fiind una dintre cele mai detestate formaţiuni politice în toate sondajele de opinie, Plahotniuc nu poate admite alegeri anticipate, mai ales în condiţiile actualului sistem electoral. De aici şi marasmul legat de votul uninominal la care ne-am referit mai sus. Nici de la Preşedintele Dodon nu vedem multă diligenţă în ceea ce priveşte dizolvarea Parlamentului. Propunerile lui privind modificarea Constituţiei în vederea extinderii prerogativelor şefului statului în ceea ce ţine de dizolvarea Legislativului sunt absolut utopice şi agramate sub aspect juridic.
Dar, indiferent dacă vom avea anticipate sau alegeri parlamentare în termen, este important să ne pregătim exemplar şi să propunem ţării şi electoratului o alternativă competentă, integră, în baza unui exerciţiu democratic transparent.
T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?
A.N.: Nu putem vorbi de evoluţii. Clasa politică moldovenească este atât de compromisă, atât de coruptă, încât doar o lustraţie extinsă ar mai putea rezolva lucrurile. Şi aceasta poate să se întâmple cu siguranţă după alegerile parlamentare, atunci când opoziţia democratică va câştiga alegerile şi va reda o nouă şansă acestui stat, acestei ţări.
T.: Ce planuri are PDA pentru viitorul apropiat?
A.N.: Guvernările perindate din 2009 încoace au profanat ideea de integrare europeană, transformând-o într-un paravan pentru hoţii, delapidări, epurări politice şi reglări de conturi.
Pentru Platforma Demnitate şi Adevăr, pentru cetăţenii Moldovei, un scop în sine este edificarea unui stat de drept, cu justiţie şi economie funcţională, cu locuri de munca bine plătite, cu venituri suficiente pentru tineret şi pensionari, cu siguranţă personală etc., iar asocierea şi integrarea nu-s decât instrumentele necesare pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor şi modernizarea Moldovei.
În acest sens, prioritatea zero a Platformei DA e combaterea corupţiei, sancţionarea corupţilor şi hoţiilor de toate nivelurile, lustraţia şi confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit de către judecători, procurori, miniştri şi deputaţi etc., recuperarea miliardelor furate.
Prin măsurile noastre de deoffshorizare, demonopolizare şi combatere a economiei tenebre, prin descentralizare şi debirocratizare a economiei, prin micşorarea impozitelor şi susţinerea maximală a producătorilor autohtoni, vom realiza deschiderea reală a cel puţin 100 mii de locuri de muncă, cu dublarea salariului mediu şi creşterea pensiei tuturor peste actualul minimum de existenţă.
În acest context, avem foarte multe lucruri de făcut, în special după ce Congresul II extraordinar al Platformei Demnitate şi Adevăr a identificat şi aprobat principalele direcţii de activitate – construcţia de partid, promovarea pe înţelesul oamenilor a programului partidului, care conţine toate reformele necesare pentru ţara noastră, organizarea unor acţiuni eficiente de contracarare a derapajului antidemocratic al actualului regim, inclusiv prin desfăşurarea unor manifestaţii populare de protest. Ne vom preocupa de protecţia tuturor oamenilor nevinovaţi, care au participat la proteste şi sunt la ora actuală hărţuiţi şi intimidaţi de lichelele regimului autoritar. Vom depune eforturi pe toate planurile pentru a urgenta anchetele internaţionale, ce vizează jaful miliardului, vom deconspira în continuare trucurile şi jocurile dezgustătoare urzite de Păpuşar şi Dodon.
Conştientizăm că prăpastia în care a fost aruncată ţara de către regimul Plahotniuc se adânceşte pe zi ce trece, de aceea vom face tot posibilul pentru a demasca şi bloca tentativele acestuia de a scăpa de judecata poporului. Îi vom asigura lui Plahotniuc cel mai echitabil şi transparent proces judiciar, pe baza căruia îi vor fi confiscate toate averile ilicit dobândite.