Andrei și Valentin Baștovoi au fost ”achitați” de avocații români

Imagine implicită

Andrei Bastovoibastovoi_2_45925400„Organele judiciare de la Chişinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri în lipsa unor probe clare” – sînt concluziile avocaților români Dinu Mihail și Luminița Cristea care au aefectuat o expertiză a cazului Baștovoi la cererea familiei. Potrivit experților de peste Prut, majistrații moldoveni nu au permis să fie prezentate probe ce ar fi venit în apărarea lui Baștovoi și le-au administrat numai pe cele ale acuzării.
„Rezultatele expertizei specialiștilor români confirmă o dată în plus faptul că dosarul „Bastovoi” este unul fabricat la comandă, a menționat avocatul familiei Baștovoi, Roman Zadoinov.
În cadrul dezbaterilor la acest subiect care au constituit tema emisiunii ”Ora expertizei” de la Jurnal Tv, jurnalistul Vasile Năstase a declarat că ministrul Oleg Efrim ar trebui să-și dea demisia din tamada:
„Probabil că ministrul Justiției Oleg Efrim ar trebui să-și dea demisia din rolul de tamada, că el umblă pe la nunți de judecători din ăștia compromiși și nu-și face meseria de ministru. El a promis în repetate rânduri că va iniția proceduri disciplinare împotriva judecătorilor raider, dar nu am văzut să facă acest lucru. Mă gândesc la fraza rostită de procurorul Gurin care a zis: „În Moldova justiția se face la televizor” și am impresia că această realitate a rămas neschimabtă în Republica Moldova. Și poate că ar fi bine ca cineva să facă o emisiune întitulată „Justiția la televizor” pentru că în RM actul justiției este compromis. Oare noi nu avem juriști și avocați care să constate ceea ce a costatat baroul București? Dar este bine că oamenii s-au adresat acolo. Pentru că noi avem juriști foarte buni, noi avem avocați foarte buni, Dl Zadoinov, de exemplu, este un avocat de marcă, dar fiindcă ei nu sunt crezuți de judecătorii corupți, rudele persoanelor acuzate sunt nevoite să meargă în alte țări după ajutor…
Această condamnare ilegală a deputatului Independenței Andrei Baștovoi a fost făcută acum un an, iar el stă închis. Pentru ce stă el închis? De ce stă închis acest om? De ce, după ce a fost pronunțată sentința respectivă, de ce într-o jumătate de lună, într-o lună maximum nu a fost judecat cazul la Curtea de Alel? De ce în cazul lui Plahotniuc cu Victoriabanc, când s-a adresat la aceeași judecată trist famată de la Buiucani, în jumătate de oră i-a scos decizia? Și acolo e vorba de un caz civil, e vorba de împărțirea vagonului cu bani. Iar aici este vorba de soarta unui om, și nu a unui om simplu, ci e vorba de un semnatar al Declarației de Independență.
Se vede că acest dosar este unul politic, este cusut cu ață albă, se vede că oligarhul acesta se răzbună pentru anumite lucruri pe care noi nu le cunoaștem, care sunt în subteran, dar le vom afla în sfârșit. Este bine că a apărut această expertiză de la București, este bine că avocații merg înainte, este bine că avocații s-au adresat la CEDO, pentru că, de fapt, CEDO a ajuns pentru noi, pentru cetățenii Republicii Modova a patra treaptă în justiie. Noi nu mai concepem CEDO ca o instanță de protecție a drepturilor omului, noi mergem acolo pentru că, de fapt în Republica Moldova nu este justiție și mergem acolo ca să ni se facă justiție”.
Ex-vice-premierul Valentin Dolganiuc: Oleg Efrim este parte la aceste crime, lui nu-i pasă de oameni, el nu are nimic uman, nimic moral
„Atunci când a apărut în presă ca Andrei Baștovoi este arestat, va fi judecat i se incriminează organizarea unei crime, unui omor, delapidări de fonduri, furt în proporții deosebit de mari de la Stati, mi-a atras atenția acest lucru și am stat și m-am gândit; fiindcă eu, împreună cu Vasile Năstase îl cunoaștem pe Andrei din 1988-1989. Andrei Baștovoi nu este un om ordinar. Dacă e să vorbim de circumstanțe atenunate care nu au fost luate în calcul de justiția din Republica Moldova, ele sunt probate și cântăresc greu într-un proces, dacă acesta arfi echidistant. Eu nu vreau să fiu aici justițiar și nu vreau să fiu moralist. Eu vreau să analizez lucrurile sincer și să vedem faptele care au avut loc pînă acum. Este pur și simplu o bătae de joc față de Andrei Baștovoi.
Și această bătaie de joc… noi vorbim de unii oligarhi sau unii bandiți contrabandiști, raideri, cum ar fi Plahotniuc, Filat scoși în prim plan, dar uităm de alții care stau în spate cum ar fi Stati, care face același lucru, de fapt, pe altă arte. Ei, toți împreună au acaparat practic justiția și instituțiile statului. Justiția și instituțiile statului din Republica Moldova sunt acaparate de bandiți. O spun acest lucru pornind de la partidele politice, pornind de la guvernare – Parlament și terminând cu această instituție care se numește justiția din Republica Moldova. Noi nu avem justiție în Republica Moldova. Dosarele care sunt pierdute de Republica Moldova la CEDO nu au la bază neștiința, nu au la bază incompetența judecătorilor: ele au la bază reavoința, au la bază condamnarea unor oameni incomozi care spun adevăruri.
Nu vreau să-l apăr pe Andrei Baștovoi, eu vreau ca cei care îi incriminează anumite lucruri să vină în instanță, să vină cu probe. Să ia în calcul și probele apărării, nu numai cele ale acuzării, să ia în calcul faptul că Andrei Baștovoi este un om deosebit. Andrei Baștovoi nu este un criminal în serie, el nu are în spate crime, ani grei de pușcărie ș.a.m.d. Este o crimă împotriva lui Andrei Baștovoi faptul că-și bat joc de el ținându-l în penitenciarul nr. 13 de atâta timp …și atunci când se invocă că, uite, nu am reușit să traducem din limba română în limba rusă dosarul din prima instantă!? Oare pentru noi, nu este limpede ce se întâmplă?
Prin ce se deosebește justiția noastră de justiția sovietică din Uniunea Sovietică, de justiția comunistă, atunci când omul trebuia să fie făcut un „nimeni”, un „nimic”? Noi te-am închis și noi vom declara că tu ești un „nimeni” un „nimic”. Aceasta este bătaie de joc față de Andrei Baștovoi astăzi. Atâta timp să treacă și acest dosar să stea la Curtea de Apel și să nu se dea un verdict? Nu poate să dea nimeni cazul la CEDO atâta timp cât nu au fost epuizate toate instanțele judiciare din Republica Moldova. Or, în Republica Moldova nu există nici o normă, dar absolut nici o normă care să stipuleze cât timp poate dura un proces judiciar.
M-ați întrebat despre acest Oleg Efrim, acest ministru care este parte componentă a criminalilor, este părtaș la aceste crime și lui nu-i pasă de oameni, nu are nimic uman, nimic moral pentru a apăra cetățenii Republicii Moldova, indiferent cine sunt ei: foști deputați și semnatari ai Declarației de Independență sau simpli țărani care sunt arestați și duși la casa de nebuni să fie verificați, controlați, dacă nu sunt nebuni. Mă refer și la cazul cu omul supărat pe ministra Buliga…
Astăzi, 23 octombrie, este fixată încă o ședință de judecată pe cazul Baștovoi la Curtea de Apel Chișinău la care, după cum se vede, iarăși nu se va hotărî nimic. Întîmplător sau nu, tot astăzi este și ziua de naștere a lui Valentin Baștovoi. Cu această ocazie prietenii tînărului închis din porunca oligarhului Anatol Stati îl vor felicita într-un mod original în fața Curții de Apel.
Sursa: barikada.md