Anularea vizelor pentru RM: „În Consiliul JAI s-ar putea pune piedici”

Imagine postare

start_1164860Votul Parlamentului European privind anularea vizelor pentru Republica Moldova s-a datorat în mare parte evenimentelor din Ucraina. Ce este mai greu urmează, însă, în martie, în Consiliul Justiției și Afaceri Interne (JAI), unde anumite țări s-ar punea opune liberalizării regimului de vize pentru moldoveni.

Declarațiile au făcute de experți și lideri de opinie în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„Ca să deschidem șampania trebuie să așteptăm Consiliul JAI, unde vor veni miniștrii de Interne din statele UE. De obicei, la aceste tipuri de consilii, decizia politică este mult mai complicată, pentru că guvernele naționale se gândesc la alegerile europarlamentare și la situația internă. Așa se întâmplă în cazul României când aspectul tehnic a fost îndeplinit, dar din punct de vedere politic apar probleme. Acest tip de blocaj, dacă ar fi fost să se petreacă, nu s-ar fi întâmplat la nivel de Parlament European. Nu este nicio surpriză că s-a votat cum s-a votat. De fapt, marea trecere pentru Moldova ar fi la Consiliul JAI, unde anumite state ar putea să pună piedici”, a declarat sociologul Dan Dungaciu, în cadrul unei intervenții telefonice.

„Regimul liberalizat de vize și deschiderea UE de a semna cât mai repede Acordul de Asociere cu Moldova este nimic altceva decât un răspuns la tensionarea situației din Ucraina. Cu cât mai mult situația se va împotmoli în Crimeea, cu atât mai puțină atenție Rusia va fi capabilă să atragă Republicii Moldova. Desigur există și riscuri enorme, dar această fereastră rămâne deschisă pentru Moldova”, a menționat analistul politic, Anatol Țăranu.

„Acest sindrom ucrainean a grăbit un proces care nu părea să decurgă atât de repede. După evenimentele din Ucraina vedem că Uniunea Europeană întreprinde pași rapizi. Este o schimbare a relației UE cu aceste țări. Lecțiile ucrainene legate de tergiversarea procesului de liberalizare a vizelor și a statutului de țară asociată au fost învățate. Îngreunarea accesului pe piața muncii din Rusia, care se așteaptă, a fost contrabalansată cu această opțiune”, a accentuat și istoricul Octavian Țîcu.

„În contextul actual, Moldova este extrem de avantajată, UE încercând să compenseze. Este partea pozitivă pentru Moldova a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Fațeta negativă în contextul geostrategic este prezența Rusiei în acest spațiu, care e de neclintit. Nu erau multe speranțe ca trupele rusești trebuie să plece din Moldova nici înainte. În actualul context, Republica Moldova trebuie să-și regândească parcursul european, ținând seama că presiunile pentru plecarea trupelor rusești se vor dovedi inutile. Acesta este dezavantajul crizei prin care regiunea trece”, a mai spus Dan Dungaciu.

Amintim, că ieri, Parlamentul European a votat eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, urmând ca aceştia să poată călători liber în Spaţiul Schengen, în scopuri turistice, după prima jumătate a lunii mai.

După votul de ieri, va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

sursa: jurnal.md