bastovoi-memo-1-1024x680Svetlana Baștovoi, soția omului de afaceri Andrei Baștovoi, a depus astăzi un memoriu adresat premierului Iurie Leancă. Scrisoare face apel la Iurie Leancă nu numai din postura sa de șef al Cabinetului, dar mai ales la omul Iurie Leancă, cel care a stat la masă, deseori, alături de Andrei Baștovoi, acasă la acesta.

Înainte de a intra în esența cazului, Svetlana Baștovoi îl întreabă pe Iurie Leancă dacă soțul ei, Andrei, ar fi putut deveni un ucigaș, un hoț, un mincinos, așa cum reiese din rechizitoriul procuraturii și din sentința judecății.

În finalul memoriului, soția lui Andrei Baștovoi își expune doleanțele față de premierul Leancă:

Familia mea nu are orgoliul de a cîștiga încă un proces împotriva Moldovei la CEDO. Noi credem că este timpul ca Moldova să cîștige procesul împotriva ei însăși! Moldova trebuie să se condamne singură pe sine pentru faptele de corupție și minciună care nenorocesc oameni, familii, generații. Nu vă cer nimic, decît să faceți ca legea să lucreze. Și asta nu doar în cazul soțului și al fiului meu, care pătimesc pe nedrept, ci pentru toți oamenii nedreptățiți din această țară.

Solicit, așadar, maximă transparență în ultima instanță, Curtea de Apel și o supraveghere personală, din partea Dumneavoastră, a procesului de judecată, care trebuie să fie o victorie exemplară a justiției asupra corupției și minciunii într-un moment de răscruce pentru țara noastră.

Dosarul în urma căruia Andrei Baștovoi și fiul său Valentin au fost condamnați pentru așa zisa tentativă de asasinat împotriva omului de afaceri Gabriel Stati, a fiului acestuia, Gabriel, și a șefului securității companiei ASCOM, a fost inițiat în noimebrie 2011. Inițial, la solicitarea presei, Procuratura generală a refuzat să confirme începerea urmăririi penale. Confirmarea a venit însă din partea avocaților lui Baștovoi.

Derularea anchetei și judecarea cauzei au durat până la 23 decembrie 2013, când a fost pronunțată sentința. Atât ancheta penală cât și derularea procesului ridică mari semne de întrebare.

Acuzațiile împotriva celor doi, tată și fiu, nu se opresc aici. Ei mai sunt acuzați că ar fi delapidat 185 de mii de dolari, de la compania Ascom Group, controlată de Anatol și Gabriel Stati.

Andrei și Valentin Baștovoi neagă, categoric, ambele acuzații aduse. Ei consideră că ambele dosare sunt instrumentate în scop de răfuială, la solicitarea familiei Stati. Cei doi au prezentat argumentele lor într-un material intitulat Scopul declarat al uciderii lui Stati, invocat de MAI, este unul fără logică.

În primul rând, familia Baștovoi afirmă răspicat și explică faptul că nu aveau niciun motiv pentru a comanda asasinatul pentru care au fost condamnați. “Cazul este suspect de măsluire nu pentru că un atentat asupra acestora ar fi aprioric imposibil, ci pentru că oamenii acuzați de organizarea acestei tentative nu puteau să o facă. De ce? Pentru că nu aveau nici o nevoie. Povestea nu are nici o logică”, susține Andrei Baștovoi.

Mai mult, Andrei Baștovoi atenșionează că, în perioada în care, conform procuraturii, ar fi pus la cale asasinatul, se afla în arest la domiciliu, cu toate procedurile implicite, inclusiv interceptarea convorbirilor și supraveghere 24 din 24 de ore. În aceste circumstanțe, este greu de crezut că cineva s-ar putea ocupa de aranjarea unei afaceri criminale.

Redăm mai jos textul integral al memoriului trimis de Svetlana Baștovoi premierului Iurie Leancă.

Scrisoare deschisă către Prim Ministrul Republicii Moldova,

Domnul Iurie LEANCĂ

De la Svetlana BAȘTOVAIA,

cetățean al Republicii Moldova

Domnule Leancă, vi se adresează Svetlana Baștovoi. Deoarece ne cunoaștem personal, (scriu de la masa la care ați stat în vizitele prietenești pe care ni le făceați), îmi este dificil să vă adresez o scrioare oficială. O scrisoare în care să vă povestesc despre soțul meu și colegul Dumneavoastră de altădată în compania ASCOM, Andrei Baștovoi. Atît soțul meu, cît și Dumneavoastră, ați fost în trecut vicepreședinți în această companie. Ambii ați ieșit din ASCOM: Dumneavoastră ați ajuns Premier, soțul meu a ajuns după gratii.

Acum, cînd vă scriu, soțul meu și fiul Valentin (îl cunoașteți, a fost coleg de clasă cu Marius, fiul Dumneavoastră), se află în Penitenciarul nr. 13 de pe strada Tighina, închiși dintr-o eroare a justiției moldovenești. Dar înainte de a va scrie, am fost și le-am dus barbaților mei borș cald pe care îl fac în fiecare dimineață, deoarece mîncarea servită în penitenciarele moldovenești este greu digerabilă.

L-ați cunoscut personal pe Andrei. Îl cunoașteți ca om, ca menager, ca fost politician, luptător pentru demnitatea națională a Moldovei, ca deputat în primul Parlament și semnatar al Declarației de independență. Poate nimeni altcineva nu cunoaște mai bine dăruirea de care a dat dovadă soțul meu în lupta pentru idealurile democratice ale acestei țări. Am fost alături de el, ca tînără soție pe atunci, care l-am urmat din Bielorusia, țara mea natală, pentru a locui împreună în hotelul Zarea, locul unde erau cazați deputații care nu aveau o locuință a lor.

Cunosc, așadar, multe dintre relațiile făcute de soțul meu cu diverși lideri politici, printre care mulți șefi de stat, oameni de afaceri din întreaga lume, avînd un rol primordial în obținerea contractului cu Kazahstanul, contractul de aur al companiei ASCOM – compania a cărei avere, la un moment dat, valora în bani mai mult decît PIB-ul Republicii Moldova pe un an. Aceste, relații întreținute pe o durată de peste 20 de ani, l-au recomandat pe Andrei Baștovoi ca pe un diplomat și manager exemplar, astfel încît pe parcursul întregii sale vieți soțul meu nu a ajuns niciodată ținta unor acuzații.

Vreau să vă întreb dacă Dumneavoastră ați putea crede că, ajungînd la vîrsta de 52 de ani, Andrei Baștovoi, ar fi putut, brusc, să se transforme într-un ucigaș, hoț și mincinos? Întreb asta nu pentru a vă jigni, pentru că sînt sigură că experiența Dumneavoastră lîngă Andrei și cunoștințele pe care le aveți în materie de comportament uman, nu v-ar permite astfel de judecați. Totuși soțul și fiul meu au fost condamnați la 9 și, respectiv 8 ani de închisoare, tocmai pentru astfel de acuzații rușinoase, atît de rușinoase încît nici măcar judecătorii nu au avut demnitatea să le citească, așa cum prevede legea, ci au trimis grefiera să înmîneze rechizitoriu, de parcă ar răspîndi fluturași de reclamă într-o intersecție din Chișinău.

Domnule Leancă, vă urmăresc la televizor. Eforturile de reformare a justiției, cu pedepse aplicate judecătorilor și procurorilor corupți, sînt lădabile. Să nu-i uitați nici pe ofițerii din MAI care au fabricat un dosar împotriva soțului meu. Acest fals este cunoscut de toată țara, căci MAI a organizat atunci o conferință de presă, pe fundalul panoului gov.md, adică al Guvernului pe care azi îl conduceți, încălcînd prin aceasta un principiu fundamental al dreptului internațional – prezumția nevinovăției. Ulterior aceste minciuni montate în materialul video difuzat cu titlu oficial de MAI și care au stat la baza arestului soțului meu nici măcar nu au fost incluse în dosar, deoarece procurorul acuzării știa că sînt false. Totuși, acea conferință a rămas în internet și în arhivele televiziunilor ca o rușine a Justiției moldovenești și va servi ca probă în procesul împotriva statului Republica Moldova pe care credem că îl vom cîștiga la CEDO.

Domnule Prim Ministru!

Familia mea nu are orgoliul de a cîștiga încă un process împotriva Moldovei la CEDO. Noi credem că este timpul ca Moldova să cîștige procesul împotriva ei înseși! Moldova trebuie să se condamne singură pe sine pentru faptele de corupție și minciună care nenorocesc oameni, familii, generații. Nu vă cer nimic, decît să faceți ca legea să lucreze. Și asta nu doar în cazul soțului și al fiului meu, care pătimesc pe nedrept, ci pentru toți oamenii nedreptățiți din această țară.

Solicit, așadar, maximă transparență în ultima instanță, Curtea de Apel și o supraveghere personală, din partea Dumneavoastră, a procesului de judecată, care trebuie să fie o victorie exemplară a justiției asupra corupției și minciunii într-un moment de răscruce pentru țara noastră.

28 ianuarie, 2014

Chișinău

Sursa: deschide.md

 

(412 accesari)