Apelul Platformei Demnitate şi Adevăr privind campania de colectare a semnăturilor pentru referendum
Reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale şi Biroul Executiv al Grupului de Iniţiativă, care au demarat procesul de colectare a semnăturilor privind alegerea preşedintelui, au lansat astăzi un apel către cetăţeni, societatea civilă, tineri, pensionari şi alte segmente aferente în vederea susţinerii acţiunii de iniţiere a referendumului.
„Consiliul Marii Adunări Naţionale, constituit din membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi reprezentanţii segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară constată cu îngrijorare că recenta boicotare a şedinţei legislativului în vederea instituirii unui guvern tehnocrat, acţiune organizată de gruparea Plahotniuc, constituie o sfidare la adresa democraţiei în general şi a parlamentarismului în special.
Această farsă ignobilă, coroborată cu decizia fulger a Curţii Constituţionale, are drept scop monopolizarea cvasitotală a puterii de stat de către oligarhul urmărit anterior de Interpol.
Iată de ce considerăm că şi în continuare preşedintele ţării are obligaţia legală şi morală să nu cedeze în faţa unei grupări criminale în detrimentul intereselor ţării şi ale cetăţenilor.
In acest context, susţinem nominalizarea la funcţia de premier desemnat a unei candidaturi integre, profesioniste, independentă de clanurile oligarhice, capabilă să iniţieze măsuri stringente de scoatere a ţării din impas, de depolitizare a organelor de drept si de reglementare, inclusiv a CCA şi CEC, în vederea organizării referendumului republican privind revizuirea modului de alegere si demitere a Preşedintelui de către întreg Poporul, asigurarea scrutinului parlamentar şi prezidenţial corect şi echitabil.
In situaţia unei noi riposte manifestate de actuala componenţă a legislativului susţinem dizolvarea imediată a actualului parlament şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.
La rândul nostru, Consiliul Marii Adunări Naţionale şi Grupul de iniţiativă, în pofida unor probleme şi impedimente artificial create la nivel local şi central, în special de actuala guvernare oligarhică, urmăm propriul parcurs şi propria agendă de implementare a revendicărilor populare.
Astfel, în vederea realizării Proclamaţiei Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie 2015 şi a Rezoluţiei din 4 octombrie 2015, continuăm vastul proces de colectare a semnăturilor în sprijinul desfăşurării referendumului republican constituţional privind alegerea şi demiterea preşedintelui de către Poporul Republicii Moldova, reducerea numărului de deputaţi şi a imunităţii parlamentare.
Spre regret, prin actele emise de Curtea Constituţională şi Comisia Electorală Centrală, în mod artificial a fost îngreunat procesul de colectare a semnăturilor de către cetăţenii din ţară şi îngrădite drepturile cetăţenilor noştri aflaţi în străinătate de a contribui, inclusiv financiar, la realizarea iniţiativei civice de revizuire a Constituţiei, urmărindu-se ca finalitate compromiterea acesteia.
Numărul celor 40 de mii de liste de subscripţie, dintre care 32 de mii în limba română şi alte opt mii în limba rusă, eliberate de CEC după o îndelungată perioadă de tergiversare, este insuficient pentru realizarea obiectivului popular.
Acestea acoperă necesarul a doar 18 din cele 35 unităţi administrativ-teritoriale de nivelul 2, de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului.
Reiterăm că pentru realizarea obiectivului nostru, susţinut de peste 90 la sută din populaţia ţării, este necesară suplimentarea imediată de către CEC a numărului listelor de subscripţie până la acoperirea numărului total al cetăţenilor cu drept de vot.
Procesul de colectare a semnăturilor este obstrucţionat, contrar dispoziţiilor legale, chiar şi de instituţiile de drept privat, cum sunt instituţiile bancare.
Până în prezent 5 bănci comerciale au refuzat deschiderea unui cont destinat colectării de fonduri de la persoanele fizice si juridice care doresc să susţină financiar desfăşurarea referendumului.
In vederea organizării eficiente a procesului de colectare a semnăturilor în susţinerea referendumului republican constituţional, în baza articolului 42, 47, 152, 153 şi 154 Cod Electoral, a hotărârii Comisiei Electorale Centrale 4316 din 20 noiembrie 2015, autorităţilor publice locale li s-au solicitat să stabilească şi să garanteze un minim de locuri de afişaj pentru informarea cetăţenilor şi un minim de locuri pentru desfăşurarea întâlnirii cu oamenii în vederea informării acestora despre chestiunile supuse referendumului. Marea majoritate a decidenţilor, în special reprezentanţi ai partidelor parlamentare, pe baza unor pretexte inventate, refuza în mod expres sa pur şi simplu ignoră solicitările noastre legitime.
Instituţiilor mass-media li s-a solicitat, inclusiv şi în mod public, să ofere timpi de antenă pentru membrii grupului de iniţiativă, cu participarea specialiştilor în domeniul dreptului constituţional, precum şi a altor personalităţi notorii pentru a informa populaţia Republicii Moldova despre necesitatea şi modalităţile de susţinere a campaniei de colectare a semnăturilor.
Cu excepţia a câtorva posturi de televiziune şi portaluri informative, demersurile noastre au fost ignorate de marea majoritate a presei, inclusiv de instituţiile publice de media.
In aceste condiţii, facem apel către societatea civilă, ne adresăm organizaţilor non-guvernamentale, partidelor extraparlamentare şi membrilor celor parlamentare, care în campania electorală au promis alegătorilor alegerea preşedintelui de către întreg poporul, să susţină prin toate mijloacele activitatea Biroului Executiv al Grupului de Iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului.
Ne adresăm tuturor cetăţenilor Republicii Moldova să conştientizeze importanţa acestei iniţiative civice cu susţinerea de peste 90 la sută în sondajele de opinie, dar şi să se mobilizeze pentru susţinerea campaniei de colectare a semnăturilor în vederea desfăşurării Referendumului republican constituţional.
În acelaşi timp, ne adresăm către persoanele publice care eventual îşi doresc să candideze la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova ales de întregul popor, să se includă activ, cu toate mijloacele şi posibilităţile, în această campanie de o mare importanţă pentru viitorul şi destinul cetăţenilor ţării noastre.
Atât membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale, cât şi membrii Grupului de iniţiativă înregistrat de CEC, vă asigură de disponibilitatea de a conlucra, de a repartiza sarcinile, astfel încât acest exerciţiu cetăţenesc să se încununeze de un real succes, iar următorul preşedinte al ţării să fie ales prin votul direct al alegătorilor!”.