„Anularea scrutinului de la Chișinău este singurul caz cunoscut de ODIHR de invalidare a alegerilor în baza: apelului la ieșirea la vot în ziua alegerlor (dar nici chiar în baza agitației deschise tot nu au fost rezultate invalidate); a unei acțiuni/declarații individuale a candidatului (vs. acțiuni masive de fraudare a alegerilor)”, a declarat Andrei Popov.
Și asta în condițiile în care, potrivit expertului, în cei 27 de ani de activitate, ODIHR a monitorizat mii de alegeri în statele membre OSCE, mai exact 57 la număr – de la SUA/Canada și toate statele UE, până la toate statele din Balcani, spatiul post-sovietic, inclusiv Asia Centrala și chiar Mongolia.
„Mii de scrutine monitorizate. Nici în cele mai autoritare regimuri nu au îndraznit să recurgă la asemenea procedee. Tovarăși guvernanți și foști colegi-lideri ai PD, vă rog să încetați să ne insultați pe toți cu poveștile că a fost strict o decizie jurididică luată de un proaspăt judecator doar în baza intimii sale convingeri”, a mai spus preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice.