big-seful-sectiei-evidenta-a-transportului-din-ungheni-retinut-pentru-coruptieIlie Preda a fondat în România întreprinderea Adeona, care în prezent este pe primul loc pe piața excursiilor la munte pentru copii. Ideea acestei afaceri a venit din pasiunea pentru excursiile montane.

Inițial a dorit să devină profesor de matematică, dar s-a răzgândit în ultimul moment și a terminat facultatea de automatizări și calculatoare.

„M-am trezit că sunt inginer-programator și că nu am nici o legătură cu subiectul. Din orgoliu m-am angajat agent de vânzări, pentru a nu cere bani de la părinții mei. După un timp am abandonat și acest serviciu, pentru a-mi urma pasiunea. De mic îmi plăcea să merg pe munte, să fac trasee, să cânt cu chitara. În vara anului 2000 am creat o firmă ca să duc copii pe munte. Era o nebunie curată. În prima vacanță de vară am avut un singur grup de șase copii, cu o profesoară și o mamă. La început nu aveam bani să îmi plătesc chiria, îmi era foame la propriu și trebuia să calculez foarte bine ce mănânc, dar am refuzat să dau înapoi. Aveam o determinare dusă până la pragul nebuniei.

De atunci au trecut 16 ani, iar acum la Adeona sunt șase directori la locațiile noastre, iar în acest an ne-au trecut pragul peste cinci mii de copii. Suntem pe o nișă destul de îngustă, unde nu se bagă prea mulți, fiindcă e vorba de copii. În acest business noi facem tot: producem mâncare, oferim cazare, programe turistice, etc”, ne spune fondatorul întreprinderii Adeona.

El remarcă faptul că „nu am avut un plan de dezvoltare a acestei afaceri și a fost una din cele mai mari greșeli. Dacă doriți să faceți astăzi un business serios trebuie să aveți un plan de afaceri, să conceptualizați ceea ce doriți să înfăptuiți, pentru a vă mări doar șansele de a duce acel business până la un anumit nivel. Aș aduce o frază de-al lui Mike Tyson „Toată lumea are un plan până primește primul pumn în cap”, după aceasta lucrurile se mai schimbă. Eu am rezistat, iar acum pe mine mă invidiază toți, fiindcă am reușit să scot bani din faptul că umblu prin munți”, spune ironic Ilie Preda.

Cu trei ani în urmă directorul de la Adeona a încercat să vină cu acest tip de afacere în Republica Moldova. „La voi în Moldova nu are rost să vorbim de corupție, eu am dorit să deschid un sit Adeona în Moldova, la Chișinău. Am găsit pe cineva care să mă ajute. Omul e avocat, avea o firmă și a venit până la Cluj unde am semnat un contract. El dorea foarte mult ca să deschidă această piață în R. Moldova și să fie singurul. I-am livrat toate materialele necesare, după două luni mi-a zis că nu poate, fiindcă este necesar un aviz de la directorul școlii, care a cerut câte 20 de euro de la fiecare copil. Nu știu când, dar voi mai face o încercare de a intra pe această piață, poate se mai schimbă lucrurile”, a declarat întreprinzătorul român.

El vrea ca rețeaua Adeona să nu fie doar în România, astfel că se încearcă extinderea și pe alte pieți precum cea din Bulgaria.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei vizite de studiu la Cluj a finaliștilor inițiativei „Eu – Moldova. Calea spre succes”, în perioada 1-4 noiembrie 2015, organizată de Agenţia de relaţii publice şi comunicare strategică BDR Associates pentru Delegația Uniunii Europene în R. Moldova.

Sursa:agora.md

(153 accesari)