7 aprilie 2009Compatrioţi,
Zile numărate ne despart de la împlinirea a şase ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009, cînd, în urma unor îndreptăţite şi legitime acţiuni de protest ale tinerilor, soldate cu victime, regimul autoritar al PCRM a fost înlocuit. La putere au venit cîteva partide declarate proeuropene care, în mod batjocoritor, actualmente guvernează, împreună cu comuniștii, Republica Moldova.

PLATFORMA CIVICĂ DEMNITATE ŞI ADEVĂR (DA), constituită pentru angajarea într-un dialog larg a segmentelor interesate de depăşirea stării de captivitate a statului, neafiliată politic, constată cu îngrijorare că noua guvernare „pro-europeană”, în pofida promisiunilor publice, nu a întreprins eforturile necesare pentru a identifica şi trage la răspundere penală vinovaţii de maltratarea abuzivă a tinerilor protestatari. Revolta tinerilor din 7 aprilie 2009 a reprezentat erupţia unei dorinţe a generaţiei tinere de a trăi în propria ţară cu demnitate, într-o ambianţă dominată de adevăr. După şase ani, conchidem că noile autorităţi „pro-europene”, în toată această perioadă, au subminat constant aspiraţiile tinerilor, agravînd dramatic situaţia social-politică din Republica Moldova. Acest lucru se certifică cu precădere după fraudarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, prin nerespectarea voinței propriului electorat, prin faptul că instituţiile de drept ale statului, precum şi cele de reglementare, fiind partajate politic, au devenit complice la distrugerea sistemului financiar-bancar, jefuit în mod criminal, şi care va trebui să fie restabilit din resursele modeste ale cetăţenilor.
În aceste condiţii, PLATFORMA CIVICĂ DEMNITATE ŞI ADEVĂR (DA), organizează, în data de cinci aprilie curent, un miting de protest cu următoarele deziderate:

1. Condamnarea tuturor făptaşilor crimelor din 7 aprilie 2009;
2. Identificarea şi judecarea vinovaţilor de distrugerea sistemul financiar-bancar şi sărăcirea cetăţenilor;
3. Reformarea reală a sistemului de drept şi asigurarea unei combateri veritabile şi nu mimate a corupţiei.

Acţiunea va avea loc în Scuarul Catedralei din Chişinău, cu începere de la ora 13.00, urmată de un Marş al Tăcerii desfăşurat până la Parlament, cu revenirea în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde vor fi depuse flori şi aprinse lumânări în memoria victimelor.

Cererea Platformei Civice Demnitate şi Adevăr a fost depusă la Primărie.

Facem apel la Asociaţiile nonguvernamentale, Sindicatele şi Asociaţiile profesionale ale medicilor, pedagogilor, studenţilor şi fermierilor, la Intelectualitate, la Asociaţiile de creaţie, la partidele politice extraparlamentare, la cetăţeni şi la întreaga societate civilă, şi nu în ultimul rînd la participanţii paşnici la protestele de acum şase ani să participe activ la evenimentul anunţat.
Dacă suntem cu adevărat oameni ai cetăţii şi ne dorim o societate bazată pe demnitate şi adevăr, dacă vrem pedepsirea penală a vinovaţilor şi sechestrarea averilor ilicite ale marilor corupţi, dacă vrem instituţii libere şi pedepsirea severă a infractorilor, a sosit ora deşteptării şi implicării fiecăruia dintre noi! A venit timpul să ne manifestăm solidar şi public!

PLATFORMA CIVICĂ DEMNITATE ŞI ADEVĂR

Chişinău, 24 martie 2015

(358 accesari)